Теми статей
Обрати теми

Випуск дослідних зразків продукції: відображаємо в обліку

Свіріденко Алла, податковий експерт
Із попередньої статті (див. с. 20) ви вже знаєте, як відображають витрати на дослідження та розробку нового виду продукції. Наступний етап, який передує серійному або масовому випуску новинки, — виробництво дослідних (експериментальних) зразків. Як облікувати витрати такого етапу, розповімо в цій статті.

Бухгалтерський облік

Усі витрати підприємства, понесені у зв’язку з виробництвом дослідних зразків нового виду продукції, акумулюють за дебетом рахунку 23 «Виробництво». Сюди потраплять, наприклад, прямі матеріальні витрати на виробництво (вартість сировини, матеріалів, напівфабрикатів тощо), витрати на оплату праці працівників, зайнятих випуском зразків продукції, разом із нарахованою сумою ЄСВ, амортизація виробничого обладнання та інші витрати, безпосередньо пов’язані з виробництвом дослідних зразків.

Про правила обліку виробничих витрат та калькулювання собівартості продукції читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 32.

Тут же зауважимо: витрати на сертифікацію продукції потраплять до складу собівартості виробів (як інші прямі витрати), що випускаються, якщо такі витрати можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат ( п. 14 П(С)БО 16 «Витрати»). Якщо ж віднести такі витрати до конкретного об’єкта неможливо, вартість сертифікації включають до складу загальновиробничих витрат ( п. 15.7 П(С)БО 16).

Після закінчення виробничого процесу собівартість дослідних зразків списують до складу операційних витрат (Дт 941 — Кт 23), якщо в результаті випробувань вони непридатні для продажу.

Після випробувань можуть бути оприбутковані окремі деталі, придатні до використання/продажу). У такому разі роблять запис: Дт 207, 209 — Кт 23. Залежно від цілей використання такі ТМЦ оприбутковують або за чистою вартістю реалізації (якщо планується їх продаж), або за вартістю можливого використання ( п. 2.13 Методичних рекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2).

Якщо ж зразок пройшов випробування і готовий до продажу, то його оприбутковують як готову продукцію (Дт 26 — Кт 23).

Податковий облік

У податковоприбутковому обліку все досить просто.

Витрати на виготовлення дослідних зразків зменшують фінансовий результат до оподаткування в тому періоді, в якому вони були списані до складу бухвитрат

І оскільки жодних подальших коригувань фінансового результату ПКУ для цього випадку не передбачає, то на цьому весь облік як у малодохідних підприємств, так і у високодохідників завершується.

Без особливих складнощів — і в ПДВ-обліку. Так, усю суму «вхідного» ПДВ, сплаченого (нарахованого) у складі виробничих витрат на виготовлення дослідних зразків продукції, підприємство включає до складу податкового кредиту ( п. 198.3 ПКУ). Головне — дотримати вже відомої умови — всі суми ПДВ мають бути підтверджені правильно оформленими та зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними. Інакше (якщо суми ПДВ не підтверджені податковими накладними або підтверджені накладними, оформленими з порушенням вимог ст. 201 ПКУ) ви втрачаєте законне право на податковий кредит ( абзац перший п. 198.6 ПКУ).

А тепер приклад.

Приклад. Підприємство розробило новий вид продукції. У результаті розробки виготовлено першу партію дослідних зразків. Витрати на виробництво становлять 105130 грн., у тому числі:

прямі матеріальні витрати 50000 грн.;

амортизація необоротних активів 25000 грн.;

заробітна плата робітників, зайнятих випуском дослідних зразків, 16500 грн.;

ЄСВ на заробітну плату виробничих робітників 3630 грн.;

інші виробничі витрати 10000 грн.

У бухгалтерському обліку ці операції показують так:

Бухоблік випуску дослідних зразків нової продукції (у результаті випробувань зразки руйнуються)

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Відображено витрати на виробництво дослідної партії продукції:

— нараховано амортизацію обладнання, нематеріального активу, пристроїв та інвентаря (у тому числі МНМА)

23

131, 132, 133

25000

— сировина та матеріали, МШП

23

20, 22

50000

— заробітна плата працівників, зайнятих випуском дослідної партії

23

661

16500

— ЄСВ на заробітну плату виробничих робітників

23

651

3630

— інші виробничі витрати

23

63, 68

10000

2

Списано до складу витрат собівартість виготовлення дослідних зразків

941

23

105130

висновки

  • Витрати на виробництво дослідних зразків нового виду продукції відображають як витрати на випуск звичайної продукції з використанням рахунку 23.
  • У податковоприбутковому обліку витрати на виготовлення дослідних зразків зменшують фінансовий результат до оподаткування у періоді їх списання до складу бухвитрат.
  • Усю суму «вхідного» ПДВ, сплаченого (нарахованого) у складі витрат на виробництво дослідних зразків продукції, включають до податкового кредиту з ПДВ (за наявності правильно оформленої та зареєстрованої податкової накладної).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі