№70

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2017/№ 70 Інші номери журналу ›
  • Професійне навчання працівників: термінологія «У жодному віці не пізно сісти за парту», — запевняє американський дослідник Олексій Крол. Більше того, чим старше «учень», тим легше йому може даватися навчання. А все тому, що зрілі люди в мозку мають великий набір уже готових рішень тих чи інших завдань. Завдяки накопиченому життєвому досвіду вони просто знають, як до них підступитися. Тож роботодавець, який допомагає працівникам підвищити свою кваліфікацію, чинить далекоглядно, адже від цього в результаті виграють обидві сторони. Ви теж плануєте організувати і фінансувати профнавчання працівників? Тоді, друзі, давайте разом розберемося в усіх нюансах цього важливого процесу.
  • Навчаємо всіх! Кадри — головна цінність будь-якого підприємства. Але як бути, якщо відповідного фахівця не виходить знайти на ринку праці? Тут є два варіанти. Перший — продовжувати шукати і сподіватися на удачу. Другий — оплатити навчання за потрібним фахом працівника або непрацівника, зацікавленого в його отриманні і готового після отримання спеціальності попрацювати на вас. Звичайно, в кожному із запропонованих варіантів є свої ризики. Але, як показує практика, дедалі більше роботодавців згодні оплачувати навчання фізосіб. І тут цілком логічно виникає запитання: а чи не отримує фізособа разом з платою за навчання оподатковуваний дохід? Давайте розбиратися!
  • Варіант оплати навчання: не поширений, але існує У попередній статті ми з вами розглянули, так би мовити, загальні варіанти оплати навчання фізосіб. Але разом з ними існують і інші способи «знайти гроші на навчання». Щоправда, застосовують їх лише в окремих випадках. Дивіться самі.
  • Хто не лінується, а вчиться, тому відпустка знадобиться! Незабаром 1 вересня — початок навчального року. Багатьом із нас належить відправити на навчання своїх дітей або онуків, а комусь — і своїх працівників. Останнім у передсвятковій метушні потрібно не забути освіжити в пам’яті КЗпП, а точніше, згадати, які гарантії передбачені трудовим законодавством для працівників, що поєднують роботу і навчання. Серед них — обов’язок роботодавця надавати таким особам додаткові оплачувані відпустки у зв’язку з навчанням. Про те, хто має право на таку відпустку, яка її тривалість, а також про умови й особливості надання навчальної відпустки, зараз і поговоримо.
  • Шефе, усе пропало… Він звільняється! Приводом для написання цієї статті послугувала ситуація, описана нашим читачем. Підприємство оплатило навчання працівника в навчальному закладі. Через рік після закінчення навчального закладу він вирішив звільнитися за власним бажанням. Чи зобов’язаний працівник повернути підприємству суму коштів, витрачену на його навчання? Чи виникне в працівника дохід, що дорівнює вартості його навчання, якщо в укладеному з працівником договорі було вказано, що після закінчення навчального закладу і після отримання спеціальності (кваліфікації) він повинен відпрацювати в цього роботодавця не менше трьох років?
  • Податкова знижка на навчання в роз’ясненнях податківців Ви або ваша дитина здобуваєте вищу (середню професійну) освіту? Добре, якщо вам пощастило опинитися серед «бюджетників» або навчання оплачує роботодавець. А якщо ні? Тоді пропонуємо розділити тягар оплати вашого навчання з державою. Для цього тільки й потрібно — задекларувати податкову знижку на навчання, що дозволить повернути з бюджету до 18 % його вартості.
  • Семінари, тренінги: шукаємо дохід Підприємство регулярно направляє працівників на семінари, конференції, тренінги. Чи буде вартість таких заходів, оплачених роботодавцем, доходом працівників? Якщо так, то як цей дохід відобразити у формі № 1ДФ?
  • Календар бухгалтера на вересень 2017 року
  • Перелік основних документів, використаних у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі