Теми статей
Обрати теми

Сплатили за директора штраф? А тепер сплатіть податок

Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці
Адмінштраф, накладений на директора контролюючими органами, вирішили сплатити за рахунок коштів підприємства. Чи обкладатиметься така виплата ПДФО? (м. Могилів-Подільський)

Так, оподатковуватиметься. Причому не тільки ПДФО, а також і військовим збором (ВЗ) і ЄСВ. Несподівано? Зараз усе розповімо.

Почнемо з того, що адмінштраф — це грошове стягнення, що накладається на громадян, посадових і юридичних осіб за адміністративні правопорушення у випадках та розмірі, установлених КпАП та іншими законами України (див. ст. 27 КпАП). Сплатити його повинен був директор зі своєї кишені як особа, визнана винною в адмінправопорушенні. Але підприємство вирішує допомогти своєму директору, і ось що з цього виходить.

ЄСВ. При визначенні видів виплат, що включаються до складу зарплати, а отже, і до бази справляння ЄСВ, необхідно керуватися положеннями Інструкції № 5*.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Так-от, п.п. 2.3.4 цієї Інструкції відносить до інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які у свою чергу потрапляють до фонду оплати праці, виплати індивідуального характеру на користь працівників. Сума адмінштрафу, сплаченого підприємством замість директора, на наш погляд, якраз і є такою виплатою. Отже, вона увійде до бази справляння ЄСВ у складі зарплати. Тобто привіт, ЄСВ!

Нараховуйте його на суму «адмінштрафного» доходу, нараховану в бухобліку як дохід директора.

Ідемо далі.

ПДФО та ВЗ. Їх також доведеться утримати з цього доходу. Так-так, як не крути, а й для цілей ПКУ сума штрафу, сплачена підприємством за директора, перетворюється для останнього на оподатковуваний дохід. Який саме? Вважаємо, що на зарплату. Адже податківці не проти**, щоб виплати, які входять до складу зарплати, податкові агенти визначали за Інструкцією № 5, але тільки в частині, що не суперечить ПКУ.

** Див. роз’яснення в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 52, с. 40.

Важливо!

Оскільки такий дохід надано в негрошовій формі, то до бази оподаткування ПДФО він повинен потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт

При ставці податку 18 % його величина дорівнює 1,219512.

А з якої суми утримувати ВЗ? Податківці сьогодні стверджують, що з «чистої» суми штрафу. Готові керуватися їх роз’ясненнями? Отримайте індивідуальну податкову консультацію з цього питання. Так ви убезпечите себе, якщо раптом вони передумають.

Якщо ж у вас на руках такого роз’яснення немає, вважаємо, що безпечно утримувати ВЗ із суми доходу, нарахованої в бухобліку (тобто із суми адмінштрафу, збільшеної на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт, але без застосування коефіцієнта для військзбору).

Як бачите, сплачувати адмінштраф за директора для підприємства невигідно з податкової точки зору. Не хочете клопоту з податками, але готові допомогти директору матеріально ☺? Подумайте над варіантом видачі йому нецільової благодійної допомоги у зв’язку із сімейними обставинами. Річ у тім, що надана резидентом сума такої допомоги, що сукупно за 2016 рік не перевищує 1930 грн., не обкладається ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

Детально про нецільову благодійну допомогу читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 44, с. 27. А на що директор цю допомогу витратить, податківцям знати не потрібно .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі