Теми статей
Обрати теми

«Авансова» кредиторська заборгованість у фінзвітності

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство отримало попередню оплату за послуги. Надання послуг на кінець звітного періоду не відбулося. Підприємство подає фінансову звітність як суб’єкт малого підприємництва. У якому рядку ф. № 1-м відображати кредиторську заборгованість?

Суб’єктами малого підприємництва згідно з ч. 3 ст. 55 ГКУ є суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких: (1) середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб і (2) річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 млн євро, визначену за середньорічним курсом НБУ.

Правила складання фінансової звітності суб’єктів малого підприємництва регулюються спеціальним П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва». Додатком 1 до нього встановлено Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва – скорочену форму Балансу (форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м) для таких суб’єктів господарювання.

Право на складання фінансової звітності за цією формою мають юридичні особи, які визнані суб’єктами малого підприємництва відповідно до законодавства ( п.п. 1 п. 2 розд. І П(С)БО 25). Цебто ті, хто відповідає вищезазначеним критеріям ч. 3 ст. 55 ГКУ.

Отже,

до якого рядка фінзвіту за ф. № 1-м потрапить кредиторська заборгованість за одержаними авансами, під яку ще не поставлені товари або не надані послуги?

На перший погляд, таку заборгованість слід відправити до рядка 1615 «Поточна кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги». Але у цьому рядку відображаються тільки: (1) сума заборгованості постачальникам і підрядникам за матеріальні цінності, виконані роботи та отримані послуги, включаючи заборгованість, забезпечену векселями, і (2) заборгованість постачальникам за невідфактуровані поставки і розрахунки з надлишку товарно-матеріальних цінностей, який встановлено при їх прийманні ( п. 2.24 розд. ІІ П(С)БО 25).

Як бачите, у рядку 1615 відображається виключно «товарна» кредиторська заборгованість. Натомість заборгованість за одержаними авансами відображається у рядку 1690 «Інші поточні зобов’язання» ( п. 2.29 розд. ІІ П(С)БО 25). Тож «авансова» кредиторська заборгованість, незважаючи на те, що вона передбачає постачання товарів, робіт чи послуг, уключається до складу інших поточних зобов’язань.

Докладно про те, як складати фінансовий звіт суб’єктам малого підприємництва, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі