Продукція, повернута в переробку, — чи коригувати податковий кредит?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство при інвентаризації виявило надлишок готової продукції. Однак ця продукція зіпсована і не може використовуватися за призначенням. Прийнято рішення не списувати цю продукцію, а спрямувати її на переробку і знов довести до придатного стану. Чи потрібно нараховувати «компенсаційні» податкові зобов’язання на підставі п. 198.5 ПКУ?

Нагадаємо, що «компенсаційні» податкові зобов’язання згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ нараховуються у тому випадку, якщо:

(1) придбано активи, у складі вартості яких містилося ПДВ;

(2) за придбаними активами відображено податковий кредит;

(3) придбані активи починають використовуватися у негосподарській діяльності.

Давайте поглянемо, чи виконуються у нашому випадку усі три вищенаведені умови. Припустимо, що активи дійсно придбані з ПДВ і за ними було відображено «вхідний» податковий кредит. Чи має місце негосподарське використання активів?

Отже, при придбанні матеріали призначалися для виготовлення продукції, яку підприємство планувало реалізовувати. Відтак, безпосередньо при придбанні «компенсаційні» податкові зобов’язання не нараховуються. Потім із зазначених матеріалів було виготовлено готову продукцію і саме у такому «вигляді» актив було виявлено при інвентаризації.

Чи є підставою нараховувати податкові зобов’язання той факт, що готову продукцію було виявлено зіпсованою? Податківці у консультації із БЗ, підкатегорія 101.02, заявляють, що «компенсаційні» податкові зобов’язання за зіпсованими ТМЦ нараховуються у тому випадку, якщо такі ТМЦ підлягають списанню.

Але у нашому випадку списання готової продукції не відбувається. Натомість актив передають на переробку, аби відновити його товарний вигляд і споживчі якості. Оскільки списання виявленої готової продукції не відбувається, не можна говорити про те, що актив (виявлену при інвентаризації готову продукцію) було використано у негосподарській діяльності. А отже, і нараховувати «компенсаційні» податкові зобов’язання на собівартість такої продукції, на нашу думку, не потрібно. Тому що після виправлення ця продукція буде використана в господарській діяльності платника.

Інша справа, що у процесі переробки виявленої продукції (для відновлення її споживчих якостей) також можуть бути використані певні матеріали і сировина, придбані з ПДВ. От на вартість таких матеріалів «компенсаційні» податкові зобов’язання нарахувати доведеться. Адже вони фактично використані у негосподарській діяльності — спрямовані на те, аби виправити зіпсовану продукцію.

Тож фактично у цьому випадку слід діяти так, як у випадку з обліком непередбаченого поправного браку. А саме: на собівартість продукції, що виправляється, «компенсаційний» ПДВ не нараховується, а на вартість матеріалів, використаних для виправлення продукції, — нараховується. Детальніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 19.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі