Теми статей
Обрати теми

Торгівля алкоголем за договором комісії: що з ліцензією і «роздрібним» акцизом?

Голенко Олександр, шеф-редактор
Комісіонер продає в магазині алкогольні напої комітента. Хто повинен мати ліцензію і хто платить «роздрібний» акциз?

Головне: торгівля алкогольними напоями (і тютюновими виробами, до речі) на підставі договору комісії законодавством не заборонена.

Алко-ліцензія. Обов’язковість для комісіонера «на продаж» мати алко-ліцензію — чи то на оптову, чи то на роздрібну торгівлю (згідно з визначеннями ст. 1 Закону № 481*) — ніхто не оспорює. Тому що комісіонер згідно зі ст. 1011 ЦКУ здійснює такі правочини на підставі договору комісії від свого імені.

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

Щодо обов’язковості алко-ліцензії для комітента, зауважимо: хоча в одній з консультацій у БЗ 115.02 податківці і визнають, що передача товару від комітента комісіонерові продажем не є, в іншій вони прямо вимагають наявності алко-ліцензії (оптової) в комітента.

Підозрюємо, що податківці обмежилися згадкою тільки оптової алко-ліцензії неспроста (до речі, в алко-роздрібній категорії 115.03 БЗ аналогічні консультації на цю тему відсутні). Річ у тому, що для обґрунтування обов’язковості алко-ліцензії для комітента — визнаючи, що його дії в межах договору комісії продажем/торгівлею не є, вони зачепилися за слово «реалізація» у визначенні оптової торгівлі з абзацу дванадцятого ст. 1 Закону № 481 і «підтягнувши» до неї визначення «реалізація підакцизних товарів (продукції)» з п.п. 14.1.212 ПКУ, що включає не лише власне продаж товарів, але і їх передачу без переходу прав власності, таким чином «аргументували»: хоча комітент-оптовик і не продає алкогольні напої комісіонерові, лише передаючи їх, оптову алко-ліцензію він мати зобов’язаний… Цей висновок податківці напевно поширюють і на роздрібну алко-комісію ☹.

Крім того, формально п. 8 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених постановою КМУ від 30.07.96 р. № 854, прямо забороняє роздрібному торговцеві-комісіонеру не лише придбавати, але навіть просто «приймати для продажу і зберігання» алкогольні напої від суб’єктів, що не мають алко-ліцензії (виробничої, оптової або імпортної).

Загалом, про торгівлю роздрібного комісіонера алкоголем без наявності в нього роздрібної алко-ліцензії ви знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 54, с. 5, а комітентові без алко-ліцензії податківці можуть «припаяти» безліцензійні: (1) штраф у розмірі 200 % вартості отриманої партії товару, але не менше 1700 грн. (абзац п’ятий ч. другої ст. 17 Закону № 481); (2) адмінштраф на посадових осіб: від 850 грн. до 3400 грн. — за перше і від 2550 грн. до 4250 грн. — за повторне протягом року порушення, причому ще і з конфіскацією виручки та предметів торгівлі (ст. 156 КпАП).

А чи достатньо комітентові мати не оптову, а роздрібну алко-ліцензію? Податківці про це мовчать, але оскільки подібна діяльність комітента визначенню роздрібної торгівлі із Закону № 481 точно не відповідає, фіскали напевно вважатимуть її забороненою безліцензійною… ☹

Утім, чесно кажучи, важко уявити легального комітента, що готовий працювати за комісією «на продаж», але не бути оптовиком (чи імпортером), а отже, хоч якась потрібна (виробнича, оптова або імпортна) алко-ліцензія в нього таки є.

«Роздрібний» акциз. Податківці, посилаючись на п.п. 212.1.11 ПКУ, який прямо вказує на роздрібного реалізатора (а в нашій ситуації — це комісіонер) як на платника цього податку, у 116.01 БЗ, по-перше, прямо покладають відповідний обов’язок саме на такого комісіонера, а по-друге, покладають його тільки на нього, а на комітента — ні.

Зазначимо, що оскільки акцизний податок — непрямий, комісіонер, який сплачує його, не має підстав додатково вимагати від комітента відшкодування сплачених сум «роздрібного» акцизу, посилаючись, скажімо, на ст. 1024 ЦКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі