Теми статей
Обрати теми

Мінбаза ПДВ для аграріїв: рівняння на собівартість-2015

Бобро Анатолій, податковий експерт

висновок документа


Податкові накладні (ПН), складені на суму перевищення собівартості (планової/фактичної) над договірною вартістю поставленої у 2015 році сільгосппродукції власного виробництва, включаються до складу податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ та відображаються у загальній (бюджетній) декларації

Незважаючи на свіжість цього листа, його новели давно знайомі. Він у черговий раз підтверджує давню фіскальну позицію податківців щодо відображення сільгосппідприємствами ПЗ, нарахованих стосовно зазначеного перевищення.

Раніше практично те саме говорилось у листах ДФСУ від 20.04.2016 р. № 8942/6/99-99-19-03-02-15, від 28.10.2015 р. № 22781/6/99-95-42-01-16-01 та від 28.09.2015 р. № 20539/6/99-99-19-03-02-15 (ср. ). А відтак не можна висувати претензії до контролерів щодо запізнілого видання листа, що коментується, зважаючи на період визначення аграріями собівартості-2015 на початку поточного 2016 року. І якщо свого часу сільгосппідприємства не відкоригували зазначені ПЗ, то наразі зробити це без штрафних наслідків, на жаль, не вдасться. Штраф може світити за заниження ПЗ, якщо їх недонарахували до мінбази. Хоча самовиправитися, звісно, ще можна. Для цього треба подати УР до декларації за грудень/IV квартал — останній звітний (податковий) період 2015 року.

А тепер по суті. Контролери відзначають, що згідно з Методичними рекомендаціями з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затвердженими наказом Мінагрополітики від 18.05.2001 р. № 132:

— фактичну собівартість продукції (робіт та послуг) сільгосппідприємства розраховують в цілому за рік, крім продукції (робіт, послуг) допоміжних виробництв, фактична собівартість яких визначається щомісяця (п. 6.1);

— продукцію власного виробництва поточного року відносять на витрати за плановою собівартістю з коригуванням її в кінці року до рівня фактичних витрат (п. 5.3).

Після визначення фактичної собівартості ПЗ мають бути уточнені шляхом складання розрахунку коригування (РК) до ПН, які були складені з типом причини «17» (на суму перевищення планової собівартості над договірною):

— у бік збільшення — на суму перевищення фактичної собівартості над плановою;

— у бік зменшення — на суму перевищення планової собівартості над фактичною.

У графі «Причина коригування» такого РК слід зазначити: «Розрахунок фактичної собівартості сільськогосподарської продукції за 2015 рік».

Якщо планову собівартість платник не обраховує або договірна вартість перевищує планову собівартість, а фактична перевищує договірну, то на дату розрахунку фактичної собівартості необхідно скласти ПН на суму перевищення фактичної собівартості над договірною вартістю з типом причини «17», зареєструвати її в ЄРПН та збільшити ПЗ на зазначену суму.

І головне! Без жодного пояснення, яку вибрати форму декларації, контролери наполягають відображати ПЗ з «перевищення» у загальній (бюджетній) декларації. При цьому ще й вказують, що такі ПН не дають права покупцю сільгосппродукції — платнику ПДВ на збільшення податкового кредиту (ПК).

Щодо останнього — відсутності права покупця на ПК — питань немає. Це очевидно: ПН, складена на суму перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання з позначкою типу причини «17», отримувачу (покупцю) не надається.

А ось із твердженням контролерів щодо бюджетного спрямування ПЗ з «перевищення» погодитись категорично не можемо. Це питання з «бородою», тому повторюватись, гадаємо, зайве. Наші аргументи читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 91, с. 21. Вони залишаються актуальними, а позиція незмінною: такі ПЗ мають враховуватись у спецдекларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі