Теми статей
Обрати теми

Податок на репатріацію: надлібералізм ВАСУ

Нестеренко Максим, податковий експерт
Спір, який ми будемо сьогодні розглядати*, стосується виплат нерезиденту у вигляді фінгоспсанкцій за порушення резидентом умов договору.

* Див. ухвалу ВАСУ від 22.08.2016 р. № К/800/62230/13 (http://reyestr.court.gov.ua/Review/60223177).

Суть спору. Підприємство звернулося до суду з вимогою скасувати податкові повідомлення-рішення, згідно з якими йому донараховано податкові зобов’язання і нараховано штрафні санкції.

Суди першої та апеляційної інстанції позов задовольнили.

Позиція податкових органів. Підприємство здійснило виплати на користь нерезидента за несвоєчасну оплату поставлених товарів (пеню і 3 % інфляційних).

На думку податківців, здійснені підприємством виплати є доходами нерезидента із джерелом їх походження в Україні. Відтак, платник повинен був утримати із таких виплат податок на доходи нерезидентів.

Вирішення справи судом. Суд відкинув аргументи податківців і залишив у силі рішення судів попередніх інстанцій.

Головний аргумент для такого висновку ВАСУ вбачає у ст. 546, 549 ЦКУ. Оскільки сплачена позивачем пеня та 3 % річних від простроченої суми зобов’язання є одним із способів захисту та компенсації майнових прав у вигляді господарських санкцій. Відтак, зазначені виплати не підпадають під поняття доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України.

Думка редакції. Скажемо одразу — сприятливе для платника рішення ВАСУ нам, звичайно, до вподоби, але покладатися на нього ми не можемо. Аж занадто хиткими є ті аргументи, що ними керувався ВАСУ, ухвалюючи таке рішення.

Нагадаємо: якщо резидент виплачує на користь нерезидента дохід з джерелом його походження з України, отриманий таким нерезидентом від здійснення господарської діяльності, то зобов’язаний утримати з такого доходу податок за ставкою 15 % ( п.п. 141.4.2 ПКУ). Детальніше про обкладення доходів нерезидентів читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 55, с. 2.

Чи діє це правило тоді, коли ми перераховуємо нерезиденту пеню, інфляційні та інші подібні виплати? Нещодавно київські податківці фактично підтримали нефіскальну позицію ВАСУ і дійшли висновку, що утримувати податок на репатріацію при виплаті госпштрафів, пені, інфляційних не потрібно (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 17.08.2016 р. № 18414/10/26-15-14-06-04-29 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 73, с. 4).

Їх головний аргумент — штрафів, пені і неустойки немає у списку доходів нерезидента, визначених у п.п. 141.4.1 ПКУ (ср. ). Однак цей список не є вичерпним. Завершують його інші доходи, куди можна «запхати» будь-які виплати, окрім хіба що виручки чи інших видів компенсації вартості товарів або послуг ( п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ).

Причому ПКУ не розшифровує, які саме доходи вважаються «іншими доходами». Тому за загальним принципом можна зрозуміти, що до таких доходів належать будь-які доходи, що отримуються нерезидентом на території України і при цьому не перелічені у п.п. 141.4.1 ПКУ. Тобто штраф, пеня, неустойка за порушення умов ЗЕД-договору однозначно є іншим доходом нерезидента.

Та й головні податківці дотримуються такої самої думки, посилаючись на п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ. Тобто виплати резидентом нерезиденту штрафних санкцій за неналежне виконання умов договору вважають доходами, отриманими нерезидентом з джерелом їх походження з України, і вимагають оподатковувати за ставкою 15 % (див. БЗ 102.18).

Тож вам вирішувати, чи брати до уваги ліберальне рішення ВАСУ. Ми б радили отримати індивідуальну консультацію, яка дозволяє не утримувати податок на репатріацію саме вам. Інакше будьте готові до судових розглядів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі