Теми статей
Обрати теми

Об’єкт ОЗ досяг нульової вартості: як продовжити строк служби?

Акімова Лариса, податковий експерт
Чи потрібно об’єкти основних засобів (ОЗ), що досягли нульової залишкової вартості, відображати в позабалансовому обліку?

На позабалансовому рахунку нульовий об’єкт ОЗ не обліковують. Та й не передбачено такого бухобліку для ОЗ. А як їх обліковувати, зараз розповімо.

Навіть якщо об’єкт ОЗ повністю замортизовано, але ви його, судячи із запитання, продовжуєте використовувати в госпдіяльності, то списувати його не можна. Адже приводом для списання об’єкта ОЗ з балансу є його вибуття внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування або інших причин невідповідності критеріям визнання активом ( п. 33 П(С)БО 7 «Основні засоби і п. 40 Методичних рекомендацій з бухобліку ОЗ, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561).

Визначити, чи відповідає замортизований об’єкт ОЗ критеріям активу ( п. 6 П(С)БО 7), може інвентаризаційна комісія підприємства. Така комісія оцінює моральний і фізичний знос ОЗ і приймає колегіальне експертне рішення:

1) або переоцінити залишкову вартість нульового об’єкта ОЗ і продовжити його строк служби;

2) або просто продовжити строк експлуатації без переоцінки.

Майте на увазі:

проводити дооцінку потрібно із залученням професійних оцінювачів

Таку вимогу висуває ч. 2 ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III.

Справа ця дорога і клопітна, адже доведеться провести оцінку всієї групи, в якій значиться нульовий об’єкт ОЗ. І далі переоцінку цієї групи доведеться проводити регулярно з урахуванням справедливої вартості на дату балансу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 50, с. 4).

Якщо ви вирішили просто продовжити строк експлуатації без дооцінки, то це рішення приймає та сама комісія. Продовження строку служби краще оформити наказом. При цьому пам’ятайте, що на рахунках бухобліку повинен і далі значитися нульовий об’єкт ОЗ у рівній сумі вартості на рахунку 10 і зносу на рахунку 13.

Обмежень щодо продовження строку експлуатації немає. Але вам слід ураховувати ( п. 24 П(С)БО 7):

— очікуване використання об’єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності;

— передбачуваний фізичний і моральний знос;

— правові або інші обмеження щодо строків використання об’єкта та інші фактори.

Продовження строку корисного використання за національними стандартами обліку вважають зміною облікової оцінки, тобто це не вплине на минулі періоди ( п. 25 П(С)БО 7). Тож перераховувати раніше нараховану амортизацію ОЗ не потрібно.

Оскільки об’єкт ОЗ продовжуватиме значитися на балансі підприємства, ви можете спокійно проводити будь-яке його поліпшення та модернізацію ( п. 14 П(С)БО 7). А також уключати до витрат періоду будь-які понесені витрати з його експлуатації, технічного обслуговування та ремонту ( п. 15 П(С)БО 7).

Якщо об’єкт ОЗ повністю замортизовано, продовження строку служби і в податковому обліку може бути яким завгодно. Адже вимоги до мінімальних строків експлуатації нульового об’єкта ОЗ ви вже виконали ( п.п. 138.3.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі