Коли інвентаризація перериває строк позовної давності

Свіріденко Алла, податковий експерт
В обліку підприємства значиться кредиторська заборгованість за отриманими, але не оплаченими товарами. Строк позовної давності за цією заборгованістю минає в січні 2017 року. Зараз на підприємстві проходить річна інвентаризація. Чули, що інвентаризація заборгованості перериває перебіг строку позовної давності. Чи це так? Чи можемо ми вважати, що після інвентаризації строк позовної давності за кредиторською заборгованістю обчислюється спочатку, а отже, у січні 2017 року її не доведеться списувати в бухгалтерському та податковому обліку?

Відомо, що наслідки списання кредиторської заборгованості для боржника не втішні: суму такої заборгованості включають до бухгалтерських доходів, а отже, вона збільшує фінансовий результат до оподаткування для цілей розрахунку податку на прибуток. Крім того, податківці наполягають на тому, що отримані, але не оплачені протягом строку позовної давності товари, вважаються безоплатно отриманими. Звідси вони роблять висновок: підприємство-покупець повинно зменшити податковий кредит за такими товарами на підставі бухгалтерської довідки (детальніше про податкову долю списаної кредиторської заборгованості див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 78). У таких умовах цілком зрозуміло, чому підприємство прагне перервати перебіг строку позовної давності і тим самим уникнути списання заборгованості в бухгалтерському та податковому обліку.

Давайте ж розбиратися. І спершу пригадаємо, в яких випадках перебіг строку позовної давності може бути перервано.

Як передбачено ч. 1 ст. 264 ЦКУ перебіг позовної давності переривається, коли особа здійснює дії, що свідчать про визнання свого боргу або іншого обов’язку. Конкретизує цю норму ЦКУ п.п. 4.4.1 постанови Пленуму ВГСУ «Про деякі питання практики застосування позовної давності у вирішенні господарських спорів» від 29.05.2013 р. № 10 (ср. ). У ньому зазначено, що до дій, які свідчать про визнання боргу чи іншого обов’язку, можуть, з урахуванням конкретних обставин справи, належати, зокрема, підписання уповноваженою посадовою особою боржника разом з кредитором акта звірки взаєморозрахунків, що підтверджує наявність заборгованості в сумі, щодо якої виник спір.

Як бачите, сама по собі інвентаризація не перериває строку позовної давності за заборгованістю. Перервати його перебіг може підписання акта звірки взаєморозрахунків, яке, як ви пам’ятаєте, часто відбувається саме при проведенні річної інвентаризації заборгованостей (див. с. 19).

Але й тут не все так просто. Зверніть увагу на формулювання з постанови № 10: перериває перебіг строку позовної давності акт звірки, підписаний уповноваженою посадовою особою боржника. Якщо ж акт звірки підпишуть тільки представники бухгалтерських служб та інші «рядові» члени інвентаризаційної комісії (що не є посадовими особами підприємства), він може бути не визнаний як первинний документ, що свідчить про визнання боргу, з усіма наслідками, що звідси випливають*.

* У цьому випадку перервати перебіг строку позовної давності ви зможете, надіславши на адресу кредитора письмове прохання про відстрочення сплати боргу ( ст. 264 ЦКУ і п.п. 4.4.1 постанови Пленуму ВГСУ від 29.05.2013 р. № 10).

Тому, якщо ви визнаєте свій борг перед кредитором і хочете підтвердити це через підписання акта звірки (і тим самим перервати перебіг строку позовної давності), подбайте про те, щоб такий акт був підписаний керівниками підприємств-контрагентів (або іншими уповноваженими особами, до компетенції яких входить розпорядження майном та грошовими коштами). Це допоможе надалі уникнути спорів щодо закінчення строків позовної давності.

Після підписання акта звірки строк позовної давності обчислюється спочатку, тобто без урахування часу до дати підписання акта. Це означає, що підприємство отримає бажане відстрочення при списанні кредиторської заборгованості і цілком законно уникне доходів у сумі такої заборгованості, а також можливих претензій податківців з приводу зменшення податкового кредиту з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі