Теми статей
Обрати теми

Декретні у звітності

Боярчук Інесса, експерт з питань оплати праці
Як розрахувати, нарахувати та виплатити суми допомоги по вагітності та пологах, ви, шановні читачі, вже знаєте*. Прийшов час поговорити про те, як цю допомогу відобразити у звітності підприємства. Про яку звітність піде мова? Про звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП, Податковий розрахунок за формою № 1ДФ та ЄСВшний звіт за формою № Д4. Звичайно ж, ми б хотіли розповісти про відображення декретних уже в оновленій звітності з ЄСВ, затвердженій з урахуванням січневих змін у правилах його справляння. Але, на жаль, на день підготовки статті нову форму звіту та порядок її заповнення так і не було затверджено. А отже, продовжуємо користуватися старою формою № Д4.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 35 — 36, с. 6 і № 37, с. 7.

Звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП

Допомогу по вагітності та пологах (або як її ще називають — декретні) надають за рахунок коштів ФТВП**. Тому нараховані та отримані суми декретних відображаємо у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП.

** Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

У таблиці I зазначаємо:

— у рядку 6 — загальну суму коштів, фактично отриманих від ФТВП з початку року;

— у рядку 21 — загальну суму нарахованої з початку року допомоги.

У рядку 3 таблиці II заповнюємо колонки «Витрати фонду», проставляючи:

— у графі 3 — кількість календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, за які нараховано допомогу по вагітності та пологах;

— у графі 4 — суму нарахованої допомоги.

Зі звітом за формою Ф4-ФСС з ТВП розібралися. Переходимо до форми № 1ДФ.

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ

Суму допомоги по вагітності та пологах не включаємо до складу загального оподатковуваного доходу фізособи на підставі п.п. 165.1.1 ПКУ***, а отже, не обкладаємо ПДФО. Оскільки для цілей ПКУ допомога не є зарплатою, її суму не враховуємо при визначенні граничного розміру доходу, що дає право на ПСП. Також сума допомоги не обкладається ВЗ (див. п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

*** Податковий кодекс України.

Декретні відображаємо в Податковому розрахунку, сформованому за той звітний період, в якому вони були фактично нараховані та/або виплачені,

одним рядком, не розбиваючи за місяцями, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

У розділі I форми № 1ДФ формуємо рядок з податковим номером працівниці, яка отримала допомогу, і зазначаємо:

— у графі 3а — суму нарахованої допомоги по вагітності та пологах;

— у графі 3 — суму виплаченої допомоги по вагітності та пологах (ще раз повторимо, виплачену суму допомоги відображаємо в тому звітному періоді, в якому фактично сталася виплата);

— у графі 5 — ознаку доходу «128».

У графах 4 і 4а проставляємо нулі (у паперовому варіанті — прокреслення).

У розділі II Податкового розрахунку заповнюємо рядок «Військовий збір», у якому в загальній сумі нарахованих/виплачених фізособам доходів відображаємо:

— у графі «Загальна сума нарахованого доходу» — суму нарахованої допомоги по вагітності та пологах;

— у графі «Загальна сума виплаченого доходу» — суму виплаченої допомоги по вагітності та пологах також за фактом виплати.

А тепер давайте поговоримо про декретні у звітності з ЄСВ.

Звіт за формою № Д4

Сума допомоги по вагітності та пологах входить до бази нарахування ЄСВ. Підприємства з неї справляють ЄСВ:

— за ставкою 22 % — якщо нараховують звичайним працівницям;

— за ставкою 8,41 % — якщо нараховують працівницям-інвалідам.

Роботодавці-підприємці на суму декретних нараховують ЄСВ за ставкою 22 % незалежно від того, встановлено працівниці інвалідність чи ні.

З метою порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ* (далі — максимальна величина)

* З травня по листопад 2016 року максимальна величина бази нарахування ЄСВ дорівнює 36250,00 грн.

допомогу по вагітності та пологах розподіляємо за місяцями, на які припадає період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

При визначенні максимальної величини декретні враховуємо в останню чергу після сум зарплати, винагороди за цивільно-правовими договорами (далі — ЦПД) і лікарняних, якщо ці виплати нараховувалися працівниці у звітному місяці.

Період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та/або суму допомоги відображаємо у звіті за формою № Д4 в таблицях 1, 5 і 6.

Заповнення таблиці 1. У таблиці 1 форми № Д4 суму допомоги по вагітності та пологах, а також суму нарахованого на неї ЄСВ відображаємо в загальному порядку у відповідних рядках.

Заповнення таблиці 5. Період початку або закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами відображаємо в таблиці 5.

На працівницю формуємо рядок, зазначаючи:

— у графі 7 — категорію особи «5» (особи, яким надана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами);

— у графі 11 — у звіті за місяць, коли працівниця йде в декретну відпустку — дату початку відпустки, у звіті за місяць, коли декретна відпустка закінчується, — дату закінчення відпустки.

Якщо лікарняний листок подовжувався внаслідок ускладнених пологів, дату закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за першим лікарняним листом не проставляємо. Цю інформацію покажемо в таблиці 5 з урахуванням другого лікарняного листа на продовження.

Вихід на роботу після завершення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами в таблиці 5 не відображаємо

А якщо працівниця одразу йде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років? У цьому випадку в місяці закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і початку відпустки до 3 років на працівницю заповнюємо два рядки в таблиці 5. Одну — з категорією особи «5» у графі 7 і з датою закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а другу — з категорією особи «6» у графі 7 і з датою початку відпустки для догляду за дитиною до 3 років у графі 11.

Заповнення таблиці 6. У цій таблиці допомогу відображаємо в останню чергу, після інших виплат, нарахованих працівниці. У таблиці 6 звіту за формою № Д4 в місяці нарахування допомоги заповнюємо стільки рядків, на скільки місяців припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. За кожним «декретним» рядком графи заповнюємо таким чином.

У графі 9 зазначаємо код категорії застрахованої особи згідно з додатком 2 до Порядку № 435**. Якщо в декрет іде працівниця, з допомоги якої справляли ЄСВ за ставкою 22 %, тут проставляємо «42», якщо з допомоги справляли ЄСВ за ставкою 8,41 % — «43».

** Порядок формування та подання страхувальниками звіту про ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

У графі 11 проставляємо місяць, на який припадає період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

При заповненні графи 15 у місяці початку декретної відпустки дотримуємося таких правил:

— якщо за місяць нараховано тільки декретні, то графу 15 заповнюємо за рядком декретних;

— якщо за місяць нараховано ще й зарплату, то графу 15 заповнюємо за рядком зарплати;

— якщо за місяць, крім допомоги по вагітності та пологах, нараховано лікарняні і не нараховано зарплату, то графу 15 заповнюємо за рядком лікарняних.

У рядках, де зазначаємо допомогу за майбутні повні місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, у графі 15 проставляємо кількість календарних днів такої відпустки (графа 15 = графі 16). Тобто заповнювати в подальших звітних місяцях у таблиці 6 на декретницю рядки без сумових показників, але з даними у графі 15, не потрібно.

А як діяти з місяцем завершення декретної відпустки, якщо така відпустка закінчується не в останній календарний день місяця? Тут є 2 варіанти.

Перший. У графі 15 кількість календарних днів у трудових відносинах проставляємо рівною кількості календарних днів у такому місяці.

Другий. У графі 15 кількість днів перебування у трудових відносинах зазначаємо рівною кількості днів декретної відпустки (графа 15 = графі 16). Потім у місяці закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у графі 15 проставляємо залишок днів перебування у трудових відносинах після закінчення такої відпустки. Незручність такого варіанта — потрібно пам’ятати про те, що необхідно відобразити залишок днів у звітному періоді завершення такої відпустки.

У графі 16 зазначаємо кількість календарних днів декретної відпустки в кожному місяці.

У графу 17 вносимо розподілені за місяцями суми допомоги без обмеження максимальною величиною.

У графі 18 зазначаємо суми допомоги з графи 17, але в межах максимальної величини. Порядок уключення виплат до бази нарахування ЄСВ для цілей порівняння з максимальною величиною ми з вами розглянули вище.

Графу 19 заповнюємо в разі, якщо база нарахування ЄСВ у тому звітному місяці, за який нараховано допомогу по вагітності та пологах, виявилася нижчою за суму мінімальної зарплати, установлену законом на місяць, за який проводимо нарахування. Тобто все робите місяць у місяць.

Не потрібно в поточному звітному місяці розраховувати та відображати додаткову базу нарахування ЄСВ за майбутні звітні місяці, на які припадає декретна відпустка

У графі 21 зазначаємо ЄСВ, нарахований на суму допомоги.

Приклад. Працівниці Кривоший Катерині Іванівні (реєстраційний номер облікової картки платника податку — 2354453301) надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 10.05.2016 р. на 126 календарних днів. На початок такої відпустки її страховий стаж за останні 12 місяців становить більше 6 місяців. У травні 2016 року їй нараховано:

— заробітну плату за фактично відпрацьований час у сумі 757,89 грн. (ЄСВ — 166,74 грн.);

— допомогу по вагітності та пологах у загальній сумі 14691,60 грн. (ЄСВ — 3232,15 грн.), у тому числі за 22 к. дн. травня — 2565,20 грн. (ЄСВ — 564,34 грн.), за 30 к. дн. червня — 3498,00 грн. (ЄСВ — 769,56 грн.), за 31 к. дн. липня — 3614,60 грн. (ЄСВ — 795,21 грн.), за 31 к. дн. серпня — 3614,60 грн. (ЄСВ — 795,21 грн.), за 12 к. дн. вересня — 1399,20 грн. (ЄСВ — 307,83 грн.).

Припустимо, що в липні 2016 року працівниця надала ще один листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, що є продовженням першого листка і був відкритий у зв’язку з ускладненнями, що виникли під час пологів. На підставі цього листка непрацездатності відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами була подовжена з 13 вересня 2016 року на 14 календарних днів. Сума нарахованої допомоги по вагітності та пологах на підставі другого листка непрацездатності — 1632,40 грн. (ЄСВ — 359,13 грн.).

Майте на увазі, що нову середньоденну зарплату для розрахунку суми допомоги за другим лікарняним не розраховуємо. Адже він є продовженням попереднього, а отже, розрахунок декретних здійснюємо виходячи із середньоденної зарплати, розрахованої для першого лікарняного листа.

Суму допомоги перераховано ФТВП і виплачено співробітниці за першим лікарняним листом у 2 кварталі, за другим — у 3 кварталі.

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівниця йде у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років.

Фрагмент заповненого звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП за I півріччя 2016 років з сумами допомоги по вагітності та пологах ми навели на рис. 1 (див. с. 10).

Крім того, у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП за 9 місяців 2016 року необхідно буде відобразити також суму допомоги за другим лікарняним листом на продовження.

img 1

Не забуваємо про Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. На рис. 2 і 3 наведемо фрагменти розділу I форми № 1ДФ за 2 і 3 квартали відповідно з сумами нарахованої та виплаченої допомоги по вагітності та пологах.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

1

2354453301

14691

60

14691

60

128

<…>

Рис. 2. Фрагмент розділу I форми № 1ДФ за 2 квартал 2016 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

1

2354453301

1632

40

1632

40

128

<…>

Рис. 3. Фрагмент розділу I форми № 1ДФ за 3 квартал 2016 року

Також суми допомоги по вагітності та пологах мають бути враховані при заповненні граф із загальними сумами нарахованого/виплаченого доходу фізособам за рядком «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ за 2 і 3 квартали 2016 року.

Ну і на «солодке» звіт з ЄСВ. Представляємо до вашої уваги на рис. 4 і 5 (див. с. 12 і 14) фрагменти звітів за формою № Д4 за травень і липень 2016 року відповідно з сумами декретних, нарахованих працівниці, а на рис. 6 (див. с. 15) — фрагмент таблиці 5 звіту за формою № Д4 за вересень 2016 року.

img 2

img 3

img 4

img 5

висновки

  • Допомогу по вагітності та пологах не обкладаємо ПДФО і ВЗ. Проте її сума увійде до бази нарахування ЄСВ.
  • Суму допомоги по вагітності та пологах відображаємо у звітності, сформованій за той звітний періоду, в якому її було фактично нараховано.
  • З цього року суму допомоги по вагітності та пологах ураховуємо при заповненні граф із загальною сумою нарахованого/виплаченого доходу за рядком «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ, незважаючи на те що вона не обкладається ВЗ.
Теги декретні
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі