Теми статей
Обрати теми

Із старою формою — та «в калашний ряд»

Павленко Олексій, податковий експерт
Як усім відомо, ПН за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 23.02.2013 р. № 276, стали реєструватися в ЄРПН тільки починаючи з 16 березня ц. р. І це незважаючи на те що наказ формально почав діяти з 1 березня. Але в перші 15 днів березня платники могли зареєструвати тільки ПН/РК, оформлені за старою формою. Нам надійшла низка запитань від читачів стосовно відображення ПК за ПН (РК), складених за старою формою. Про те, які вже виникають (і можуть виникнути) проблеми з ПК у покупця, якщо він отримав зареєстровану в першій половині березня ПН «старого зразка», і про те, які можуть бути шляхи вирішення таких проблем, і поговоримо в цьому матеріалі.
img 1

Здавалося б, ну яка кому різниця — аби ПЗ потрапило до декларації постачальника. Аж ні! Капосні місцеві фіскали раз у раз шукають будь-які формальні (і не дуже законні!) зачіпки «попити кров» та/або кошти в його покупця — платника ПДВ. А тут їм на руку зіграв (організований за їх безпосередньої участі!) недоладний процес оновлення форми ПН.

Спробуємо змалювати суть проблем, які вже відомі багатьом платникам.

Коріння проблем

Як ми вже зазначили, наказ № 276, що затвердив нову форму ПН (а також і ПДВшної декларації), набув чинності з 1 березня ц. р. Тому формально з цієї дати вже повинна застосовуватися нова форма ПН. Проте через відсталість фіскалів і недосконалість їх програмного забезпечення (ПЗ) платникам не було надано можливість реєструвати в ЄРПН одночасно ПН, складені як за старою, так і за новою формою. Як відомо, по 15 березня (включно) в ЄРПН реєструвалися ПН і РК тільки за старою формою, а починаючи з 16 березня — тільки за новою.

Причому в першій половині березня платники реєстрували «староформені» ПН, складені не тільки на лютневі (і більш ранні місяці) операції постачання, але також — і на березневі — не зупиняти ж роботу через недосконалість ПЗ фіскалів!.. Адже для нормальної роботи платників ПДВ (і не побоїмося настільки пишномовної фрази — економіки в цілому) реєструвати ПН (а вони, як правило, виписуються за датою виникнення ПЗ) платникам необхідно у міру подій постачань, тобто практично щодня — щоб рівномірно переливався «регліміт» від постачальників до покупців...

Тобто в березні, коли формально стара форма ПН уже не діяла, старі ПН платники були вимушені оформляти і на березневі постачання — аж до 16 березня

Зауважимо, що на цю проблему наклалася ще й проблема із введеною ПКУ вимогою відображення в ПН з 01.01.2017 р. нового обов’язкового реквізиту у вигляді коду послуг згідно з ДКПП ДК 016:2010. Що технічно до затвердження нової форми теж не було забезпечено. (З цієї ж дати було запроваджено також обов’язковість зазначення коду УКТ ЗЕД на всі види товарів, а не тільки на імпортні чи підакцизні. Але стара форма ПН уже була до цього технічно пристосована.)

У результаті вийшло, що податківці самі загнали платників у ці жорсткі рамки, а тепер то там, то тут на місцях починають їх «пресувати» щодо березневих ПН (особливо, коли такі ПН складено на послуги — див. далі).

Утім, тут не все безнадійно, бо «вгорі» — у ДФСУ, схоже, усвідомлюють свою неправоту в таких «ПН-перехідних» проблемах, навіть листи спеціальні випустили (про що — нижче).

Отже, лірику вбік, і давайте в цих, фіскалами заплутаних, умовах спробуємо розібратися — коли ПК за старими ПН (РК) буде зовсім безпроблемний, а коли з ним на практиці можуть виникати запитання.

ПН/РК за старою формою, зареєстровані в березні

1. ПН/РК за старою формою, зареєстровані на лютневі (і більш ранні) постачання. За формою таких ПН/РК не повинно виникати запитань, оскільки дати їх виписки припадають на час дії ПН старого зразка, а той факт, що їх реєстрація в ЄРПН здійснювалася вже при дії нової форми ПН і наказу № 276, не повинен мати значення — адже платник мав право зареєструвати такі ПН в ЄРПН по 15 березня включно (згідно з новою редакцією п. 201.10 ПКУ). Утім, формально п. 3 Порядку № 1307 вказує, що ПН повинні реєструватися в ЄРПН «за формою, що діє на день такої реєстрації». Проте, очевидно, ураховуючи також і те, що тут головне «не форма, а зміст», фіскали не стали вдаватися до формальностей із цього приводу. Тим паче, що

форма ПН не може бути окремою підставою для «викошування» ПК, якщо в ній є обов’язкові реквізити, передбачені п. 201.10 ПКУ

Прострочену реєстрацію ПН/РК, складених у періоді застосування старої форми, за зазначеними технічними причинами теж можна було здійснити тільки по 15 березня ц. р. Після цієї дати (починаючи з 16 березня) ПН/РК, що належать до будь-яких періодів, — тобто включаючи і прострочені — можна (було) зареєструвати в ЄРПН, тільки якщо вони складені за формою, затвердженою наказом № 276.

2. «Староформені» ПН/РК, зареєстровані на операції постачання, здійснені в березні. Як ми вже зазначили, через неповороткість фіскалів і недосконалість їх ПЗ до 16 березня була відсутня можливість складати та реєструвати в ЄРПН ПН за новою формою («імені» наказу № 276). Тому на березневі постачання деякі платники ПН (і РК до них) теж були вимушені складати та реєструвати за старою формою.

Тепер же подекуди на місцях фіскали починають мудрувати і стверджувати, що платники могли запросто дочекатися 16-го березня з випискою та реєстрацією ПН на операції постачання, що відбулися з 1-го по 15-те березня. Адже граничний термін реєстрації таких ПН становив аж 31 березня. У такому разі, ніби, ПН були б оформлені та зареєстровані за новою формою і нормативи б не порушувалися. А так, ніби, ПК покупця незаконний, і починаються «викручування рук». ☹

Напевно, можна було б говорити про те, що формально такі твердження мають право бути, якби не одне «але» — фіскали своїми такими діями, а точніше, бездіяльністю позбавили платників їх законного права (установленого зазначеним наказом № 276) на виписку та реєстрацію ПН за новою формою в періоді з 1 по 15 березня ц. р. (включно). При цьому, на наш погляд, не має головного значення той факт, що граничним терміном реєстрації таких ПН було 31 березня ц. р. (згідно з новою редакцією п. 201.10 ПКУ). Неможливість виписати та зареєструвати ПН (і РК до них) за новою формою до 16 березня все одно обмежувала законні права платників. У тому числі і право покупців на своєчасне збільшення суми їх «регліміту» в СЕА.

Ось тому, мабуть, розуміючи свою вину в ситуації, що склалася, головні податківці 10.03.2017 р. і видали «на-гора» лист за № 5953/7/99-99-15-03-02-17, розіславши його у всі свої інстанції (!). При цьому ми майже впевнені, що більшість місцевих «митарів», які дістають на практиці платників з ПК за старими ПН, напевно читали зазначену цидулку. І особливо її головний абзац, в якому зазначалося, що з метою недопущення порушення прав платників ПДВ і створення для них комфортних умов реєстрація в ЄРПН до 16.03.2017 р. (по 15.03.2017 р. включно) ПН/РК за формою, що була чинною до внесення змін наказом № 276, не визначається як помилка, допущена при складанні ПН, і не може бути єдиною підставою для невизнання ПК за такою ПН.

І такі ПН/РК є підставою для віднесення зазначених у них сум податку до складу ПК (за умови дотримання всіх інших вимог ПКУ з формування ПК)

Отже, вважаємо, що цей лист дає гарантію на ПК всім одержувачам ПН/РК, складених по старій формі і зареєстрованих в ЄРПН по 15 березня включно! (Звичайно, за умови, що в таких ПН відсутні «косяки», що не вписуються в останній абзац п. 201.10 ПКУ.)

Тому тим покупцям, які намагаються змусити постачальників переписати за новою формою ПН/РК, оформлені на березневі постачання за старою формою, слід ознайомитися зі змістом цього листа і перестати в настільки «СЕА-тяжкий» час третирувати постачальників ще з таких питань. Проте із старими ПН, що містять послуги, можуть бути нюанси — читайте далі.

ПН на послуги, зареєстровані в березні без кодів

Ще один цікавий момент щодо «староформених» ПН, зареєстрованих у першій половині березня-2017, стосується ПН, що містять у собі послуги (сподіваємося, усім відомо, що для цілей ПДВ цей термін охоплює й роботи).

Стисло нагадаємо історію з відображенням цього року в ПН операцій з постачання послуг. Ми вже вище зазначали, що з 01.01.2017 р. було введено новий обов’язковий реквізит ПН у вигляді коду послуг згідно з ДКПП ДК 016:2010 (див. нову редакцію п. 201.1 ПКУ). У свою чергу, у старій формі ПН ніде було відображати цей «діючий» обов’язковий реквізит, тому фіскали до виходу нової форми ПН дозволили при постачанні послуг не зазначати у старих ПН код послуг і підтвердили правомірність відображення покупцями послуг ПК згідно з такими ПН (див., наприклад, на цю тему листи ДФСУ від 20.01.2017 р. № 1312/7/99-99-15-03-02-17 і від 20.02.2017 р. № 4102/7/99-99-15-03-02-17).

Ситуацію тут дещо посилив згаданий перехідний період із старої форми ПН на нову. Адже з 01.03.2017 р. формально вже повинна була застосовуватися нова форма ПН, що містить для відображення коду послуг згідно з ДКПП ДК 016:2010 нову графу 3.3 в розділі Б.

З цієї причини окремі покупці почали вимагати від постачальників заміни виписаних на «березневі» послуги ПН із старої форми на ПН за новою формою. На наш погляд, це — перестраховка, хоча в деяких випадках це відбувається «з подачі» капосних місцевих фіскалів. Але ж з урахуванням того, що до 16 березня реєструвалися ПН (РК) тільки за старою формою, то, звичайно, платники оформляли ПН за тією формою, що фактично діяла в момент виникнення ПЗ.

Інакше б порушувався не якийсь там «рядовий» ☺ наказ № 276 (його вищезазначений п. 3), а норматив найвищого податкового рангу — ПКУ

І конкретно — його п. 201.1, що зобов’язує платника оформити ПН не раніше — не пізніше, а саме в дату виникнення ПЗ! І правомірність ПК у покупців за такими «староформеними» ПН, як ми зазначили, уже підтверджена ДФСУ в листі від 10.03.2017 р. (див. вище). До того ж, є аналогічна консультація в БЗ (категорія 101.17) де чітко написано, що до 16 березня всі ПН повинно було складати за старою формою. Тому такі березневі ПН за старою формою навіть без коду послуг повинні давати покупцеві право на ПК.

Деяку смуту серед покупців уніс до цього питання лист ДФСУ від 21.03.2017 р. № 5536/6/99-95-42-03-15*, а точніше — неправильне, на наш погляд, його розуміння окремими платниками.

* Точніше, фіскали цією ж датою видали три листи однакового змісту на приватні адреси. Крім зазначеного листа, також вийшли листи за номерами, що починаються на 5537/6 і 5538/6.

У цьому(их) листі(ах) написано, що одна лише стара форма ПН не робить ПН помилковою, але там же приписка — що відсутність у ПН коду послуги не вважається помилкою в ПН, складених з 01.01.2017 р. і «до дати набуття чинності відповідними змінами до форми податкової накладної». Можливо, тому чимало покупців і почали вимагати від постачальників послуг виправляти «помилку» в березневих ПН.

Але, по-перше, звернемо увагу, що ці листи, на відміну від розісланого до всіх податкових органів листа від 10.03.2017 р., були надіслані на приватні адреси, а по-друге, в них не міститься чіткої вказівки щодо «дискримінації» ПН на послуги, складені з 1 по 15 березня за старою формою. Тому вважаємо, що фіскальне трактування цих «приватних» листів — якщо читати їх «у призмі» зазначених листа від 10.03.2017 р. і консультації з БЗмає виключатися.

Водночас, якщо покупці ваших послуг сильно вам дорогі або ну ду-у-уже вас «дістали» з цим питанням, то читайте ще далі.

Як догодити докучливим покупцям

Тож, як краще діяти, якщо ви все ж таки вирішили догодити покупцям ваших послуг і виправити ситуацію з березневими ПН, складеними на послуги із старої форми (без кодів).

Якщо взяти зараз і повністю відмінусувати (виписавши РК) стару ПН і скласти заднім числом ПН за новою формою (з кодом), то штрафу за ст. 1201 ПКУ вам точно не минути. Але якщо покупець дуже в’їдливий і перша подія була постачанням, можна спробувати (якщо таке можливе) перенести її на більш пізній термін, відмінусувати стару ПН як помилкову і виписати «правильну» ПН більш пізньою датою за новою формою — маючи ще непрострочені дні для її реєстрації. Проте, як ми зазначили, проблемою тут є не форма ПН, а відсутність у ній цього реквізиту.

Тому, на наш погляд, найпростіший (і найбільш надійний ☺) спосіб — це виписати РК до старої ПН і занести туди настільки важливий вашому покупцю код послуги з ДКПП (а той факт, що стара форма ПН до березневого постачання фіскалів точно не занепокоїть, прямо підтверджують усі вищезазначені листи).

Запитання тільки: яким чином внести код послуги до старої форми ПН

На наш погляд, тут не має значення той факт, що стара форма ПН ще не містила окремої графи для зазначення коду послуги згідно з ДКПП. Тут важливе те, що коригування до старої ПН уноситимуться шляхом складання РК за новою формою (затвердженою наказом № 276), у якій уже є графа для зазначення коду послуг (графа 4.3 розділу Б РК).

Перейдемо до самої «техніки виконання». Порядок заповнення податкових накладних ( Порядок № 1307) щодо таких виправлень небагатослівний. У його п. 21 зазначено, що при виписці розрахунку коригування з метою виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, у РК зазначаються виправлені дані. При такому формулюванні і відсутності чітких правил виправлення подібних помилок тут можна при складанні РК піти як мінімум двома різними шляхами. Ми їх перелічимо, а ви вже самі визначитеся, яким чином піти, щоб ублажити покупця ваших послуг.

Спочатку зазначимо загальний момент:

шапка РК у будь-якому разі заповнюється, як і в самій ПН, а основні «маніпуляції» здійснюються в розділі Б

1. Найпростіший шлях — у табличній частині розділу Б РК заповнюються тільки графи 1, 2 і 4.3. Тобто зазначаються тільки номер позиції в ПН, причина коригування* і власне — код послуг (у графі 4.3). Такі РК начебто ЄРПН приймає.

* Тут можна написати стандартне «виправлення помилки», хоча це якось не дуже відповідає дійсності. Можливо, більше підійде щось на зразок: «доповнення реквізиту».

2. Шлях, що пропонується фіскалами для виправлення помилок, — «мінусування» та «плюсування» відповідної (такої, що виправляється) позиції ПН**.

** Див. із цього приводу наш коментар до БЗ з кат. 101.07 в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 19, с. 5.

Утім, читачі зазначають, що наразі на практиці мають місце техпроблеми з реєстрацією таких «дворядкових» РК (оскільки «стара» ПН не мала графи для коду послуг). Сподіваємося, фіскали їх незабаром усунуть.

Також майте на увазі, як відбувається зараз при спробі занести до ПН не зазначений там за товарами код УКТ ЗЕД. Там, якщо ви в позиції, що мінусується, узагалі не зазначите відповідний код (а він фактично був в ПН відсутній), то ПЗ СЕА може не пропустити такий ваш РК.

Тому в позиції, що мінусується, доводиться зазначати той самий код товару згідно з УКТ ЗЕД

Інакше система РК не сприйме. У плюсованому рядку, звичайно, зазначається правильний код. Утім, два абсолютно однакові рядки (і на мінус, і на плюс) у РК виглядають дико, проте такий спосіб коригування йде від фіскалів. Спробуйте аналогічно скласти і РК, що заносить до старої ПН код послуг.

Загалом, як би ви з РК не вчинили, якщо його зареєструє СЕА, ваш покупець має бути задоволений. Хоча ще раз зазначимо: на наш погляд, такий РК — це певна перестраховка.

На завершення обговоримо такий момент: РК до старих ПН на постачання товарів — без зазначення коду УКТ ЗЕД уже не зареєструєш. І навіть у тих випадках, коли в ПН ці коди на абсолютно законних підставах ще не потрібно було зазначати. Що ж до коригування показників старих ПН за послугами, то з ними поки що повної ясності немає, але думаємо, незабаром фіскали налаштують ПЗ аналогічним чином.

висновки

  • По 15 березня ц. р. (включно) в ЄРПН реєструвалися ПН і РК тільки за старою формою, а починаючи з 16 березня — тільки за новою. Тому на частину постачань першої половини березня платники виписували та реєстрували ПН (РК) за старою формою. З 16 березня зміни до старих ПН можна вносити, використовуючи тільки нову форму РК.
  • Фіскали роз’яснили, що реєстрація в ЄРПН до 16.03.2017 р. (по 15.03.2017 р. включно) ПН/РК за старою формою, що діяла до внесення змін наказом № 276, не визначається як помилка і не може бути підставою для невизнання ПК за такою ПН.
  • На практиці місцеві фіскали почали незаконно створювати платникам проблеми за ПН першої половини березня, виписаними при постачанні послуг за старою формою без зазначення коду за ДКПП. Постачальники, які бажають допомогти покупцям, можуть виписати до старих ПН РК за новою формою, зазначивши в ньому код поставлених послуг.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі