Теми статей
Обрати теми

Інвентаризація в зоні АТО: обов’язкова, але за спрощеними правилами

Свіріденко Алла, податковий експерт
Підприємство має на балансі майно, розташоване на території проведення АТО. Які особливості інвентаризації майна підприємств у зоні АТО встановлено чинним законодавством?

Одразу зауважимо: перебування в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) не звільняє підприємства від проведення інвентаризації свого майна. Водночас п. 8 Положення № 879 інвентаризаційні вимоги спрощено для підприємств:

— що знаходяться на тимчасово окупованій території;

— що знаходяться на території проведення АТО*;

* Перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, наведено в додатку до розпорядження КМУ від 02.12.2015 р. № 1275-р.

— структурні підрозділи (відокремлене майно) яких перебувають на тимчасово окупованій території або на території проведення АТО.

Такі підприємства проводять інвентаризацію у випадках, обов’язкових для її проведення, у тому числі перед складанням річної фінансової звітності, але тільки тоді, коли стане можливо забезпечити безпечний та безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, в яких відображені зобов’язання і власний капітал цих підприємств. Після одержання доступу до майна підприємства зобов’язані:

— проінвентаризувати майно станом на 1-е число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди для доступу до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку;

— відобразити результати інвентаризації в бухобліку відповідного звітного періоду.

Документом, що підтверджує обмеженість доступу до активів з метою їх інвентаризації, є сертифікат Торгово-промислової палати України. У ньому підтверджується факт і період проведення АТО або військових дій на території України (див. лист ДФСУ від 23.06.2016 р. № 13823/6/99-99-15-02-02-15). А отже:

саме сертифікат Торгово-промислової палати дає підприємству право на застосування спрощених інвентаризаційних правил

До речі, не проти такого підходу до інвентаризації майна в зоні АТО і фахівці Мінфіну. У своїх роз’ясненнях вони вже неодноразово акцентували увагу на тому, що суб’єкти господарювання, майно яких перебуває у зоні проведення АТО, не звільнені від інвентаризації об’єктів, які перебувають там, проте можуть її проводити не в установлені Положенням № 879 строки, а коли це стане можливим (див. листи від 12.01.2015 р. № 31-11420-08-10/558 і від 29.06.2016 р. № 31-11410-07-10/18732).

Описані відмінності у правилах інвентаризації логічно зумовлюють особливості заповнення такими підприємствами річної фінансової звітності. Виходить, що активи, за якими не було проведено інвентаризацію, вони показують у звітності за даними бухгалтерського обліку. Причому той факт, що інформацію у фінзвітності наведено без проведення інвентаризації через відсутність доступу до активів, потрібно зазначити у примітках до фінзвітності (див. лист Мінфіну від 29.06.2016 р. № 31-11410-07-10/18732).

І, нарешті, ще один важливий момент. За роз’ясненнями Мінфіну, об’єкти, що перебувають на тимчасово окупованій території або на території проведення АТО на дату річного балансу, підприємство повинне оцінювати з урахуванням цих реалій. Оскільки через збройний конфлікт відбулося зменшення корисності активів підприємства, то в обліку та звітності їх показують за правилами П(С)БО 28 «Зменшення корисності активів», затвердженого наказом Мінфіну від 24.12.2004 р. № 817.

Детальніше про нюанси обліку нерухомості в зоні АТО ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 25, с. 21.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі