№50

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2016/№ 50 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Правове регулювання оплати праці Як правило, підприємства у своїй господарській діяльності не обходяться без залучення найманих працівників. Досить часто найману працю використовують і фізособи-підприємці. У такому разі між суб’єктами господарювання — роботодавцями та їх працівниками встановлюються трудові відносини. При цьому в роботодавців виникає необхідність нарахування та виплати заробітної плати особам, працю яких вони використовують. Саме про оплату праці й піде мова в цьому номері. Перш за все ми висвітлимо питання правового регулювання оплати праці, розповімо про її форми та системи, а також наведемо законодавчо встановлені норми оплати праці. Крім того, ви дізнаєтеся, як преміювати своїх працівників і документально оформити нарахування заробітної плати. Значну увагу у цьому спецвипуску буде приділено порядку виплати заробітної плати, а також особливостям справляння з її сум податків і зборів. Окремо зупинимося на бухгалтерському та податковому обліку заробітної плати, а також розповімо про випадки і правила індексації та компенсації зарплати. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталя Білова і Наталія Чернишова.
  • Форми та системи оплати праці Залежно від сфери діяльності працівників, характеру трудових операцій і технологічних процесів підприємства встановлюють ті чи інші форми та системи оплати праці. Про суть основних форм оплати праці, доцільність їх застосування та про системи оплати праці, на які вони поділяються, поговоримо детально у цьому розділі спецвипуску.
  • Норми оплати праці Крім установлення МЗП, держава також визначає норми оплати праці для окремих випадків. Так, КЗпП установлено норми оплати: — за роботу в надурочний час; — за роботу у вихідні, святкові та неробочі дні; — за роботу в нічний час; — за час простою, що мав місце не з вини працівника; — при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника; — для працівників молодше 18 років при скороченій тривалості їх щоденної роботи тощо. Розглянемо основні з них у цьому розділі спецвипуску.
  • Преміювання працівників З метою забезпечення зацікавленості працівників у результатах праці, дотримання планових пропорцій і чіткої роботи в заданому режимі підприємства здійснюють преміювання працівників. Які види премій бувають, у яких випадках їх виплачують і коли працівників можуть їх позбавити, розглянемо в цьому розділі.
  • Документальне оформлення нарахування заробітної плати Документальне оформлення нарахування заробітної плати залежить від форм і систем оплати праці, прийнятих на підприємстві. Так, підставами для нарахування заробітної плати працівникам з почасовою формою оплати праці є штатний розпис і табель обліку використання робочого часу. Для нарахування заробітку відрядникам важливий облік виробітку. У цьому розділі детально розглянемо документи, які використовують для нарахування заробітної плати.
  • Виплата заробітної плати У цьому розділі спецвипуску переходимо до найцікавішого — виплати заробітної плати. Тут ми розглянемо, як правильно це робити, а також поговоримо про особливості виплати зарплати в готівковій, безготівковій і натуральній формах. Крім того, ви дізнаєтеся, як виплачувати зарплату працівникам-іноземцям, коли і як депонують заробітну плату та які існують обмеження розміру відрахувань із заробітної плати.
  • Справляння ЄСВ із сум заробітної плати Виплата заробітної плати нерозривно пов’язана зі сплатою ЄСВ. Справляння цього страхового внеску здійснюють в обов’язковому порядку і на регулярній основі в цілях забезпечення захисту прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування. У цьому розділі спецвипуску ознайомимося з основними правилами справляння цього внеску з сум заробітної плати.
  • Податок на доходи фізичних осіб і військовий збір (ч. 1) Звичайного працівника при отриманні заробітної плати, як правило, цікавить кінцевий результат — скільки він отримає «на руки». А ось бухгалтеру, щоб обчислити такий кінцевий результат, потрібно гарненько попрацювати — перш за все правильно визначити розмір утримуваних із зарплати ПДФО і ВЗ. Про те, як це зробити, щоб комар носу не підточив, ви зараз і дізнаєтеся.
  • Податок на доходи фізичних осіб і військовий збір (ч. 2)
  • Облік заробітної плати Що являє собою заробітна плата, як її нараховують, виплачують та оподатковують, ми з вами вже знаємо. Тепер прийшов час з’ясувати, як розрахунки з працівниками з оплати праці відображають у бухгалтерському та податковому обліку. Цим, друзі, зараз і займемося. А щоб усе було зрозуміло, теорію розбавимо практичними прикладами.
  • Індексація заробітної плати Усі роботодавці, у тому числі фізособи — суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, зобов’язані проводити індексацію заробітної плати. Про основні правила та порядок проведення індексації зарплати ми розповімо зараз.
  • Компенсація заробітної плати Говорячи про строки виплати заробітної плати (див. с. 44), ми зазначали, що роботодавець (у тому числі ФОП) зобов’язаний виплачувати найманим працівникам заробітну плату: 1) не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів; 2) не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Якщо ж виплата зарплати працівникам все ж затримується на один і більше календарних місяців, роботодавець зобов’язаний нарахувати та виплатити їм компенсацію втрати частини заробітної плати (далі — компенсація) ( ст. 34 Закону про оплату праці, ст. 1 і 2 Закону про компенсацію). Як правильно це зробити? Про це поговоримо далі.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі