Теми статей
Обрати теми

Нормативку по блокуванню ПН трохи підкоригували

Солошенко Людмила, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 21.07.2017 р. № 654

ПДВ

висновок документа


Як належить, переформульовано 1,5-разовий критерій: блокування торкнеться тих ПН/РК, у яких обсяг постачання товару/послуги в 1,5 раза перевищує різницю між обсягами придбання і обсягами постачань (раніше «між обсягами постачань і обсягами придбання»)

Про те, що при розрахунку 1,5-разового критерію логічніше віднімати з «покупок» «продажі» (а не навпаки), ми говорили, коментуючи «блокувальні» Критерії, затверджені наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. № 567 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 53, с. 5). Тим паче, що, як виявилося, саме таким чином насправді підраховувало «різницю» і програмне забезпечення. І ось, за гарячими слідами, у нормативці усунули недолік.

А також (важливо!) з обсягів придбання виключили «безПДВшні» придбання (тобто звільнені від ПДВ — «пільговані» й оподатковувані за нульовою ставкою ПДВ). Тож вони в обсягах придбань не враховуються. Яка цим досягається мета? Як роз’яснюють самі контролери, тим самим введений додатковий контроль за операціями, звільненими від оподаткування і оподатковуваними за нульовою ставкою. Це, у свою чергу, дозволить зупинити подальше використання схем фіктивного податкового кредиту (ПК) з ПДВ. Ну, скажімо, коли в «постачальних» ПН/РК раптом спливає ПДВ (читай — комусь передаємо ПК) за товарами/послугами, які раніше придбавалися «без ПДВ» (див. новину, розміщену на сайті ДФСУ за посиланням http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/ 306680.html).

Хоча прикро, що при цьому так і залишилася невирішеною низка актуальних питань:

— облік обсягів придбань і продажів в різних (непорівнянних) цінах (придбання/продажу), причому без урахування кількості (що було би більше виправданим);

— нависаюча загроза блокування при продажу товару партіями;

— при реєстрації ПН (якщо надходить передоплата) за товари/послуги, які ще не придбані (нема в залишках).

Про усі ці проблеми ви знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 53, с. 5. На жаль, поки із цього приводу ніяких уточнень в Критеріях № 567 так і не з’явилося.

висновок документа


«Розблокувальні» документи треба подавати виключно в електронному вигляді

Підкориговано п. 2 Вичерпного переліку документів…, затвердженого наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. № 567. Тепер він встановлює: «розблокувальні» документи платник подає тільки (!) в електронному вигляді. Тож подання паперових копій відпадає. Це повинно прискорити процес розблокування ПН/РК і мінімізувати кількість скарг від платників. А тому за електронний варіант і раніше висловлювалися суди і податківці.

Наказ набув чинності з дня публікації. Опублікований у газеті «Урядовий кур’єр» за 12 серпня 2017 року № 150.

Втім, на цьому Мінфін не зупиняється. На черзі проект «земельних» критеріїв, що звільняють від блокування ПН/РК (див. за посиланням https://www.minfin.gov.ua/news/view/proekty-normatyvnopravovykh-aktiv--?category=aspekti- roboti).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі