Теми статей
Обрати теми

Авансовий внесок за рахунок переплати? Так, причому «автоматом»!

Ольга Ольховик, податковий експерт
За матеріалами категорії 102.24 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Переплата з податку на прибуток зараховується в рахунок сплати авансового внеску, нарахованого у звітності за три квартали 2016 року, в автоматичному режимі (без заяви платника)

Як ви вже зрозуміли, у роз’ясненні, що коментується, податківці розповіли про те, як зарахувати переплату з податку на прибуток у рахунок авансового внеску, нарахованого при декларуванні «триквартального» прибутку.

Нагадаємо, що такий авансовий внесок (у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого в податковій звітності за три квартали 2016 року) нараховують і сплачують тільки «квартальні» «прибутківці». Розрахувати його потрібно було у звітності за три квартали. А сплатити треба до 31.12.2016 р. (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 83, с. 5).

Зауважте: сума такого авансового внеску є узгодженим грошовим зобов’язанням і за його несплату в установлений строк платник притягується до відповідальності згідно зі ст. 123 ПКУ ( п. 38 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). Тобто за несплату авансового внеску на платника накладуть штраф у розмірі 25 % несплаченої суми. Отже, забувати про його сплату не варто.

Але платники, які мають переплату з податку на прибуток, із цього приводу можуть не перейматися. Хоча зовсім не переживати можуть тільки ті платники, в яких «прибуткова» переплата повністю «перекриває» авансовий внесок. Якщо ж переплата менше авансового внеску — не турбуватися можна тільки в частині, покритій переплатою. Адже податківці запевняють: переплата з податку на прибуток зарахується в рахунок сплати авансового внеску (у межах суми переплати) в автоматичному режимі. Жодних заяв для цього подавати не потрібно.

Відповідну можливість забезпечує п.п. «а» абзацу третього п. 87.1 ПКУ, згідно з яким сплата грошових зобов’язань може бути здійснена в тому числі й за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника).

До речі, «прибутковий» авансовий внесок і сам податок на прибуток податківці розглядають як один і той самий платіж. Оскільки наказ Мінфіну «Про бюджетну класифікацію» від 14.01.2011 р. № 11 у чинній редакції окремих кодів бюджетної класифікації для обліку надходжень авансових внесків не передбачає.

Отже, сплата авансових внесків (за відсутності або недостатності переплати) здійснюється платниками на бюджетні рахунки за кодами бюджетної класифікації, передбаченими для обліку податку на прибуток.

Крім того, пам’ятайте: сплата грошових зобов’язань може також здійснюватися і за рахунок помилково/надміру сплачених сум за іншими платежами** ( п.п. «б» абзацу третього п. 87.1 ПКУ). Але в цьому випадку без заяви не обійтися.

** Якщо така помилково/надміру сплачена сума виникла не раніше ніж за 1095 днів до дати подання заяви.

Майте на увазі: така заява складається в довільній формі ( п. 43.4 ПКУ), а залік здійснюється протягом двадцятиденного строку з дня її подання ( п. 43.5 ПКУ). Отже, якщо бажаєте «погасити» «триквартальний» авансовий внесок «чужою» переплатою — подайте заяву заздалегідь.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі