Теми статей
Обрати теми

Безоплатна передача: ПЗ із ПДВ один раз!

Податківці у Базі знань (категорія 101.05) зазначили, що операції з безоплатної передачі товарів/послуг платником ПДВ є об’єктом оподаткування ПДВ згідно із ст. 185 ПКУ. База оподаткування при цьому визначається за правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ. Додаткове нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ не здійснюється.

Так само вони роз’яснюють наслідки безоплатної передачі нематеріального активу (БЗ, категорія 101.02).

Порядок складання податкових накладних (ПН) при безоплатному постачанні товарів/послуг описано у БЗ 101.17. У цьому разі слід скласти дві ПН: одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової (залишкової) вартості/звичайної ціни над фактичною ціною.

Гадаємо, цю ліберальну позицію ДФСУ можна вважати остаточною. А лист від 12.01.2017 р. № 408/6/99-99-15-03-02-15 («Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 17, с. 4), де головні податківці рекомендували нараховувати ПЗ при безоплатних передачах двічі, — випадковим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі