Теми статей
Обрати теми

Вклад до СК випередив реєстрацію у ЄДР — доходу немає!

Голенко Олександр, шеф-редактор
Учасники ТОВ (платника податку на прибуток) прийняли рішення збільшити його статутний капітал. Але гроші були потрібні терміново, тому їх внесли, не очікуючи держреєстрації змін відомостей у ЄДР. Чи не вимагатимуть податківці обкласти ці суми податком на прибуток і ПДВ?

Законодавство для таких вимог підстав не дає (щодо податку на прибуток — починаючи з 01.01.2015 р., а щодо ПДВ — і того раніше ☺).

Почнемо з важливих формальностей збільшення статутного капіталу (СК), регламентованих, зокрема для ТОВ, Законом України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-ХII (далі — Закон про госптовариства).

1. Право збільшити СК установлює ч. перша ст. 16 Закону про госптовариства (що «кореспондує» з ч. 2 ст. 87 ГКУ).

2. Це дозволено робити — увага! — тільки після внесення всіма учасниками своїх первинних вкладів повністю (див. ч. другу ст. 16 і ч. восьму ст. 52 Закону про госптовариства, ч. шостуя ст. 144 ЦКУ). До речі, при заснуванні ТОВ граничний строк для повного внесення — до закінчення першого року з дати держреєстрації (ч. перша ст. 52 Закону про госптовариства). А якщо ні, то загальні збори учасників (див. п. 3 нижче) зобов’язані прийняти одне з трьох рішень:

— виключити учасників-порушників і встановити порядок перерозподілу часток;

— зменшити СК і встановити порядок перерозподілу часток;

— самоліквідуватися.

Зауважимо, що жодного обмеження щодо строків ДОвнесення вкладів у ситуації збільшення розміру СК у Законі про госптовариства прямо не встановлено, тому радимо в установчих документах ТОВ установити як граничний строк, так і порядок внесення таких вкладів.

3. Рішення про збільшення СК — це виключна компетенція загальних зборів учасників ТОВ (п. «б» ч. п’ятої ст. 41, абзац перший ч. першої ст. 59 Закону про госптовариства; п. 2 ч. 4 ст. 145 ЦКУ).

4. Зазначене рішення набуває чинності з дня внесення відповідних змін до ЄДР (ч. четверта ст. 16 Закону про госптовариства, ч. 3 ст. 87 ГКУ).

Причому розпочинати процедуру внесення змін до ЄДР треба з унесення змін до статуту ТОВ, оскільки відомості про розмір СК мають бути в установчих документах товариства (ч. друга ст. 4 Закону про госптовариства, ч. 4 ст. 57 ГКУ). Такі зміни вносять шляхом викладення статуту в новій редакції, але про ці премудрощі скажемо пізніше. Обов’язково зареєструйте такі зміни у ЄДР (цього вимагає ч. третя ст. 52 Закону про госптовариства).

5. ТОВ зобов’язане зробити це протягом трьох робочих днів з дати ухвалення рішення про внесення змін до установчих документів (ч. друга ст. 7 Закону про госптовариства). Хоча санкцій за таке прострочення в законодавстві не вбачається... ☺

Отже, коректна послідовність дій у вашій ситуації така.

Крок 1. Загальними зборами учасників ТОВ затверджують рішення про збільшення розміру СК, оформивши це протоколом (якщо учасник один — його письмовим рішенням).

Крок 2. Оформляють у новій редакції установчі документи (статут ТОВ).

Крок 3. Реєструють у ЄДР зміну розміру СК. З цією метою подають держреєстратору відповідну заяву та установчий документ у новій редакції (у паперовій або електронній формі) — див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 39, с. 15. Заздалегідь сплачують адмінзбір: цього року — 410 грн.

Крок 4. За датою такої держреєстрації (або одразу після неї ☺) відображають у бухобліку суму збільшення СК записом Дт 46 — Кт 40 (як того вимагає Мінфін у листі від 07.04.2009 р. № 31-34000-10-16/9950).

Крок 5. Після фактичного внесення вкладів закривають заборгованості учасників записом Дт 301, 311 — Кт 46.

А тепер щодо вашого запитання. Зрозуміло, що воно викликане занепокоєнням через те, що у вас крок 5 стався раніше за крок 3! ☹ І до 01.01.2015 р., тобто до того, як «обухгалтерився» розд. III ПКУ, таке випередження було дійсне небезпечне. Податківці суму вкладу, сплачену до реєстрації в ЄДР збільшення СК, хоч убий, не визнавали прямою інвестицією, а підтягували її до визначення безповоротної фінансової допомоги. Читайте: вимагали обкладати її податком на прибуток. Найнеприємніше — цю досить спірну позицію підтримав і ВСУ в постанові від 21.02.2012 р. № 21-942во10 (нехай і з посиланнями на докодексний закон про прибуток, але цю аргументацію було легко конвертувати в норми ПКУ — увага! — у його редакції до 01.01.2015 р., але не після ☺).

Що стосується «після». Згідно з чинною редакцією ПКУ,

навіть якщо кваліфікувати суму «передчасного» вкладу учасника ТОВ не як пряму інвестицію, а як безповоротну фінансову допомогу, то для вас це не матиме жодних податкових наслідків

Дивіться: згідно з п.п. 134.1.1 ПКУ об’єкт обкладення податком на прибуток розраховується виходячи з величини фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінзвітності підприємства згідно з П(С)БО або МСФЗ (з подальшим корегуванням на різниці або без нього). Тобто, якщо отримана вами від учасника ТОВ сума «передчасного» вкладу не підлягає визнанню як дохід у бухобліку, то вона на зазначений об’єкт не впливає. А згідно з п. 5 П(С)БО 15 «Дохід» вона таки «не підлягає», оскільки там написано чітко: дохід визнається. «за винятком збільшення капіталу за рахунок вкладів учасників підприємства»! ☺

До речі, у листах ДФСУ від 01.04.2016 р. № 7168/6/99-99-19-02-02-15 (якраз на цю тему) та від 01.10.2015 р. № 20828/6/99-99-19-02-02-15 (на близьку тему) податківці наводять саме ці два аргументи. І при цьому у першому з них прямо кажуть, що коригувати тут нічого, а у другому чіпляють ПДВ, яким обговорювані суми теж не обкладаються, оскільки подібні операції згідно з п.п. 196.1.1 ПКУ віднесені до необ’єктних.

Що ж до святого бухобліку, то ось він:

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Прийнято рішення загальних зборів про збільшення розміру СК

46

404

2

Надійшли додаткові внески учасників

301, 311

46

3

Зареєстровано в ЄДР зміни

404

401

І все сходиться. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі