Теми статей
Обрати теми

Відшкодування неоподатковуваних витрат: чи потрібно комісіонеру розподіляти ПДВ?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Наше підприємство (комісіонер) отримує відшкодування неоподатковуваних витрат (страховка, банківська комісія) від комітента. Підкажіть, чи підпадаємо ми під розподіл ПДВ?

Так, у цьому випадку комісіонер зобов’язаний урахувати вимоги ст. 199 ПКУ. Причина криється у правилах ПДВ-обкладення таких «компенсаційно-комісійних» виплат. Пояснимо детальніше.

Ураховуючи посередницькі правила оподаткування (з п. 189.4 ПКУ), і отримання, і передачу товарів/послуг за договором комісії комісіонер повинен відобразити у своєму ПДВ-обліку. Тому отримання послуг у межах виконання обов’язків за договором комісії для цілей ПДВ прирівнюється до їх придбання, а передача — до продажу. Отже, операція з передачі послуг від виконавця комітенту є для комісіонера постачанням послуг, а отже, й об’єктом обкладення ПДВ.

Проте в нашому випадку комісіонер згідно з договором комісії придбаває неоподатковувані послуги (і отримує відшкодування їх вартості від комітента). А отже, і передача цих послуг комітенту — неоподатковувана операція. Адже суть послуг, проходячи через комісіонера, не змінюється — вони як були неоподатковуваними страховими/банківськими послугами, так і залишилися ними. Тому комісіонер теж ураховує норми ст. 196 ПКУ (у цьому випадку пп. 196.1.3, 196.1.5 ПКУ) і передачу послуг вважає необ’єктною операцією. Ось і виходить, що комісіонер хоч самостійно й не надає неоподатковувану послугу, але неоподатковувана операція в його обліку присутня. Зауважте: таку неоподатковувану операцію необхідно відобразити в ряд. 5 декларації з ПДВ і в таблиці 1 додатка Д6.

Тепер про розподіл ПДВ. Нагадаємо, що п. 199.1 ПКУ вимагає: у разі, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні, платник зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної п. 189.1 ПКУ. А оскільки в комісіонера наявні і оподатковувані, і неоподатковувані операції, він просто зобов’язаний ураховувати ці вимоги. Саме тому весь податковий кредит за придбаннями, які не можна віднести до конкретної оподатковуваної або неоподатковуваної операції (наприклад, оренда офісу, витрати на зв’язок, канцелярські товари тощо), комісіонер повинен відкоригувати донарахуванням податкових зобов’язань. Але зверніть увагу:

у розподілі бере участь тільки податковий кредит за тими «подвійними» придбаннями, що були використані в періоді здійснення неоподатковуваної операції

Детальніше про розподіл ПДВ ви можете дізнатися з «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 4. Ми ж тільки зазначимо, що на суму податкових зобов’язань, нарахованих згідно з п. 199.1 ПКУ, комісіонер складає зведену або звичайну податкову накладну (детальніше про порядок заповнення див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 20, с. 31). Суму податкових зобов’язань відображає в рядку 4.1/4.2 декларації з ПДВ, а також у додатку Д5 (у рядку з відповідним умовним кодом).

Крім того, якщо неоподатковувана операція відбулася в комісіонера вперше, разом з декларацією за період, коли це сталося, комісіонер подає розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях, що здійснюється в ряд. 2 табл. 1 додатка Д7.

Якщо ж неоподатковувані операції раніше (в поточному або попередньому роках) вже здійснювалися, то подавати розрахунок і розраховувати нову частку не потрібно — до кінця року комісіонер використовує частку, розраховану раніше. А ось у кінці року і новорозраховану, і «стару» частку потрібно буде перерахувати, як того вимагає п. 199.5 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі