Теми статей
Обрати теми

Немає «зменшуючого» РК: коригуємо ПК і заповнюємо додаток Д1

Василенко Ольга, податковий експерт
У вересні 2016 року підприємство придбало товар. У цьому самому періоді на це придбання було отримано податкову накладну (ПН) і відображено податковий кредит (ПК). У жовтні 2016 року здійснено повернення товару. Але розрахунок коригування (РК) постачальник не складає. Підкажіть, чи потрібно коригувати ПК у цьому випадку і як відобразити таке коригування в додатку Д1?

Як відомо, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, — одна із ситуацій, що вимагає відкоригувати ПК. У загальному випадку здійснюють таке коригування на підставі складеного постачальником РК ( п. 192.1 ПКУ). При цьому п.п. «б» п.п. 192.1.1 ПКУ зобов’язує покупця зменшити суму ПК за результатами періоду, в якому відбувається зменшення суми компенсації, якщо він:

1) на дату проведення коригування зареєстрований як платник податку;

2) збільшив ПК у зв’язку з отриманням товарів/послуг.

Жодних інших умов немає. Як бачите, необхідність зменшити ПК у покупця виникає незалежно від того, чи отриманий РК від постачальника. Підтверджують це й податківці (див. БЗ 101.07). Тому

незалежно від того, чи отриманий «зменшуючий» РК, у періоді повернення товару покупець повинен відкоригувати ПК

Підставою для здійснення коригування в такому разі може бути бухгалтерська довідка.

У додатку Д1 коригування ПК, здійснене на підставі бухдовідки, відображають так само, як і коригування, підтверджене РК.

Так, у графі 2 таблиці 2 додатка Д1 відображається індивідуальний податковий номер постачальника, якому повернено товар, у графі 3 — період складання ПН, яка коригується, у графі 4 — вартість поверненого товару (без урахування ПДВ), у графах 5, 6 — сума «поверненого» ПДВ.

Зверніть увагу: «довідкове» коригування не вплине на ваш регліміт. Він зменшиться тільки в разі, якщо відповідний «зменшуючий» РК все ж таки буде складений та зареєстрований в ЄРПН ( п. 18 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569). До речі, такий «післядовідковий» РК відображати в декларації не потрібно.

Крім того, пам’ятайте: якщо постачальник надішле вам РК вже після закінчення строків для його своєчасної реєстрації, то формально вам світять штрафи згідно з пп. 1201.1, 1201.2 ПКУ, що явно несправедливо. Ми вважаємо, у цьому випадку можна взагалі РК не реєструвати — вимоги ПКУ ви при цьому не порушите (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48, с. 34).

Приклад. У вересні 2016 року підприємство придбало у постачальника (ІПН — 323456789987) товар вартістю 2400 грн. (у тому числі ПДВ — 400 грн.). У цьому самому періоді отримано ПН і відображено ПК. У жовтні 2016 року товар було повернено. РК не отримано. Жодних інших змін сум компенсації вартості товарів/послуг у цьому періоді не було.

Таблицю 2 додатка Д1 за жовтень 2016 року підприємство повинне заповнити так, як показано на рисунку.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі