Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП торгує складною побутовою технікою: особливості застосування РРО

Голенко Олександр, шеф-редактор
ФОП на ЄП другої групи продає технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту.
1. Чи зобов’язаний він проводити через РРО готівкову виручку тільки за такі товари чи за всі?
2. А безготівкову виручку, отриману на підприємницький поточний рахунок?

Передовсім зазначимо: для ФОП на ЄП усіх груп (і першої, до речі, теж), які торгують складною побутовою технікою, звільнення від РРО закінчиться з 08.05.2017 р. Саме тоді набуде чинності Перелік груп технічно складних побутових товарів..., затверджений постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231 (далі — Перелік № 231). Нагадаємо, що хоча положення, які виключають РРО-звільнення, були внесені до обох «звільняючих» норм — і до п. 6 ст. 9 Закону про РРО*, і до п. 296.10 ПКУще з 01.01.2017 р., вони запрацюють разом з набуттям чинності Переліком № 231 (109.02 БЗ).

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Тож із зазначеної чорної дати на вас з усією фіскальною ненавистю обрушиться Закон про РРО. Тобто у плані застосування РРО ви тепер, як-то кажуть, «на найзагальніших підставах»...

1. Зверніть увагу, що ст. 3 Закону про РРО накладає певні обов’язки саме на суб’єкта господарювання в цілому. Причому, якщо конкретніше, то:

— при здійсненні ним розрахункових операцій у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо);

— при продажу ним товарів (наданні послуг);

— у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Але не в розрізі товарів, що продаються ним, чи послуг, що надаються... Інакше кажучи, якщо ви з 08.05.2017 р. продаватимете товари, що потрапили до Переліку № 231, а разом з ними — будь-які інші товари, то вам доведеться проводити через РРО всю виручку від розрахункових операцій за всі товари (чи то складні побутові гарантійні товари, чи то будь-які інші). Але якщо тільки вона отримана готівкою або з платіжної картки покупця.

2. Керуємося п. 12 ст. 9 Закону про РРО, згідно з яким РРО і РК не застосовуються:

«якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо)»

Прочитавши його разом з визначенням місця проведення розрахунків (абзац двадцять восьмий ст. 2 Закону про РРО), робимо впевнений висновок: якщо покупець сплачує вам навіть за складний побутовий товар у безготівковій формі через банк саме на (підприємницький) банківський рахунок, то в момент, коли ви передаватимете йому такий товар, РРО застосовувати не слід. З цим погоджуються податківці в 109.03 БЗ. До речі, у Книзі доходів «безготівкова» виручка записується окремо від «готівкової» (п.п. 2 п. 6 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579).

Але біда в тому, що при цьому будь-які товари (і «складнопобутові» також), що продаються вами, виручку за які ви отримуєте готівкою або платіжною карткою, вам доведеться проводити через РРО. ☹

До речі, 08.05.2017 р. — це дуже скоро, тому поспішайте дізнатися про всі премудрості застосування РРО із спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 24. Як-то кажуть, вивчайте матчастину!.. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі