№24

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2017/№ 24 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Кому потрібен РРО Діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг тісно пов’язана з таким поняттям, як реєстратори розрахункових операцій. Про нові віяння із законодавчих «нив» у бік РРО цього року ви вже могли дізнатися з наших попередніх номерів. Сьогодні ж усю актуальну інформацію про РРО ми звели воєдино і представили в цьому спецвипуску. Зокрема, ми розповімо, чи потрапляєте ви до категорії РРО-зобов’язаних або ця повинність обминула вас. Зобов’язаним застосовувати у своїй діяльності РРО ми допоможемо обрати касовий апарат потрібної моделі, розповімо, як його зареєструвати і підготувати до використання. Також у цьому номері будуть розглянуті всі нюанси використання РРО. Поговоримо ми тут і про головних «подружок» РРО — КОРО і РК, зокрема про порядок їх реєстрації, ведення та зберігання. Крім того, ознайомимо вас із платіжними терміналами і, звичайно ж, попередимо про відповідальність. Спецвипуск підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова та Наталя Альошкіна.
  • Обираємо РРО Отже, в попередньому розділі спецвипуску ми окреслили коло тих суб’єктів господарювання, яким для здійснення розрахункових операцій потрібен РРО. Потрапили до їх числа? Тоді дізнайтеся, як обрати РРО потрібної моделі. Цей розділ вам на допомогу. На сьогодні асортимент РРО всіляких моделей і модифікацій дуже широкий. Тому обрати серед усього цього різноманіття саме той касовий апарат, який підійде вам найбільше, буде не важко. Наприклад, тим, хто планує торгувати в приміщенні, слід придбати стаціонарний РРО. А ось для тих, хто збирається здійснювати торгівлю на ринку або на об’єктах пересувної торгівлі, зручнішим буде використання портативного РРО. Але яким би ви не бачили свій РРО-ідеал, він в обов’язковому порядку повинен відповідати вимогам, які до РРО висуває законодавство. Ігнорувати їх не радимо. Адже найменше порушення у сфері застосування РРО може відгукнутися вам дуже серйозними штрафами*.
  • Реєстрація і розреєстрація РРО Після того, як ви придбали РРО, що відповідає усім вимогам, розглянутим нами в розділі 2 цього спецвипуску, ваш наступний крок — реєстрація такого апарата в органах ДФСУ. Без цього використовувати РРО не можна! Про те, як здійснити реєстрацію РРО, ви дізнаєтеся в цьому розділі спецвипуску. Також проінструктуємо ми тут і тих, хто збирається перереєструвати свій РРО або скасувати його реєстрацію. А допомагати розбиратися нам у цьому буде Порядок № 547-1*.
  • Підготовка РРО до використання Удалося успішно зареєструвати РРО? Вітаємо! Більша частина роботи вже позаду. Але розслаблятися наразі зарано. Адже потрібно зробити ще один важливий крок — підготувати РРО до використання. Так, розрахункові документи, які ви видаватимете покупцям (клієнтам), повинні містити всі обов’язкові реквізити. А отже, РРО потрібно відповідним чином запрограмувати. Як здійснити цю процедуру, ви дізнаєтеся в цьому розділі спецвипуску. Крім того, тут ми розповімо, які документи мають бути наявними на місці проведення розрахунків у суб’єкта господарювання, який використовує РРО.
  • Використовуємо РРО Ну ось, підготовчі заходи позаду. Якщо ви дотримувалися всіх рекомендацій, наведених у попередніх розділах спецвипуску, значить, ваш РРО готовий до використання. Тепер за роботу! Тут ми розповімо вам про те, як правильно проводити розрахунки через РРО, і визначимо дії касира до початку роботи та після закінчення робочого дня. Крім того, ви дізнаєтеся, що робити, якщо касир вибив помилковий чек, відключилася електроенергія, РРО вийшов з ладу та багато інших нюансів, пов’язаних із застосуванням касових апаратів.
  • КОРО і РК: реєструємо та ведемо правильно Як ви вже знаєте, «супутницею» кожного РРО є КОРО. При цьому КОРО нерозлучна з РК — підшивкою розрахункових квитанцій, які при поломці РРО або іншому форс-мажорі замінять чеки РРО (див. с. 52). Крім того, КОРО і РК потрібні тим суб’єктам господарювання, які не застосовують РРО згідно зі ст. 10 Закону про РРО (див. с. 10). КОРО і РК вимагають реєстрації у відповідному органі ДФСУ. Як мають виглядати КОРО і РК? Які документи потрібні для їх реєстрації і де її здійснювати? Де і як зберігати КОРО? Як часто і в якому порядку її заповнювати? Що робити з КОРО, списаною від краю до краю? Відповіді на ці та багато інших запитань ви знайдете в цьому розділі.
  • Платіжні термінали Уже давно нікого не здивуєш розрахунками банківською карткою, адже вона є майже в кожного: від студента до пенсіонера. І це зрозуміло, оскільки стипендії, пенсії та зарплати, як правило, перераховують саме на банківську картку фізособи. До того ж багато покупців встигли переконатися, що розраховуватися банківською карткою, не обтяжуючи себе готівкою, безумовно, дуже зручно і практично. А тому віддають перевагу продавцям, які забезпечують цей вид розрахунків. Задовольнити таку потребу торговці можуть, установивши в місці здійснення розрахунків платіжний (POS) термінал*.
  • Відповідальність за порушення у сфері застосування РРО та ЕПЗ Кожному суб’єкту господарювання, який використовує в розрахункових операціях РРО та ЕПЗ, необхідно знати про потенційну небезпеку штрафних санкцій за порушення в цій сфері. Адже суми штрафів можуть бути значними. За які порушення, в якому розмірі та кому загрожує відповідальність? Давайте розбиратися разом.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі