Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток у пільговиків

Альошкіна Наталя, податковий експерт
«Інвалідне» підприємство (пільговики з податку на прибуток) отримує дохід від депозиту, але загальний збиток перекриває цей дохід. Чи потрібно сплачувати податок на прибуток?

Так, потрібно. Пояснимо, чому необхідно сплачувати податок на прибуток і яким чином відобразити оподатковуваний прибуток у декларації.

Почнемо з того, що підприємства та організації, що засновані громадськими організаціями інвалідів та перебувають у повній їх власності, вважаються платниками податку на прибуток згідно зі ст. 133 ПКУ. Відповідно, правила та порядок визначення об’єкта оподаткування, що регулюються розд. III ПКУ, поширюються на такі організації інвалідів у повному обсязі.

З початку 2015 року відомий Закон України від 28.12.2014 р. № 71-VIII скасував практично всі пільги з податку на прибуток, що були встановлені ст. 154 ПКУ і пп. 15 — 22 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ у старій редакції.

Залишилася тільки пільга для підприємств та організацій, що засновані громадськими організаціями інвалідів ( ст. 142 ПКУ). Право на застосування такої пільги організації інвалідів надається в разі наявності дозволу та реєстрації у відповідних контролюючих органах. Нагадаємо, що дозволи на право користування пільгою видаються відповідно до вимог Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів України» від 21.03.91 р. № 875-XII. Основною умовою для отримання такого дозволу є відповідність критеріям, прописаним у п. 2 постанови КМУ від 08.08.2007 р. № 1010. Як правило, дозвіл видається на строк — один рік.

Зауважте, видані раніше рішення (прийняті до 1 січня 2015 року) про надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування у 2015 році зазначеній категорії пільговиків заміни не вимагають, за умови, що такі підприємства відповідають усім вимогам, установленим законодавством для користування такими пільгами. Це підтверджують контролери в консультації, розміщеній у розділі 102.22 БЗ.

Важливо! Для таких організацій інвалідів передбачено звільнення від оподаткування тільки того прибутку, що отриманий ними від продажу (постачання) товарів, робіт, послуг (за винятком постачання підакцизних товарів, надання послуг з постачання акцизних товарів у межах посередницьких операцій). Про це зазначено в п. 142.1 ПКУ (у чинній наразі редакції).

Тобто, до інших доходів, що не класифікуються як доходи від продажу, пільга не застосовується. З цього випливає висновок:

прибуток, отриманий від розміщення грошових коштів на депозиті, уключається до об’єкта оподаткування та обкладається податком на прибуток у загальному порядку

Отже, збитки від пільгованих видів діяльності не можуть зменшувати прибуток від іншої діяльності. Тому, щоб правильно визначити об’єкт оподаткування, необхідно «очистити» загальний фінансовий результат від впливу прибутку/убутку пільгованої діяльності.

Для цілей розрахунку пільгованого прибутку/убутку передбачено додаток ПЗ до декларації з прибутку. Значення рядка 05 (фінансовий результат від пільгованої діяльності) додатка ПЗ переноситься до аналогічного за номером рядка самої декларації з прибутку з відповідним знаком: «+» або «-». Детальний порядок заповнення додатка ПЗ до декларації з прибутку див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 8, с. 42.

У рядку 06 декларації з прибутку* відображається арифметичне значення, розраховане за формулою: (рядок 04 - рядок 05) х 18 %. Де рядок 04 містить згорнутий (загальний) фінансовий результат (прибуток/убуток) від усіх видів діяльності (як пільгованої, так і оподатковуваної) з урахуванням податкових різниць (у разі їх застосування).

* У рядку 6 зазначається тільки позитивне значення, якщо арифметично виходить від’ємне значення, то в рядку 6 ставиться прокреслення.

Зверніть увагу: алгоритм розрахунку значення в рядку 06 декларації з прибутку передбачає «очищення» оподатковуваного прибутку зі складу загального фінансового результату, так само, як це було в декларації з податку на прибуток до 01.01.2015 р. У цьому випадку підприємству не потрібно «винаходити велосипед».

Приклад. За результатами звітного періоду збиток від здійснення пільгованої діяльності в сумі 20000 грн. «перекриває» отриманий прибуток у розмірі 6000 грн. від оподатковуваної діяльності.

Відповідно в загальному фінансовому результаті відображатиметься збиток у сумі 14000 грн. (-20000 + 6000). Декларація з податку на прибуток буде заповнена так, як показано на рисунку.

Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (+, -)

02

-14000

Різниці, які виникають відповідно до Податкового кодексу України (+, -)

03 РІ

—*

Об’єкт оподаткування (рядок 02 + рядок 03) (+, -)

04

-14000

Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільнений від оподаткування (+, -)

05 ПЗ

-20000

Податок на прибуток ((позитивне значення)

(рядок 04 - рядок 05) х ____2 / 100)

06

1080**

* Умовно приймаємо, що податкові різниці дорівнюють нулю.

** Значення розраховується за формулою: [- 14000 - (- 20000)] х 18 %.

Фрагмент декларації з податку на прибуток

Як видно з числового прикладу, алгоритм розрахунку податку на прибуток у рядку 06 декларації дозволяє «очистити» оподатковуваний прибуток від пільгованого прибутку і дає платнику податків можливість без особливих складнощів виконати вимоги ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі