Теми статей
Обрати теми

Насіння власновирощене — олія в спецрежимі

Бобро Анатолій, податковий експерт

висновок документа


Операції з постачання виробленої на давальницьких умовах соняшникової олії підлягають відображенню у ПДВ-спецдекларації 0121, якщо:

— давальницьку сировину (соняшник) вирощено на власних або орендованих основних фондах безпосередньо суб’єктом спецрежиму;

— право власності на таку сировину не перейшло до переробника;

— у реєстрі суб’єктів спецрежиму міститься вид діяльності сільгосппідприємства «Виробництво олії та тваринних жирів» (код за КВЕД 10.41)

Одразу скажемо, що погоджуємось із висновком контролерів. Вони доречно звертають увагу на низку ключових моментів у порядку застосування спецрежиму оподаткування сільгоспПДВ. Зокрема, відзначають:

1) належність сировини та продуктів її переробки до сільгосптоварів за визначенням п. 209.7 ПКУ. І насіння соняшнику (код УКТ ЗЕД 1206 00), і вироблена з нього олія (код УКТ ЗЕД 1512) відносяться до передбачених ПКУ «спецрежимних» товарних груп 1 — 24 УКТ ЗЕД;

2) виробничий статус сировини. Насіння соняшнику має бути власне, тобто вирощене безпосередньо сільгосппідприємством. На придбане у інших осіб (покупне) насіння спецрежим не розповсюджується;

3) умови вирощування. Сировина має бути вирощена на власних або орендованих земділянках. Застерігаємо: позиція контролерів послідовно жорстка — сільгосппродукція, вироблена (вирощена) на орендованих землях, держреєстрацію прав оренди яких не здійснено, у світлі ст. 209 ПКУ не може вважатися власновиробленою (БЗ 101.21). Про це ви вже знаєте з попередніх публікацій (див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 63 с. 11);

4) «давал» спецрежиму не перешкода. Контролери оперують п.п. 209.15.5 ПКУ. У ньому прописано, що виробництво продукції на давальницьких умовах із сировини, яка вирощується безпосередньо платником податку — це операція з постачання сільгоспсировини замовником (власником) — суб’єктом спецрежиму виробникові (переробникові) та прийняття останнім для переробки (обробки, збагачення чи використання) на готову продукцію на виробничих потужностях такого виробника (переробника) за відповідну плату без отримання права власності на таку продукцію.

Звідси зрозуміло, що спецрежимність готової продукції залежить від статусу сировини. Пам’ятайте: право власності як на сировину, так і на отриману з неї продукцію має належати замовнику.

Не покривили душею податківці й тоді, коли говорили, що спецрежимному декларуванню сільгоспПДВ має передувати внесення відповідних записів про види діяльності до реєстру суб’єктів спецрежиму оподаткування. Для цього сільгосппідприємства подають заяву за формою № 1-РС. У разі виникнення змін у даних про види діяльності подається заява за цією ж формою з позначкою «Перереєстрація».

На жаль, контролери нічого не сказали про коригування «вхідного» ПДВ з табл. 1 у табл. 3 додатка ДС10 у зв’язку з тим, що кінцевий результат діяльності — виробництво олії, а вирощування соняшнику — лише проміжний етап такої діяльності. Але нашу позицію із цього питання ви вже знаєте із публікації в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 79, с. 16. До речі, на с. 14 цього ж номера розглянуто питання експорту олії, на яке платник так і не отримав відповіді контролерів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі