Теми статей
Обрати теми

ПЗ > ПН: чи повернуть гроші з електронного рахунку?

Василенко Ольга, податковий експерт
За рахунок округлень у додатку Д5 до декларації з ПДВ за жовтень 2016 року «вилізло» перевищення податкових зобов’язань (ПЗ) над зареєстрованими податковими накладними (ПН) у сумі 1 грн. Разом з декларацією за листопад плануємо подавати додаток Д4 для повернення коштів з електронного на поточний рахунок. Підкажіть, чи не перешкодить задеклароване перевищення повернути кошти з електронного рахунку? Чи потрібно подавати уточненку?

Ні, перевищення суми задекларованих ПЗ над сумою зареєстрованих ПН для повернення коштів — не перешкода.

На заваді стояла б зворотна ситуація — перевищення суми зареєстрованих ПН над сумою задекларованих ПЗ. Та й то тільки в разі, якщо таке перевищення задеклароване в тому самому звітному періоді, в якому подано заяву про повернення коштів.

Придивіться. У п. 2001.5 ПКУ зазначено: перерахування коштів на поточний рахунок платника може здійснюватися в разі відсутності перевищення суми податку, зазначеної у виданих ПН, складених у звітному періоді та зареєстрованих в ЄРПН, над сумою ПЗ за операціями постачання товарів/послуг, задекларованих у звітності з ПДВ у цьому звітному періоді. Тож запам’ятайте:

— по-перше, «під контроль» тут потрапляє тільки той звітний період, за який подається додаток Д4 (у вашому випадку — листопад. А перевищення «вилізло» за жовтень);

— по-друге, навіть перевищення ПЗ, що «вилізло» в «підконтрольному» періоді, на повернення ніяк не впливає. Навпаки, важливо їх не занизити.

Майте на увазі:

якщо сума задекларованих за звітний період ПЗ буде менше, ніж сума зареєстрованих за цей самий період ПН, гроші вам не повернуть

Причому сума заниження тут значення не має (див. лист ДФСУ від 26.08.2015 р. № 31730/7/99-99-19-03-02-17).

Тож стежте за тим, щоб у листопаді (за рахунок округлень) ПЗ випадково не були занижені.

Уточнювати чи не уточнювати помилковий жовтень? Вирішувати вам.

Як ви вже зрозуміли, отримати гроші на поточний рахунок це завищення не перешкодить.

Щоправда, якщо для вас важливо повернути в тому числі й надміру задекларовану 1 грн., то уточнитися* все ж таки доведеться. Адже інакше залишок коштів на електронному рахунку так і залишиться заниженим на 1 грн. А отже, урахувати цю гривню в заяві про повернення ніяк не вийде (оскільки сума, заявлена на повернення, не може перевищувати залишок коштів на електронному рахунку).

* Або подати «Звітну нову» декларацію, якщо граничні строки «жовтневого» декларування ще не минули.

Крім того, пам’ятайте: повернення коштів здійснюється тільки в тому випадку, якщо це не призведе до формування від’ємного значення регліміту ( абзац шостий п. 2001.6 ПКУ). А він у вас теж занижений — адже помилкова гривня при декларуванні збільшила показник ∑Перевищ.

Отже, повернути цю гривню на поточний рахунок вийде тільки після уточнення жовтневих показників.

Про порядок заповнення додатка Д4 ви можете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 70, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі