30.06.2016

Фонд основної заробітної плати

Пункт Інструкції № 5

Вид виплати

Розрахунок середньої зарплати за:

Індексація

Компенсація

ПДФО (ознака доходу)

ПСП

ВЗ

ЄСВ

Порядком № 1266

Порядком № 100

лікарняні, декретні

відпускні

відрядження, вихідна допомога тощо

ФОНД ОПЛАТИ ПРАЦІ

Фонд основної заробітної плати ( п. 2.1 Інструкції № 5)

2.1.1

Винагороди за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці за тарифними ставками (окладами), відрядними розцінками робітників та посадовими окладами керівників, фахівців, технічних службовців, включаючи в повному обсязі внутрішнє сумісництво

+

+

+

+

+

+

(101)

+

+

+

2.1.2

Суми відсоткових або комісійних нарахувань залежно від обсягу доходів (виручки), отриманих від реалізації продукції (робіт, послуг), у разі, якщо вони є основною заробітною платою

+

+

+

+

+

+

(101)

+

+

+

2.1.3

Гонорар штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва й (або) оплата їх праці, що нараховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на цьому підприємстві (виплати в межах трудового договору)

+

+

+

+

+

+

(101)

+

+

+

2.1.4

Оплата при переведенні працівника на нижчеоплачувану роботу у випадках і розмірах, передбачених чинним законодавством, а також при невиконанні норм виробітку та виготовленні продукції, що виявилася браком, не з вини працівника

+

+

-1/+

-1/+

+

+

(101)

+

+

+

1 Виплати, які розраховують виходячи з середньої заробітної плати, не беруть участі в розрахунку середньої зарплати за останні два календарні місяці (див. абзац другий п. 4 Порядку № 100) і не індексуються ( абзац третій п. 3 Порядку № 1078).

2.1.5

Оплата роботи висококваліфікованих працівників, залучених для підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників

+

+

+

+

+

+

(101)

+

+

+

2.1.6

Оплата праці за час перебування у відрядженні (крім відшкодування витрат у зв’язку з відрядженням: добових, вартості проїзду, витрат на наймання житлового приміщення)*

+

+

+/-1

+/-1

+

+

(101)

+

+

+

* У 2016 році відрядним питанням були присвячені статті в журналі «Податки та бухгалтерський облік»: № 27, с. 43; № 33, с. 34; № 41, с. 45; № 43, с. 23; № 46, с. 5 і 9.

1 Якщо робочі дні у відрядженні оплачено виходячи з середньої заробітної плати, то суму такої оплати не включають до розрахунку середньої зарплати за останні два календарні місяці та не індексують (див. абзац другий п. 4 Порядку № 100 і  абзац третій п. 3 Порядку № 1078).

2.1.7

Вартість продукції, виданої працівникам при натуральній формі оплати праці*

+

+

+

-1

-1

+2

(101)

+

+

+

* Питання виплати зарплати в натуральній формі були розглянуті у спецвипуску «Оплата праці» // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 50.

1 Індексації та компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати підлягають тільки грошові доходи населення ( ст. 2 Закону про індексацію і ст. 2 Закону про компенсацію відповідно).

2 У цій ситуації має місце надання доходу в негрошовій формі. Отже, базу оподаткування розраховуєте із застосуванням «натурального» коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 ПКУ (ср. ). При ставці ПДФО 18 % величина коефіцієнта становить 1,219512.

2.1.8

Оплата праці (включаючи гонорари) працівників, які не перебувають у штаті підприємства (за умови, що розрахунки здійснюються підприємством безпосередньо з працівниками), за виконання робіт:

— згідно з договорами цивільно-правового характеру, включаючи договір підряду (за винятком фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності)

+1

-2

-2

+/-3

-

+

(102)

+

+

+4

— згідно з обов’язками особам, які є членами наглядової ради або ревізійної комісії акціонерного товариства

+1

-2

-2

+/-3

-

+

(102)

+

+

+4

1 Сплачуючи з винагороди ЄСВ за ставкою 22 %, такі особи є застрахованими в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Проте на місцях ФТВП відмовляють їм у виплаті допомоги.

2 Оскільки такі виплати здійснюють на підставі цивільно-правового, а не трудового договору, то їх отримувачі не мають права на отримання відпускних, вихідної допомоги та інших виплат, пов’язаних з відносинами трудового найму.

3 Виплати за договорами цивільно-правового характеру підлягають індексації за умови, що вони не є разовими. Їх індексують у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням заробітної плати, отриманої за основним місцем роботи (на підставі довідки з основного місця роботи) (див. п. 7 Порядку № 1078).

4 Сума винагороди, що виплачується фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, є об’єктом для справляння ЄСВ згідно з абзацом першим п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464.