Теми статей
Обрати теми

Переведення боргу: загальні питання та правова основа

Наталя Альошкіна, податковий експерт
Як і відступлення права вимоги, переведення боргу пов’язане із заміною сторони в зобов’язанні. При цьому якщо відступлення вимоги — це заміна кредитора, то переведення боргу — заміна боржника. Так, у випадках, коли боржник не може своєчасно погасити свій борг перед кредитором, виходом може стати переведення боргу на третю особу. У цій статті розглянемо загальний порядок здійснення операцій з переведення боргу.

У чому суть переведення боргу?

Договір переведення боргу передбачає заміну боржника в зобов’язанні. Причому саме по собі зобов’язання (як і кредитор у ньому) не змінюється — змінюється тільки боржник. Інакше кажучи, на підставі цього договору у старого боржника зобов’язання припиняються, а новий боржник вступає в зобов’язання і зобов’язаний виконати борг перед кредитором. Безумовно, набагато зручніше в такому разі змінити боржника у грошовому зобов’язанні, а не, наприклад, у товарному, хоча жодних обмежень у формі боргу, що передається, немає.

При переведенні боргу первісний боржник вибуває з відносин з кредитором і його місце як сторони в зобов’язанні займає новий боржник. Це, у свою чергу, означає, що новий боржник у відносинах з кредитором діє у своїх інтересах, виступаючи самостійною стороною договору.

Проілюструємо переведення боргу на прикладі.

Приклад. Підприємство «А» оплатило підприємству «Б» постачання товару (операція 1), проте підприємство «Б» не може виконати зобов’язання з постачання товару у строк. Щоб уникнути штрафних санкцій, підприємство «Б» вирішує перевести борг з постачання товару на підприємство «В» (операція 2) з подальшою грошовою компенсацією (операція 3). Тобто відбувається заміна боржника в зобов’язанні з відвантаження товару. Підприємство «В» виконує зобов’язання (операція 4). Схематично ситуація виглядає так:

img 1

Переведення боргу ≠ фінансова послуга

Одразу зауважимо: на відміну від відступлення права вимоги, імовірність визнання договору про переведення боргу фінансовою послугою повністю відсутня.

І пояснюється це просто. Фінансова послуга — це, перш за все, операція з фінансовими активами (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про фінпослуги), а під фінансовим активом розуміють кошти, цінні папери, боргові зобов’язання і право вимоги боргу, що не належать до цінних паперів (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про фінпослуги).

Як бачимо, борг, що передається, поняттям фінансового активу не охоплений, а отже, і операції з ним фінпослугою вважатися не можуть.

Вимоги до оформлення договору переведення боргу

З метою оформлення договору переведення боргу необхідно керуватися нормами ст. 520 — 524 ЦКУ, що регулюють правовий порядок заміни боржника в зобов’язанні. Отже, перерахуємо найважливіші моменти, які необхідно враховувати.

1. На відміну від відступлення права вимоги боргу, де відбувається заміна кредитора в зобов’язанні,

переведення боргу допускається тільки з відома кредитора, якщо інше не передбачено законом ( ст. 520 ЦКУ)

Пов’язано це з тим, що для кредитора має величезне значення, хто виконуватиме зобов’язання, адже різні боржники мають різну платоспроможність, сумлінність та інші індивідуальні характеристики, що прямо впливають не тільки на своєчасність, а й на ймовірність погашення боргу.

Причому ст. 520 ЦКУ не містить вказівок щодо того, в якій формі має бути виражена згода кредитора. Важливе тільки підтвердження її наявності.

Тому

згода від кредитора може бути отримана боржником і в усній формі, проте майте на увазі: надалі існуватимуть ризики заперечення кредитора про надання такої згоди

Як правило, згода кредитора оформляється двома способами:

— шляхом підписання тристороннього договору або

— шляхом надання відповідного листа, повідомлення тощо.

З точки зору мінімізації шансів на оскарження правомірності заміни боржника в зобов’язанні, рекомендуємо укладати тристоронній договір про переведення боргу. Таким чином сторони, що підписали договір, автоматично будуть повідомлені про зміну боржника, а також належним чином ознайомлені зі своїми правами, обов’язками і строками виконання зобов’язань.

А ось згода кредитора не потребуватиметься в чітко прописаних законодавством моментах. Зокрема, відповідно до ст. 80 Закону України «Про банки і банківську діяльність», згідно з якою тимчасовий адміністратор вживає заходів, передбачених програмою фінансового оздоровлення банку, у тому числі відступлення вимоги, переведення боргу або реорганізації банку, без повідомлення та отримання згоди акціонерів, боржників, кредиторів (вкладників) банку.

2. Договір переведення боргу, як і договір відступлення права вимоги, укладають у тій самій формі, що й основне зобов’язання ( ст. 521 ЦКУ).

3. Заміна сторін у зобов’язанні (як у разі переведення боргу, так і при відступленні права вимоги) не змінює порядку обчислення та перебігу позовної давності ( ч. 1 ст. 262 ЦКУ). Тобто

заміна сторони в зобов’язанні жодним чином не впливає на позовну давність — не припиняє її перебіг та не перериває її

4. Переведення боргу передбачає перехід від первісного боржника до нового як обов’язків, так і відповідальності за їх невиконання. Новий боржник у зобов’язанні має право висунути проти вимоги кредитора всі заперечення, що ґрунтуються на відносинах між кредитором і первісним боржником ( ст. 522 ЦКУ). Тобто, по суті, для первісного боржника зобов’язання повністю припиняється.

Це є відмінною рисою між переведенням боргу і покладанням виконання зобов’язань на третю особу ( ст. 528 ЦКУ), де третя особа тільки виконує певні дії, але боржником не стає. І якщо третя особа не виконає зобов’язання, то виконувати його доведеться самому боржнику ( п. 2 ст. 528 ЦКУ).

Важливо! На відміну від відступлення права вимоги, перевести можна тільки реально існуючий борг, а не той, що може виникнути в майбутньому.

висновки

  • Переведення боргу — це заміна боржника в зобов’язанні.
  • Переведення боргу допускається тільки з відома кредитора, якщо інше не зазначено в законі.
  • Шляхом укладення договору переведення боргу припиняються зобов’язання первісного боржника.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі