Теми статей
Обрати теми

«Штрафна» різниця: нефіскальні уточнення від фіскалів

Яновська Наталія, податковий експерт
img 1 податок на прибуток

висновок документа


Фінансовий результат до оподаткування не збільшується на суми штрафних (фінансових) санкцій і пені, нарахованих:

— контролюючими органами за порушення вимог податкового та іншого законодавства;

— на користь фізичних осіб (у тому числі фізичних осіб — підприємців) відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів

Ідеться про нову податкову різницю, якою платників обдарували з 01.01.2017 р., доповнивши ПКУ новим п.п. 140.5.11.

Тепер ви повинні збільшувати фінансовий результат податкового (звітного) періоду на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства і цивільно-правових договорів на користь:

— осіб, які не є платниками податку (крім фізичних осіб);

— платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 % згідно з п. 44 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Узагалі-то, лист приємний.

По-перше, тому що тут податківці ще раз зазначили: різниці не стосуються штрафів, пеней, що нараховуються податківцями. Трохи раніше з таким самим висновком з’явилася БЗ 102.02.

Мало того, у цьому листі йдеться не тільки про штрафи «від ДФС», а й від інших контролерів. Тобто фіскали дали ясно зрозуміти, що не тільки штрафи від них самих не потрапляють у «зону» різниці, а й від інших контролерів теж, наприклад, за порушення трудового законодавства.

По-друге, вони зайняли хорошу, причому законну, позицію і повідомили в листі, що різниці не стосуються фізичних осіб, у тому числі й фізосіб-підприємців. Тобто якщо за свої порушення договірних зобов’язань ви «відстібуєте» підприємцям (навіть якщо вони єдиноподатники), то про різниці не хвилюйтеся.

Наша позиція була аналогічною (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 21, с. 11). А от позиція податківців тоді була невідома і ми обіцяли її донести, тільки-но щось з’явиться. Зараз виконуємо обіцянку. ☺

Від себе нагадаємо, що ця різниця «не для всіх», а стосується тільки високодохідників і тих добровольців-малодохідників, які побажали рахувати різниці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі