Теми статей
Обрати теми

Овердрафт в обліку

Ольховик Ольга, податковий експерт
Досить поширеним видом кредиту є овердрафт. Його суть полягає в тому, що банк здійснює платежі з рахунка клієнта понад залишок коштів на ньому в межах заздалегідь визначеної суми. Давайте розберемося, які облікові наслідки чекають підприємство, що отримало такий кредит.

Суть овердрафту

Серед усіх видів кредитування овердрафт стоїть окремо. Однією з його особливостей є те, що при укладенні договору грошові кошти в розмірі встановленої в договорі суми (ліміту овердрафту) клієнту не перераховуються. А тому й сам кредит у цей момент не може вважатися наданим. Загалом запам’ятайте:

факт укладення договору про овердрафт не свідчить про те, що кредит надано

У банку в цей момент виникає тільки зобов’язання надати кредит у межах установленого ліміту в будь-який момент часу протягом строку дії договору. І таке зобов’язання він відображає на своїх позабалансових рахунках (п. 2.1 гл. 2 розд. IV Інструкції № 481). А у клієнта — відповідне право цим кредитом скористатися. Але врахуйте: такому праву ані в балансі, ані поза балансом клієнта місця немає.

Узагалі правову суть овердрафту добре пояснює ч. 1 ст. 1069 ЦКУ, що свідчить: якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів, вважається, що банк надав клієнту кредит на відповідну суму з дня здійснення цього платежу. Із цього зрозуміло таке:

1) для того, щоб скористатися своїм правом на овердрафт, клієнту достатньо скласти платіжне доручення на суму, що перевищує залишок коштів на рахунку;

2) надання овердрафту відбувається шляхом кредитування рахунка клієнта. Тобто кредитні грошові кошти, якими клієнт захотів скористатися, на рахунок не перераховуються — їх списують «у мінус» (це підтверджує і п. 2.2 гл. 2 розд. IV Інструкції № 481, згідно з яким банк відображає суму наданих кредитів овердрафт за дебетом рахунків клієнтів, унаслідок чого на цих рахунках виникає дебетовий залишок. А як відомо, те, що в банку дебет, у клієнта — кредит);

3) овердрафт вважається наданим у день формування від’ємного залишку за рахунком.

Урахуйте також: погашення овердрафту теж відбувається автоматично за рахунок поточних надходжень. Тобто жодних спеціальних «погашаючих» перерахувань клієнт не здійснює — усі грошові кошти, що надходять йому на рахунок, автоматично зменшуватимуть від’ємний залишок.

Бухгалтерський облік овердрафту

Як ви вже встигли переконатися, овердрафт — це не що інше, як кредит. Причому з його суті випливає те, що це кредит короткостроковий. Але перерахуванням грошей на поточний рахунок клієнта він не супроводжується. Цим і обумовлено існування двох варіантів відображення овердрафту в бухгалтерському обліку.

Варіант 1. Оскільки овердрафт — короткостроковий кредит, є всі підстави обліковувати суму заборгованості за овердрафтом на рахунку 60 «Короткострокові позики». Адже саме за кредитом цього рахунка відображають суми отриманих кредитів і позик. А за дебетом — суми їх погашення та переведення у довгострокові зобов’язання (у разі відстрочення кредитів (позик)). А тому отримання овердрафту (у сумі від’ємного залишку на кінець дня) можна відображати проводкою: Дт 311 — Кт 601. Тоді при зменшенні від’ємного залишку (за даними на кінець дня) на суму такого зменшення робиться зворотна проводка: Дт 601 — Кт 311. Зверніть увагу: кожен «мінусуючий» або «плюсуючий»платіж цими проводками не супроводжують — їх роблять виходячи з суми від’ємного залишку, що зафіксована у банківській виписці на кінець дня.

Варіант 2. Оскільки надходження позикових грошових коштів на рахунок не відбувається, то відображати суму отриманого овердрафту за дебетом рахунка 311 підстав начебто як і немає. Звідси з’являється другий варіант обліку. Згідно з ним суму отриманого овердрафту на рахунку 60 не відображають, а обліковують за кредитом рахунка 31. Перевагою цього варіанта є те, що дані обліку відповідатимуть виписці банку. До речі, такий підхід рекомендує застосовувати і Мінфін (див. лист від 09.12.2003 р. № 31-04200-30-5/7021). У цьому листі серед іншого зауважено: кредитове сальдо поточного рахунка, що утворюється за кредитом овердрафт, відображається на підставі виписки банку за кредитом рахунка 31 і у статті «Короткострокові кредити банків» розділу IV пасиву Балансу.

Як обліковувати проценти за овердрафтом?

Витрати на виплату процентів за позиками визнають фінансовими витратами ( п. 3 П(С)БО 31). У загальному випадку вони потрапляють до витрат періоду одразу при нарахуванні, що відображається проводкою: Дт 951 — Кт 684. Але якщо овердрафт було отримано з метою створення кваліфікаційного активу*, то фінансові витрати мають бути капіталізовані (уключені до вартості такого активу). У цьому випадку в обліку спочатку відображається проводка: Дт 951 — Кт 684, а потім: Дт 15 (23) — Кт 951. Але пам’ятайте: капіталізувати фінансові витрати повинні не всі. Не здійснюють капіталізацію, а завжди відображають фінансові витрати у витратах періоду ( п. 4 П(С)БО 31):

* Нагадаємо: кваліфікаційним є актив, що потребує суттєвого часу для його створення ( п. 3 П(С)БО 31). А суттєвим вважається період часу, що перевищує три місяці (п. 1.6 розд. I Методрекомендацій № 1300).

— суб’єкти малого підприємництва — юридичні особи;

— представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності;

— юридичні особи, які не займаються підприємницькою діяльністю (крім бюджетних установ) (детальніше про капіталізацію див. с. 13).

Приклад. Укладено договір про надання кредиту овердрафт у сумі 1000000 грн. У виписці банку за день відображено такі дані:

— залишок на початок дня — 500 грн.;

— передоплата постачальнику за товар — 90000 грн.;

— оплата від покупця — 50000 грн. (для спрощення прикладу умовимося, що підприємство — неплатник ПДВ).

Наступного дня за рахунком пройшла тільки одна операція — передоплата від покупця в сумі 40000 грн., а також було списано проценти за користування кредитом — 30 грн.

Підприємство використовує варіант обліку з використанням субрахунку 601.

Облік овердрафту

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Перераховано передоплату постачальнику

371

311

90000

2

Отримано оплату від покупця

311

361

50000

3

Відображено овердрафт

(500 грн. - 90000 грн. + 50000 грн.)

311

601

39500

4

Отримано передоплату від покупця

311

681

40000

5

Погашено овердрафт

601

311

39500

6

Нараховано проценти за овердрафтом

951

684

30

7

Оплачено проценти за овердрафтом

684

311

30

При використанні варіанта обліку без використання рахунка 601 проводок 3 і 5 не буде. Решта проводок залишаться тими самими. Як бачите, нічого складного в обліку немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі