Теми статей
Обрати теми

ФОП на загальній системі і договір комісії

Голенко Олександр, шеф-редактор
Відомий принцип: не заборонено — означає дозволено. У податківців свій принцип: не написано (не дописано) в законодавстві — використай на шкоду платникам.

Розпочнемо з того, що згідно зі ст. 47 ГКУ держава гарантує рівні права всім суб’єктам підприємництва незалежно від організаційної форми. Тим паче, що згідно з ч. 1 ст. 51 ЦКУ до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють діяльність юросіб, якщо інше не встановлено законом або не виходить із суті відносин. Тому ФОП-загальносистемник має право укладати, зокрема, угоди комісії, виступаючи в них як комісіонером, так і комітентом. Головне — зафіксувати у ЄДР потрібний код КВЕД (інакше податківці постараються визнати відповідні доходи «непідприємницькими» — див. лист ДФСУ від 20.12.2016 р. № 13745/А/99-99-13-01-02-14).

Оскільки в переважній більшості застосовується договір комісії «на продаж», на ньому і зупинимося. Так, а що стосується обкладення ПДВ — див. статтю на с. 6 цього номера.

Книга книг ФОП-комісіонера

Бути комісіонером «на продаж» ФОП-загальносистемнику формально ніхто не забороняє, але при визначенні чистого доходу його можуть очікувати підступи податківців, про яких вам відомо з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 4, с. 16.

Детальніше. Проблема, як завжди, породжена нерозумними законодавцями, а посилена податківцями. Дивіться:

— на відміну від комісіонерів-юросіб, у бухобліку яких («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 56, с. 41) при продажу комісіонером товару відповідно зменшують кредитове сальдо прибуткового рахунку 70, тобто величину його доходу;

— на відміну від комісіонерів-ФОП на ЄП, для яких у законодавця вистачило розуму вписати в ПКУ спеціальний п. 292.4, згідно з яким доходом такого комісіонера є тільки його комісійна винагорода, а не вся сума, що надійшла комісіонерові від стороннього покупця (що належить комітентові);

— стосовно комісіонерів-ФОП-загальносистемників у спеціальній ст. 177 ПКУ подібної норми немає.

Формально цій ст. 177 ПКУ відповідає Книга обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджена наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. № 481 (далі — Книга ОДВ). «Формально» — тому що, по-перше, перелік витрат — увага! — безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів — у п. 177.4 ПКУ «закритий» (тобто навіть в «іншому» п.п. 177.4.4 ПКУ законодавець не спромігся вписати в кінці слово «тощо»), а по-друге, податківці, очевидно, призначали Книгу ОДВ для «типових чепешників», що просто перепродають закуповуваний «на себе» товар... ☹. До речі, цим же наказом затверджений і Порядок ведення Книги ОДВ (далі — Порядок № 481).

Звідси виходять три принципи заповнення Книги ОДВ (про які ви знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 4, с. 24):

1) доходи і витрати записуються «за грошима» (до речі, податківці вимагають сюди ж включати і вартість безкоштовно отриманих товарів, робіт, послуг);

2) витрати відображаються, по-перше, строго «безпосередньо пов’язані з отриманням доходів», а по-друге, одночасно з тими доходами, з отриманням яких вони безпосередньо пов’язані;

3) Книга ОДВ виконує функцію фіксації оприбутковування отриманих ФОП грошових коштів (як у безготівковій, так і — що особливо штрафонебезпечно — у готівковій формі).

Звідси ж ростуть вуха консультації 104.08 БЗ, у якій податківці наказали ФОП-комісіонеру-загальносистемнику до складу доходів включати всю отриману від стороннього покупця суму (і суму комісійної винагороди включно), а у витрати: «суму вартості придбаних товарів (робіт, послуг), з метою їх подальшої реалізації згідно з договором комісії, за умови їх документального підтвердження, сформованого на загальних підставах».

Так, зрозуміло, слова про включення у витрати вартості нібито «придбаних» згідно з угодою комісії товарів — при тому що на ділі як отримані комісіонером від комітента товари, так і отримані від стороннього покупця цих товарів гроші є власністю комітента — ці слова податківців усе-таки насторожують... ☹ Але ми вважаємо, що якщо б податківці взагалі заперечували проти включення цих сум у витрати комісіонера (що арифметично еквівалентно їх відніманню з його доходів), то так би прямо і написали. Радше за все, автори консультації «повелися» на суворе наслідування текстовки відповідної гр. 6 Книги ОДВ: «сума витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)» (куди в цій консультації очевидно і пропонують записувати цю суму). До речі, в п.п. 6 п. 6 Порядку № 481 написано розумніше: мовляв, у гр. 6 відображається «сума витрат, які документально підтверджені та безпосередньо пов’язані з отриманням доходу». Як бачите, там немає жодного «придбання» товару! Головне: щоб у гр. 5 Книги ОДВ ФОП-комісіонер-загальносистемник записав би реквізити підтвердної первинки — платіжного документа на сплату коштів комітентові.

Важливий момент: якщо комітент — не платник ЄП (нагадаємо: для платника ЄП-комітента «одразу-утримання» комісіонером винагороди може надати привід податківцям звинуватити його в порушенні заборони негрошових розрахунків), то ФОП-комісіонеру-загальносистемнику взагалі-то можна утримувати свою комісійну винагороду відразу, тобто платити комітентові (і записувати в гр. 6 Книги ОДВ) не всю суму, записану в гр. 2 ОДВ, а вже за вирахуванням суми комісійної винагороди згідно зі звітом комісіонера. «Узагалі-то» — тому що такий варіант може породити проблеми для ФОП-комітента (див. нижче).

Якщо ж уся сума пройшла комітентові «транзитом», то в гр. 2 і гр. 6 одного рядка Книги ОДВ комісіонера суми дорівнюватимуть, а за датою отримання від комітента винагороди потрібно поставити її суму в гр. 2 (немов би знову). Зазначимо, що якщо комісіонер продав товар за інвалюту — див. на с. 39 цього номера.

Комітент без турбот

Ураховуючи сказане, у ФОП-комісіонера-загальносистемника все аналогічно.

Тобто в гр. 2 Книги ОДВ він у будь-якому разі записує всю суму, сплачену за комісійний товар покупцем комісіонерові.

Просто при варіанті утримання комісіонером своєї винагороди відразу (на підставі ст. 1020 ЦКУ) з включенням суми останньої в гр. 2 Книги ОДВ — незважаючи на те, що ці гроші комітент фактично не отримував — податківці легко погодяться. А ось запис цієї ж суми в гр. 6 Книги ОДВ комітента вони ймовірно сприймуть погано: адже відповідного документа на сплату цієї суми не існує і тому для її підтвердження не залишається нічого кращого, ніж записати в гр. 5 Книги реквізити договору комісії, що передбачає «одразу-утримання», плюс звіту комісіонера...

Якщо ж комітент «повертає» суму винагороди комісіонерові окремо — у нього не буде проблем з включенням цієї суми в гр. 6 Книги ОДВ як вартості придбаних послуг комісіонера (посередницьких). Звичайно ж, за умови належного запису в гр. 5 Книги ОДВ реквізитів первинки, що підтверджує сплату.

висновки

  • ФОП-загальносистемник має право укладати, зокрема, угоди комісії, виступаючи в них як комісіонером, так і комітентом.
  • Для включення комісіонером у гр. 6 Книги ОДВ суми, виплаченої комітенту, перший повинен підтвердити документально, що ця сума безпосередньо пов’язана з отриманням доходу.
  • Виплачена комітентом комісіонерові сума винагороди включається в гр. 6 Книги ОДВ першого як вартість придбаних послуг комісіонера (посередницьких).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі