Теми статей
Обрати теми

Е-сигарети можна продавати без тютюнової ліцензії

Голенко Олександр, шеф-редактор
За матеріалами категорії БЗ 115.05*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

img 1

висновок документа


Для ведення діяльності з продажу «електронних сигарет» ліцензія на право торгівлі тютюновими виробами не потрібна

Цей висновок, по-перше, відповідає закону, а по-друге, уже відомий вам з нашого матеріалу в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 54, с. 42 і листа ДФСУ від 04.07.2014 р. № 4403/б/99-99-21-03-14. Відмінність в тому, що в консультації, що коментується, податківці налягають на свої повноваження трактувати УКТ ЗЕД і посилаються на власні документи. А ми аргументували цей самий висновок нормами профільних законів від 19.12.95 р. № 481/95-ВР і від 22.09.2005 р. № 2899-IV. Але оскільки, врешті-решт, видають такі ліцензії та карають за їх відсутність саме податківці, ми з їх висновком солідаризуємося! ☺ Проте додамо декілька слів.

Важливо зауважити, що «електронні сигарети» настільки ж не сигарети, наскільки, наприклад, «стартовий пістолет» — не пістолет, тобто не зброя… ☺ Насправді так звана електронна сигарета — умовна назва електроприладу, що по суті є інгалятором (це такий медвиріб). На відміну від процесу куріння тютюнових виробів (під яким розуміють вдихання курцем диму, що утворюється за рахунок згорання тютюнового виробу), робота е-сигарети ґрунтується на абсолютно іншому фізичному процесі — випаровуванні відповідної рідини. І навіть якщо погодитися, що такі — нікотиновмісні — рідини є замінниками тютюну, це не дозволяє ані вважати е-сигарету тютюновим виробом, ані визнавати процес нібито «куріння» такого пристрою реальним курінням тютюнових виробів.

Саме тому випарники (це точніша і більш просунута назва е-сигарет) класифікуються в товарній позиції 8543 УКТ ЗЕД як «інші машини та апаратура електричні, що мають індивідуальні функції», а рідини для їх заправки — у позиції 3824 УКТ ЗЕД — як «хімічна продукція та препарати хімічної або суміжних з нею галузей промисловості (уключаючи препарати, що складаються із сумішей природних продуктів)».

Зауважимо також, що е-сигарети згідно з ПКУ не вважаються підакцизним товаром.

А що стосується нікотину, який міститься в більшості рідин для е-сигарет, то він входить до складу багатьох ліків, проте ця обставина ніяк не поширює на такі ліки антитютюнові обмеження. І, до речі, не дає підстав називати такі ліки — з точки зору «тютюнового» регулювання — «замінниками тютюну»… Проте користуватися е-сигаретами в громадських місцях таки заборонено антитютюновою ст. 13 Закону України від 22.09.2005 р. № 2899-IV.

Та все ж — як ми попереджали вас у зазначеному на початку матеріалі — можна чекати, що законодавці, які переймаються примусом до здорового способу життя, поширять на е-сигарети усі заборонні норми, що стосуються реально тютюнових виробів (аналогічно ситуації з пивом та алкогольними напоями). В усякому разі — на е-сигарети з нікотиновмісними рідинами (адже, як відомо, не всі такі рідини містять нікотин). Інша справа, що е-сигарету «заправляє» сам користувач — і розібратися з наявністю в її резервуарі саме нікотиновмісної заправки не так просто, як, скажімо, відрізнити алкогольне пиво від безалкогольного… ☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі