Теми статей
Обрати теми

Податкова знижка на навчання в роз’ясненнях податківців

Ви або ваша дитина здобуваєте вищу (середню професійну) освіту? Добре, якщо вам пощастило опинитися серед «бюджетників» або навчання оплачує роботодавець. А якщо ні? Тоді пропонуємо розділити тягар оплати вашого навчання з державою. Для цього тільки й потрібно — задекларувати податкову знижку на навчання, що дозволить повернути з бюджету до 18 % його вартості.

Механізм надання податкової знижки сам собою не новий, і більшість наших постійних читачів уже мають уявлення про те, що таке податкова знижка на навчання і які головні умови її надання*. Тому сьогодні ми вчергове не перелічуватимемо прописні істини: кому, за що і скільки.

* Якщо ж ви новачок у частині декларування податкової знижки з ПДФО, рекомендуємо вам додатково прочитати нашу статтю на цю ж тему в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 59, с. 14.

Замість цього пропонуємо вашій увазі відповіді податківців на найцікавіші й найактуальніші запитання, пов’язані з отриманням податкової знижки на навчання (див. таблицю).

Податкова знижка на навчання: що говорять податківці

Запитання

Відповідь

Про умови надання податкової знижки

1

Чи має право на податкову знижку на навчання один з батьків непрацюючої дитини старше за 23 років?

Граничний вік дитини*, вартість навчання якої батьки можуть включити в податкову знижку, — 23 роки. Саме до цього віку згідно зі ст. 199 СКУ батьки (за наявності матеріальних можливостей) зобов’язані утримувати своїх дітей, якщо вони продовжують навчатися. А ось дітей старше за 23 роки доведеться навчати вже без знижки**.

Водночас, якщо 24 роки дитині виповнилося у звітному році, то право на податкову знижку за такий рік ще зберігається

Консультація податківців у підкатегорії 103.06.03 БЗ.

* Отримуючи зарплату, ви маєте право декларувати податкову знижку за витратами на своє навчання та/або навчання члена своєї сім’ї першого ступеня спорідненості, який не одержує заробітну плату (п.п. 166.3.3 ПКУ). До членів сім’ї першого ступеня спорідненості п.п. 14.1.263 ПКУ відносить ваших батьків, чоловіка (дружину), дітей, у тому числі усиновлених.

** Виняток — випадки, коли батьки оплачують навчання повнолітніх непрацездатних дітей. У такій ситуації вони можуть задекларувати податкову знижку незалежно від віку цих дітей при виконанні умов, визначених п.п. 166.3.3 ПКУ

2

Чи має право на податкову знижку один з батьків студента, який фактично оплачував навчання, якщо студент працював і отримував заробітну плату?

Ні, батьки мають право на податкову знижку, тільки якщо дитина у звітному році не перебувала в трудових відносинах і їй не нараховувалася заробітна плата. Тому в описаній ситуації право задекларувати податкову знижку має сам працюючий студент*

Консультація податківців у підкатегорії 103.06.03 БЗ, лист ДФСУ від 13.04.2016 р. № 3741/З/99-99-17-02-03-14.

*Виняток, якщо під час навчання дитина не працювала за трудовим договором, а влаштувалася на роботу у звітному році, але вже після закінчення вишу. Тільки в цьому випадку задекларувати за підсумками звітного року податкову знижку на навчання дитини може той з її батьків, який оплачував навчання.

3

Чи мають право на податкову знижку батьки студента, який у звітному році отримував тільки доходи за цивільно-правовими договорами?

Так, батьки студента, який у звітному році працював і отримував доходи, відмінні від зарплати, мають право на податкову знижку за витратами на його навчання*

Консультація податківців у підкатегорії 103.06.03 БЗ.

* Тобто в цьому випадку важливо, щоб дитина в період навчання не перебувала в трудових відносинах з роботодавцями і не отримувала зарплату. Усі інші доходи, які могла отримати у звітному році дитина, яка навчається за ваш кошт, для цілей податкової знижки на навчання не важливі.

4

Чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення?

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суму загального річного оподатковуваного доходу, нарахованого платнику податків у вигляді заробітної плати, зменшеної з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ. Таким чином, податкова знижка з ПДФО застосовується виключно до доходу, отриманого платником податків протягом звітного податкового року у вигляді заробітної плати. Отже, військовослужбовці, що отримують грошове забезпечення, а не заробітну плату за трудовим договором, не мають права на податкову знижку*

Консультація податківців — у журналі «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2016, № 14, с. 34.

* Зверніть увагу, висновок податківців справедливий виключно для ситуації, у якій фізособі, що проходила військову службу, у звітному році не нараховувалася зарплата. Якщо ж вона разом з грошовим забезпеченням отримувала зарплату (наприклад, роботодавець згідно зі ст. 119 КЗпП нараховував їй середній заробіток за період військової служби), то така фізособа має право задекларувати податкову знижку.

Про форми і види навчання «зі знижкою»

1

Чи можна включити до складу податкової знижки витрати на оплату вартості другої вищої освіти?

Як зазначено в п.п. 166.3.3 ПКУ, до податкової знижки потрапляють суми коштів, сплачених платником податків на користь вітчизняних вищих і професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податків або члена його сім’ї першого ступеня спорідненості.

Здобуття другої вищої освіти є складовою вищої освіти. Тому витрати на оплату вартості другої вищої освіти можна включити до податкової знижки

Чи можна включити до складу податкової знижки суму витрат на оплату вартості гуртожитку?

Надання послуг проживання в гуртожитку не належить до освітніх послуг, а тому вартість такого проживання не потрапляє до податкової знижки

Лист ДФСУ від 08.10.2015 р. № 9420/П/99-99-17-02-03-14.

2

Чи має платник податків право на податкову знижку в частині витрат на навчання в зарубіжних навчальних закладах?

З п.п. 166.3.3 ПКУ виходить, що до складу податкової знижки включається сума коштів, сплачених платником податків на користь вітчизняних вищих і професійно-технічних навчальних закладів. Право на податкову знижку в частині витрат на оплату вартості навчання за кордоном ПКУ не передбачено*

Чи має право на податкову знижку платник податків, який навчається одночасно в декількох навчальних закладах

Платник податків, який навчається й оплачує навчання одночасно в декількох навчальних закладах, має повне право скористатися податковою знижкою на навчання**

Роз’яснення Міндоходів від 13.05.2014 р.

*Дійсно, до податкової знижки можна включити тільки витрати на оплату навчання у вітчизняних вищих і професійно-технічних навчальних закладах. Як бачите, пп. 14.1.170 і 166.3.3 ПКУ підтримують вітчизняного виробника . Причому форма власності навчального закладу (державна, приватна, комунальна), так само як і форма навчання (денна, заочна, вечірня тощо), не мають значення при визначенні права на податкову знижку.

**Головне тут пам’ятати про обмеження з п.п. 166.4.2 ПКУ, тобто сума податкової знижки, розрахованої платником податків у звітному податковому році, не може перевищувати суму нарахованої йому в цьому ж році заробітної плати, зменшеної на суму ПСП (за наявності).

3

Чи має право на податкову знижку платник податків, який оплачує навчання в інтернатурі медичного вишу?

Інтернатура є невід’ємною частиною процесу професійної підготовки в медичних і фармацевтичних вишах. Тому вартість навчання в інтернатурі можна включати до податкової знижки за звітний рік (при дотриманні інших вимог ст. 166 ПКУ)

Консультація податківців у підкатегорії 103.06.03 БЗ.

4

Чи включається до складу податкової знижки вартість навчання на військовій кафедрі вишу?

Навчання на військовій кафедрі — це додаткова послуга навчального закладу і не є обов’язковою в процесі навчання за фахом. Тому включати до податкової знижки суму таких витрат не можна

Консультація податківців у підкатегорії 103.06.03 БЗ.

Про оформлення підтвердних документів

1

Які документи, окрім декларації про доходи, повинен подати платник податків для отримання податкової знижки на навчання?

Фізособа, що має право на податкову знижку на навчання, на вимогу податкового органу, окрім декларації про доходи, повинна подати:

— копії відповідних платіжних і розрахункових документів, що підтверджують понесені витрати на навчання (квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери);

— копію договору з навчальним закладом;

— довідку про отриману у звітному році зарплату;

— копії документів, що підтверджують ступінь спорідненості (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня спорідненості) тощо*

Консультація податківців у підкатегорії 103.06.03 БЗ.

* Іноді на практиці податківці вимагають надати від того, хто декларує знижку на навчання, довідку про те, що він дійсно навчається у виші. Вважаємо, що це зайве застереження.

2

Чи має право на податкову знижку один з батьків дитини, що уклав договір з навчальним закладом, якщо в документах на оплату вказані дані іншого з батьків?

До складу податкової знижки потрапляють витрати, фактично понесені платником податків протягом звітного податкового року і підтверджені відповідними документами (п.п. 166.2.1 ПКУ). Оскільки в цій ситуації договір на навчання укладений на ім’я одного з батьків, а документи на оплату виписані на іншого, то ні в кого з батьків права на податкову знижку на навчання не буде

Консультація податківців у підкатегорії 103.06.03 БЗ.

3

Чи має право на податкову знижку один з батьків, який фактично оплачував навчання дитини, якщо договір на навчання укладений між навчальним закладом і дитиною і квитанції на оплату навчання також оформлені на ім’я дитини?

Якщо дитина у звітному році не працювала за трудовим договором і не отримувала зарплату, то той з батьків, хто фактично оплачував її навчання, має право на податкову знижку за умови надання ним усіх підтвердних «освітніх» документів (див. вище).

Причому це право зберігається навіть у тому випадку, якщо дитина, що навчається, одружилася й у зв’язку із цим змінила прізвище*

Консультація податківців у підкатегорії 103.06.03 БЗ.

* Узагалі в платіжних документах обов’язково мають бути вказані П. І. Б. особи, яка декларуватиме податкову знижку з навчання. Але до ситуації з навчанням дітей, як бачите, податківці ставляться лояльно. Навіть якщо в договорі на навчання й у квитанціях на оплату навчання вказані дані дитини, той з батьків, який оплачує навчання, має право скористатися податковою знижкою, звичайно ж при виконанні умов, зазначених вище.

Про розрахунок податкової знижки

1

Яку граничну суму витрат на навчання можна включити до складу податкової знижки за підсумками 2016 року?*

На підставі п.п. 166.3.3 ПКУ (у редакції, що діяла до 01.01.2017 р. (!)), до складу податкової знижки, що декларується за підсумками 2016 року, можна включити суму «навчальних» витрат, що не перевищує 1930 грн. з розрахунку на кожну особу, що навчається, за кожен повний або неповний місяць навчання протягом 2016 року**.

При цьому загальна сума витрат, що включається платником податків до складу податкової знижки, не може перевищувати базу оподаткування заробітної плати, нарахованої йому у звітному році (п.п. 166.4.2 ПКУ)

Консультація податківців у підкатегорії 103.06.03 БЗ, ІПК ДФСУ від 24.07.2017 р. № 1312/Д/99-99-13-01-03-14/ІПК.

* Зверніть увагу! Ця консультація актуальна для тих платників податків, які до кінця цього (2017) року декларуватимуть податкову знижку за витратами на навчання за 2016 рік. Тим же, хто зіткнеться з декларуванням знижки тільки за підсумками 2017 року, морочитися зі щомісячними розрахунками вже не доведеться. Адже з 01.01.2017 р. всі сумові обмеження з п.п. 166.3.3 ПКУ скасовані.

** Зазначимо: в УПК № 247 податківці вказали, що тривалість навчального року дорівнює 12 місяцям. Проте сьогодні в усних консультаціях вони наполягають, що це загальний випадок. Більше того, у роз’ясненні, наведеному в підкатегорії 103.06.03 БЗ з алгоритмом розрахунку

податкової знижки, вони рекомендують суму витрат на навчання розраховувати для студентів:

заочної, вечірньої і дистанційної форм навчання виходячи з дванадцятимісячної його тривалості. Тоді для студентів таких форм навчання максимальна сума витрат на навчання складе у 2016 році 23160 грн. (1930 грн. х 12 міс.));

денної форми навчання виходячи з десятимісячної його тривалості. Тобто для них максимальна сума витрат на навчання, яку можна включити до податкової знижки, дорівнює 19300 грн. (1930 грн. х 10 міс.)).

2

Чи потрібно при розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню, враховувати суму аліментів?

Податкова знижка застосовується виключно до доходу, отриманого платником податку протягом звітного податкового року у вигляді заробітної плати. Отримані аліменти згідно з п.п. 165.1.14 ПКУ не включаються в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід і не відносяться до доходів у вигляді заробітної плати. Тому суму аліментів не обліковують при розрахунку сум ПДФО, що підлягають поверненню в результаті застосування податкової знижки

Консультація податківців — у журналі «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2016, № 26-27, с. 27.

3

Чи переноситься право на податкову знижку на наступні податкові періоди (роки)?

Ні, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься*

Консультація податківців у підкатегорії 103.06.03 БЗ.

*Простіше кажучи, якщо ви до кінця 2017 року не задекларуєте податкову знижку з витрат на навчання, понесених у 2016 році за 2016 рік, зробити це в декларації за 2017 рік ви вже не зможете. Аналогічно, задекларувати знижку на навчання у 2017 році можна тільки до кінця 2018 року при поданні декларації про доходи за 2017 рік.

4

Чи можна включити до складу податкової знижки звітного року суми освітніх витрат, понесених минулого року в рахунок оплати вартості навчання за місяці звітного року?

До податкової знижки звітного календарного року можна включати тільки ті суми витрат, які понесені платником податків у зв’язку з навчанням протягом звітного податкового року. Тому залишок суми, сплаченої за платіжним документом (квитанцією) минулого року (наприклад, у 2016), але в рахунок оплати вартості навчання у звітному році (наприклад, 2017), можна включити до податкової знижки звітного податкового року (2017 року)

УПК № 247.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі