Теми статей
Обрати теми

Готівка в ОСББ: з РРО чи без?

Єфімова Таїсія, юрист АТ «Колегія Адвокатів України», www.kau.in.ua
Підкажіть, будь ласка, які з надходжень готівкових грошових коштів ОСББ зобов’язано проводити через РРО?

img 1

Основним законом, що регулює застосування реєстраторів розрахункових операцій, є Закон про РРО*. Згідно зі ст. 3 цього Закону розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій** формі при продажу товарів (наданні послуг) суб’єкти господарської діяльності повинні проводити із застосуванням РРО.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

** Зокрема, з використанням платіжних карток. Через специфіку діяльності ОСББ про безготівкові розрахунки, що вимагають застосування РРО, далі говорити не будемо.

ОСББ — не виняток. При здійсненні розрахункових операцій ОСББ орієнтуються на загальні правила, тобто теж повинні застосовувати РРО. Підтверджують це й податківці (див. лист ДФСУ від 27.10.2015 р. № 22787/6/99-99-22-07-03-15). При цьому готівкові розрахунки, не пов’язані з продажем товарів (наданням послуг), ОСББ (як і будь-які інші суб’єкти господарювання) можуть здійснювати в касах підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів, без застосування РРО.

Тобто

ОСББ повинні застосовувати РРО тільки при здійсненні розрахункової операції. Якщо такої операції немає — РРО не потрібний

Нагадаємо, що згідно зі ст. 2 Закону про РРО розрахунковою операцією є, зокрема, прийняття від покупця готівкових коштів за місцем реалізації товарів (послуг).

При отриманні яких видів готівкових надходжень ОСББ здійснює розрахункові операції? Розглянемо найпоширеніші з них.

1. Платежі співвласників. Серед них, перш за все, виділимо оплату за комунальні послуги, послуги з управління багатоповерховим будинком, платежі на утримання апарату управління тощо. На наш погляд, про розрахункову операцію при отриманні готівкових платежів співвласників доречно говорити тільки в тому випадку, якщо такі платежі є оплатою за товари/послуги, реалізовані безпосередньо ОСББ. Тобто оплату за комунальні послуги потрібно проводити через РРО тільки за умови, що цю послугу ОСББ надає самостійно (що можливо за наявності відповідної технічної бази та фахівців).

Такий же підхід застосовується і щодо послуги з управління багатоповерховим будинком. Нагадаємо, що згідно зі ст. 12 профільного Закону України від 29.11.2001 р. № 2866-III ця функція може бути як покладена безпосередньо на ОСББ, так і передана управителю чи асоціації.

Якщо ж ОСББ — тільки посередник, який приймає грошові кошти від мешканців та передає їх безпосередньому виконавцю, в застосуванні РРО необхідності немає. Адже жодної послуги в такому разі саме ОСББ не надає. А отже, розрахункової операції тут немає.

На жаль, податківці з таким підходом не згодні. У листі № 23517*** вони однозначно заявляють:

*** Лист ДФСУ від 04.11.2015 р. № 23517/6/99-99-22-07-03-15.

при здійсненні розрахунків за електро-, водопостачання та водовідведення ОСББ зобов’язано застосовувати РРО

При цьому жодного зв’язку між застосуванням РРО і тим, самостійно ОСББ надає послугу чи замовляє її у виконавця, податківці не вбачають. Ми вважаємо, що зазначена позиція фіскалів законодавчо не обґрунтована.

Що стосується такого виду готівкових надходжень, як платіж на утримання апарату управління, він, на нашу думку, застосування РРО не потребує. Причина та сама — оплати за реалізований товар/послугу тут немає.

2. Внески співвласників (у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів). Від платежів внески відрізняються тим, що в момент їх унесення ще не зрозуміло, коли та куди саме вони будуть витрачені. А тому вважати такий платіж оплатою за товар/послугу при його отриманні не можна. Отже, розрахункової операції тут немає — проводити через РРО такі надходження не потрібно.

Не проти цього й податківці. Так, у листі № 23517 зазначено прямо:

Оплата вступних, членських та цільових внесків не є розрахунковою операцією і може здійснюватися в касі підприємства без застосування РРО

3. Платежі, що надходять від здавання в оренду приміщень. Ми переконані, що застосовувати РРО при отриманні готівкових орендних платежів не потрібно. Причина в тому, що оренда не є послугою в розумінні ЦКУ. А отже, і тут розрахункова операція відсутня.

Але зауважте: податківці таку позицію не підтримують. Вони наполягають на тому, що застосовувати РРО при отриманні готівкових орендних платежів необхідно (див. лист ДФСУ від 10.07.2015 р. № 14505/6/99-99-22-07-03-15). Їх аргумент: оренда є послугою в розумінні податкового законодавства (див. п.п. 14.1.185 ПКУ).

Ми згодні з тим, що податкове визначення послуги включає у тому числі й орендні операції. Але вважаємо, що застосовувати його при визначенні «розрахунковості» операції недоречно (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 89, с. 36). Щоправда, дотримуватися нашої точки зору на практиці може тільки платник, готовий відстоювати свою правоту в суді.

Якщо ж сперечатися з податківцями бажання немає, готівкові орендні платежі краще проводити через РРО. А якщо і з РРО возитися не хочеться — переведіть платежі за оренду на безготівку.

4. Платежі, що надходять від продажу основних засобів. Згідно з ЦКУ основний засіб — це товар. А тому його продаж — це продаж товару. Отже, маємо справу з розрахунковою операцією, яку потрібно здійснювати із застосуванням РРО.

Готівкові кошти, що надходять ОСББ від продажу основних засобів, мають бути проведені через РРО

Хоча податківці в цьому питанні проявляють певний лібералізм. Вони говорять, що застосовувати РРО при реалізації основних засобів не потрібно (БЗ 109.02). Щоправда, для цього має бути виконана одна умова: такі основні засоби повинні обліковуватися на рахунку 10. А ось при продажу основних засобів, які при ліквідації обліковуються на рахунках обліку товарів/виробничих запасів, без РРО не обійтися (БЗ 109.02).

Але, як ви напевно пам’ятаєте, за правилами бухгалтерського обліку перед продажем об’єкт основних засобів має бути переведено на субрахунок 286. Отже, скористатися такою лояльністю податківців (тобто не проводити платіж за реалізований основний засіб через РРО) можна тільки порушивши правила бухгалтерського обліку. Та й у цьому випадку, на наш погляд, безпечніше все ж отримати індивідуальну податкову консультацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі