Теми статей
Обрати теми

Профспілкова виплата з КПК: можна чи ні?

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Профспілка підприємства оформила корпоративну платіжну картку. Чи можна знімати з неї готівкові грошові кошти для видачі членам профспілки різних виплат соціального характеру, зокрема матеріальної допомоги?

Ні, не можна. Зараз пояснимо чому.

Корпоративна платіжна картка (далі — КПК) — це картка суб’єкта господарювання (п. 2 розд. II Положення № 705*) . Кошти на ній — це гроші на рахунку підприємства. Використовувати їх слід в тому самому порядку, що і зі звичайного поточного рахунку, але з урахуванням певних особливостей.

* Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затверджене постановою Правління НБУ від 05.11.2014 р. № 705.

Нагадаємо, що порядок використання рахунків у національній та іноземній валютах установлює Інструкція, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492. У її главі 8 зазначено, що поточний рахунок, операції за яким можуть здійснюватися із застосуванням спеціальних платіжних засобів, використовується відповідно до визначених цією Інструкцією режимів поточних рахунків з урахуванням установлених обмежень.

Ось у цих обмеженнях і вся сіль. Так, п. 8.3 згаданої Інструкції попереджає, що кошти з поточного рахунку юрособи або фізособи-підприємця не можуть бути використані за допомогою електронного платіжного засобу, зокрема для отримання зарплати та інших виплат соціального характеру.

Додає «перцю» і п. 2.12 «касового» Положення, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (ср. ). Він вказує, що кошти, зняті готівкою з карткового рахунку підприємства, мають бути використані за призначенням. Адже з моменту списання коштів з КПК гроші вважаються виданими її держателю під звіт.

А якщо особа отримала гроші під звіт, то вона зобов’язана в установлені строки відзвітувати про їх використання шляхом подання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт** (так званого авансового звіту), з доданими до нього підтвердними документами.

** Форму Звіту затверджено наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841.

І ось тут починаються проблеми. Навіть якщо припустити, що держатель КПК надасть авансовий звіт, у якому розпише видані членам профспілки гроші, то якими документами підтвердити таку видачу? Відомість на виплату грошей і видатковий касовий ордер не підходять, оскільки гроші не видавалися з каси. Та й узагалі, на якій підставі держатель КПК займався роздачею грошових коштів, виданих йому під звіт?

У свою чергу ст. 1 Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95 передбачено, що за проведення готівкових розрахунків без подання отримувачем коштів платіжного документа, що підтверджував би сплату покупцем готівкових коштів, до підприємства можуть застосувати штрафну санкцію у розмірі сплачених коштів.

Якщо ж авансовий звіт за коштами, отриманими за КПК, не подавався взагалі, то сума, отримана держателем КПК під звіт і не повернена ним протягом установленого п.п. 170.9.2 ПКУ строку, перетвориться для такої особи на оподатковуваний дохід, з якого потрібно буде утримати ПДФО і ВЗ ( п.п. 164.2.11 ПКУ).

Як же виправити ситуацію, якщо гроші для матдопомоги вже зняті та виплачені членам профспілки? Пропонуємо діяти таким чином.

Маскуємо таку операцію під дві окремі: (1) госппотреби, що не відбулися, і (2) виплату допомоги. Для цього потрібною датою (заднім числом, щоб не потрапити під ПДФО і ВЗ):

1) держатель КПК складає «нульовий» авансовий звіт*** за коштами, отриманими на госппотреби і буцімто в повній сумі зданими до каси;

*** Хоча узагалі-то можна обійтися і без нього (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 79, с. 44).

2) касир виписує два касові ордери:

один — прибутковий — від держателя КПК на повернення суми коштів, знятих з картки;

— другий — видатковий — на видачу з каси члену профспілки виплати соціального характеру (наприклад, матеріальної допомоги) на цю саму суму.

Це буде виплата за рахунок позареалізаційних надходжень. А вона цілком законна ( п. 2.9 Положення № 637).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі