Теми статей
Обрати теми

Варіант оплати навчання: не поширений, але існує

Калашникова Лілія, експерт з питань оплати праці
У попередній статті ми з вами розглянули, так би мовити, загальні варіанти оплати навчання фізосіб. Але разом з ними існують і інші способи «знайти гроші на навчання». Щоправда, застосовують їх лише в окремих випадках. Дивіться самі.

Навчаємо пільгові категорії

Для окремих категорій громадян доступні додаткові можливості неоподатковуваного навчання за рахунок суб’єктів господарювання. Так, на підставі п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ не включають в оподатковуваний дохід фізособи суму цільової благодійної допомоги на навчання, якщо за нею одночасно виконані такі три умови. Озвучимо їх.

1. Благодійник — резидент — юридична або фізична особа.

2. Допомога перерахована безпосередньо навчальному закладу. Тобто варіант «видали на руки» тут не проходить.

3. Допомога надана з метою оплатити вартість навчання або додаткових послуг з навчання фізособи, яка є:

— інвалідом;

— дитиною-інвалідом або дитиною, в якої хоча б один з батьків є інвалідом;

— дитиною-сиротою, напівсиротою;

— дитиною з багатодітної або малозабезпеченої родини;

— дитиною, батьки якої позбавлені батьківських прав.

Важливо! Така

неоподатковувана цільова благодійна допомога на навчання не обмежена розміром

Підставою для її надання є заява фізособи з проханням надати цільову благодійну допомогу на оплату навчання або надання додаткових послуг з навчання в навчальному закладі. До заяви слід додати документи, що підтверджують належність фізособи до перелічених вище пільгових категорій фізосіб.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковувану цільову благодійну допомогу на навчання відображають з ознакою доходу «169».

ВЗ з такої допомоги не утримують, але її суму відображають у розділі II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» у загальній сумі доходів, нарахованих/виплачених у звітному кварталі.

ЄСВ із суми цільової благодійної допомоги на навчання не стягують. Підстава — вона вказана в п. 14 розд. I Переліку № 1170.

Надаємо нецільову допомогу

В окремих випадках, коли норми ПКУ, що звільняють від оподаткування, не працюють (див. вище), можна скористатися варіантом надання фізособі нецільової благодійної допомоги. У чому плюси цього варіанта?

Суму нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, не обкладають ПДФО, якщо виконані дві умови, прописані в п.п. 170.7.3 ПКУ.

Перша — допомогу надає резидент.

Друга — сума нецільової допомоги сукупно за 2017 рік не перевищує 2240 грн.

З неоподатковуваної ПДФО допомоги (її частини) ВЗ не утримують. Підстава — пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Нецільова благодійна допомога є різновидом матеріальної допомоги разового характеру. Така допомога не входить до фонду оплати праці на підставі п. 3.31 Інструкції № 5. А значить, якщо вона надана працівникові, то з її суми ЄСВ стягувати не потрібно.

Неоподатковувану нецільову благодійну допомогу (її частину) в розділі:

— I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ відображають з ознакою доходу «169»;

— II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» у загальній сумі доходів, нарахованих/виплачених фізособам.

Важливо! Якщо не виконана:

— перша умова для необкладення, то вся сума такої допомоги потрапить в оподатковуваний дохід одержувача;

— тільки друга умова, то

частину допомоги, рівну 2240 грн., не обкладають ПДФО, а частину, що перевищує вказану суму, включають в оподатковуваний дохід одержувача у складі інших оподатковуваних доходів

Крім того, з обкладеної податком на доходи нецільової благодійної допомоги (її частини) доведеться утримати ВЗ.

Суму оподатковуваної нецільової благодійної допомоги відображають у розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «127» (див. лист ДФСУ від 07.04.2017 р. № 4945/Д/99-99-13-02-03-14). Також вона повинна «засвітитися» в розділі II форми № 1ДФ.

ЄСВ немає.

Але! Хочемо вас застерегти від спокуси видавати таку допомогу «наліво і направо». Річ у тому, що разовою вона буде тільки при виконанні таких умов:

1) допомогу виплачують окремому працівникові, наприклад у зв’язку із сімейними обставинами;

2) необхідність її отримання виникла несподівано;

3) рішення про видачу і розмір такої допомоги приймає керівник підприємства на власний розсуд.

Якщо «зачастити» з виплатою нецільової благодійної допомоги одній і тій же фізособі або надавати її всім працівникам підприємства, у контролерів може виникнути спокуса підтягнути її під систематичну матеріальну допомогу. А це і ПДФО, і ВЗ, і ЄСВ (якщо надавали працівникові підприємства).

До речі, підставою для видачі такої допомоги є заява фізособи. У ній рекомендуємо чітко вказати, що така фізособа просить надати саме нецільову благодійну допомогу, наприклад, у зв’язку із сімейними обставинами.

Позичаємо гроші

Якщо підприємство не готове витрачати гроші на навчання фізособи, можливо, варто звернути увагу на такий варіант взаємовідносин з фізособою, як надання їй поворотної фінансової допомоги. Причому підприємство має право позичити гроші як «своїм» (тобто працівникам), так і «стороннім» (особам, які не перебувають з підприємством у трудових відносинах).

Як правильно оформити позику грошей?

Передусім давайте згадаємо, що це за договір. За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність іншій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду і такої ж якості (ч. 1 ст. 1046 ЦКУ).

Оскільки позикодавцем виступає юридична особа, договір позики укладають у письмовій формі (ч. 1 ст. 1047 ЦКУ). А ось завіряти нотаріально цей договір не потрібно, проте зробити це можна за бажанням сторін.

Майте на увазі: якщо позика повертається частинами, то, зазвичай, до договору позики у вигляді додатка складають графік погашення позичальником отриманої ним грошової позики.

Повернення грошової позики може здійснюватися шляхом:

— відрахувань із заробітної плати позичальника (якщо позика видана працівникові його роботодавцем);

— внесення грошових коштів у касу (перерахування на поточний рахунок) підприємства.

Обраний порядок повернення позики зафіксуйте в договорі.

Важливо! При видачі і поверненні безвідсоткової грошової позики в підприємства-позикодавця не виникає жодних податкових наслідків ні з податку на прибуток, ні з ПДВ. А що з ПДФО, ВЗ і ЄСВ?

Підприємство надає грошову позику (поворотну фінансову допомогу) на поворотній основі. Тому говорити про виникнення у фізособи-позичальника доходу на суму отриманої позики підстав немає. Підтвердження нашому висновку знаходимо в п.п. 165.1.31 ПКУ. У ньому чітко прописано, що

основна сума поворотної фінансової допомоги, яка отримується платником податків, не включається до складу його оподатковуваного доходу

Причому строк, на який видають позику для цілей розд. IV ПКУ, що встановлює порядок оподаткування доходів фізосіб, значення не має.

Водночас, незважаючи на відсутність доходу у фізособи-позичальника, суб’єкт господарювання, що видає безвідсоткову позику, зобов’язаний відобразити її суму в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «153».

Зверніть увагу, не буде у фізособи доходу і тоді, коли сума позики погашається нею з порушенням строків, установлених договором позики (графіком погашення), але в межах строку позовної давності.

А коли ж він виникає? — запитаєте ви. Наприклад, якщо у 2017 році підприємство-позикодавець:

до закінчення строку позовної давності анулює (пробачить) за самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, борг фізособи, що перевищує 800 грн. (п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ);

або

— спише заборгованість за договором позики, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує 800 грн. (п.п. 164.2.7 ПКУ).

Але це вже зовсім інша історія, про яку ви можете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 17.

Ми ж продовжуємо розбиратися з видаваною поворотною фіндопомогою. Її сума не є об’єктом обкладення ВЗ (див. п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Проте, як і у випадку з ПДФО, таку допомогу слід відобразити в розділі II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» у загальній сумі доходів, нарахованих/виплачених фізособам у звітному кварталі.

Якщо позика видавалася непрацівнику підприємства, питання про стягнення ЄСВ виникати не повинно.

Це пов’язано з тим, що вказані особи не підпадають під визначення платників ЄСВ відповідно до ст. 4 Закону № 2464 (ср. ). Тобто ні нараховувати, ні утримувати ЄСВ у такій ситуації не потрібно.

Як же бути, якщо позика видавалася працівникові? Із суми виданої працівникові позики ЄСВ не стягується.

Річ у тому, що ця виплата вказана в п. 13 розд. I Переліку № 1170 як виплата, на яку не нараховується ЄСВ. Крім того, сума позики не включається до фонду оплати праці на підставі п. 3.28 Інструкції № 5.

З «ексклюзивними» варіантами плати за навчання розібралися.

Працівник навчається в ПТНЗ або виші та… приносить вам довідку-виклик на сесію. Що робити з таким «сюрпризом»? Про це ми з вами поговоримо в наступній статті.

висновки

  • Цільова благодійна допомога, перерахована навчальному закладу за навчання або за надання додаткових послуг з навчання пільгових категорій громадян, перелічених у п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ, не обкладається ПДФО, ВЗ і ЄСВ.
  • Нецільова благодійна допомога — альтернативний варіант надання фізособі коштів на навчання. Така виплата в сумі, що не перевищує сукупно за 2017 рік 2240 грн., не обкладається ПДФО, ВЗ і ЄСВ.
  • Варіант із грошовою позикою дозволить фізособі знайти необхідну суму коштів на навчання. Причому оскільки позика надається фізособі на поворотній основі, то немає підстав говорити про виникнення в неї доходу на суму отриманої позики та про обкладення його ПДФО і ВЗ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі