Теми статей
Обрати теми

«Ти мені, я — тобі», або Взаємозалік придбань і позик

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство — платник податку на прибуток надало поворотну фінансову допомогу іншому підприємству-загальносистемнику. Згодом від цього підприємства було отримано ТМЦ. Чи можна здійснити залік взаємних зустрічних вимог з повернення фіндопомоги і оплати ТМЦ?

Відповімо одразу: такий взаємозалік є цілком законним і можливим. Чинне законодавство (див. ч. 1 ст. 601 ЦКУ) передбачає, що

«зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги»

Випадки, у яких залік зустрічних однорідних вимог забороняється, прямо визначено ст. 602 ЦКУ, і ситуації, наведеної у запитанні, у цьому переліку немає. Також додаткові вимоги висуваються до взаємозаліку експортно-імпортних операцій (див. із цього приводу консультацію із БЗ, підкатегорія 114.06). У цьому матеріалі ми зазначених операцій також не торкаємося.

Тож у відносинах між двома підприємствами маємо зустрічні однорідні зобов’язання з оплати придбаних товарів і повернення поворотної фінансової допомоги. У бухобліку залік зустрічних однорідних вимог відображається доволі просто. Для цього підприємствам потрібно здійснити «згортання» дебіторської і кредиторської заборгованості, наявної у їхніх взаємовідносинах.

В обліку надавача фіндопомоги (і придбавача товарів) це робиться за допомогою проводки Дт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» — Кт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами».

Натомість в обліку отримувача фіндопомоги (і постачальника товарів) взаємозалік відображається проводкою Дт 685 «Розраxунки з іншими кредиторами» — Кт 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями».

На податковоприбутковий облік власне взаємозалік ніяк не вплине, адже він не змінює бухобліковий фінрезультат, що є об’єктом оподаткування податком на прибуток

Доходи і витрати за «товарною» дебіторською заборгованістю у продавця уже було відображено раніше — при відвантаженні товарів. Натомість у покупця придбані товари вплинуть на фінрезультат пізніше — коли вони будуть реалізовані або іншим чином використані в діяльності підприємства. А власне взаємозалік до фінансового результату ніякого відношення не має.

У ПДВ-обліку за товарною дебіторською заборгованістю податкові зобов’язання нараховуються за відвантаженням товарів

Тобто ще до взаємозаліку. І навряд чи факт взаємозаліку якось вплине на ці зобов’язання. Щодо заборгованості із повернення поворотної фінансової допомоги — про ПДВ-облік узагалі не йдеться.

І з податковим кредитом, на нашу думку, жодних проблем бути не повинно. Адже товар придбано для використання в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності.

Докладніше про правові і облікові аспекти взаємозаліку читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 92, с. 34.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі