Теми статей
Обрати теми

Квартальна звітність «малятам» і «новачкам»

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист Мінфіну від 21.02.2017 р. № 11130-02-2/4779
податок на прибуток

висновок документа


Суб’єкти господарювання, які згідно з ГКУ належать до суб’єктів малого підприємництва, проте для яких за ПКУ встановлено податковий (звітний) період — квартал, з квартальною декларацією з податку на прибуток подають проміжну (квартальну) фінансову звітність

Звітна кампанія за I квартал у самому розпалі. Тому особливо приємно, що Мінфін без зволікань взявся пояснити питання, що турбує: подання фінзвітності разом з прибутковою декларацією у «малят».

Про всяк випадок уточнимо, що під останніми зазвичай розуміють суб’єктів, які відповідають критеріям «малих»/«мікро» з ч. 3 ст. 55 ГКУ, тобто:

суб’єктів малого підприємництва — юросіб із середньою кількістю працівників за календарний рік не більше 50 осіб і річним доходом не більше 10 млн євро;

суб’єктів мікропідприємництва — юросіб із середньою кількістю працівників за календарний рік не більше 10 осіб і річним доходом не більше 2 млн євро.

Хоча за ГКУ вони й «малі», але можуть бути квартальниками за ПКУ, якщо дохід торік «переступив» за 20 млн грн., але не досяг 2 млн євро/10 млн євро (п. 137.4 ПКУ). Причому, як зазначено в листі, до лав квартальників із 2017 року можуть потрапити і підприємства-«новачки», створені в IV кварталі 2016 року (тобто поставлені контролюючим органом на облік у період з 01.10.2016 р. по 31.12.2016 р.), якщо дохід у них до кінця року перевищив 20 млн грн. Тоді, подавши за 2016-й першу річну «прибуткову» декларацію (за перший неповний період з дати взяття на облік до останнього календарного дня року, п.п. 137.4.2, п.п. «а» п. 137.5 ПКУ), з наступного 2017-го такі підприємства переходять «на квартал».

Ну а в такому разі 2017-й підкинув «малятам»-квартальникам запитання: чи потрібно їм разом із квартальною декларацією подавати податківцям і квартальну фінансову звітність? Адже змінений п. 46.2 ПКУ віднині змушував, чітко кажучи, усіх (!) прибутківців подавати квартальну або річну фінзвітність разом з відповідною податковою декларацією. Та й сама фінзвітність набула статусу додатка (!) до декларації (стала її невід’ємною частиною). А інформацію про додатки «узаконили» як обов’язковий реквізит (п. 48.3 ПКУ).

Сумніви квартальників породжував «недоторканний» Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419 (ср. ). Адже в його п. 2 так само зазначається, що «малята» (тобто підприємства, що належать згідно з ГКУ до суб’єктів малого підприємництва, у тому числі до суб’єктів мікропідприємництва) подають податківцям тільки річну фінзвітність (квартальну не подають).

Мінфін розсіяв усі сумніви квартальників і відокремив зерна від полови. Порядок № 419 розроблено для бухоблікових цілей — «під» Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-ХIV. Тому він не може бути вирішальним для оподаткування, а у цій сфері пріоритет повинен зберігатися за ПКУ. Тим паче, що у «спеціальній» ст. 5 ПКУ (що регулює співвідношення податкового законодавства з іншими законодавчими актами) є п. 5.2, що визначає: якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать ПКУ, то для оподаткування застосовують ПКУ. А оскільки за ПКУ прибутківцям-квартальникам належить (!) подавати разом з квартальною декларацією і квартальну фінзвітність, то ці правила повинні виконувати всі квартальники, у тому числі і квартальники-«малята».

З цієї причини, якщо знову повернутися до «новачків», то й «бухгалтерське» правило про те, що перший звітний період у них може бути «подовженим» (але не більше 15 місяців), у податковому обліку не працює. Отже, квартальникам-«малятам» без розмов на догоду ПКУ доведеться подавати разом з квартальною декларацією податківцям і поквартальну фінзвітність.

Про заповнення декларації з податку на прибуток за I квартал 2017 року див. також «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 31, с. 11.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі