Теми статей
Обрати теми

Змінюєте номенклатуру після передоплати? Податківці тепер хочуть два РК (з «-» і з «+»)

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами офіційного сайту ДФСУ*

* http://sfs.gov.ua/anonsi/17207.html.

висновок документа

Щоб змінити номенклатуру після передоплати, до податкової накладної (ПН) треба оформити два розрахунки коригування (РК): першим РК (з «-») зняти колишню номенклатуру, а другим РК (з «+») додати номенклатуру товарів/послуг, які фактично поставляються. При цьому в графі 2 «Причина коригування» кожного РК записати: «Зміна номенклатури»

Мабуть, усі давно вже звикли рядову операцію зміни номенклатури після передоплати (коли загальна сума договору не міняється) оформляти одним РК. Такий РК був «нульовим»: в ньому мінусували колишню номенклатуру і додавали нову (кількістю рядків, яка потрібна). Оскільки сума компенсації у результаті не мінялася, такий РК реєстрував продавець. Тим самим умить виходило поміняти номенклатуру за допомогою одного РК. До того ж, не витрачаючи ліміт (адже на ньому вже і так позначилася (!) виписка ПН). Тож «номенклатурна» заміна ролі не відігравала.

Проблеми почалися з листопада. Тоді через чергові СЕА-«покращення» після удосконалення «блокувальних» критеріїв (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 93, с. 3, а також статтю на с. 10 сьогоднішнього номера) зареєструвати РК в ЄРПН не виходило. Не проходили «мінусові» РК (зокрема, на повернення товару), а також «нульові» багаторядкові РК (у тому числі ті, що змінюють номенклатуру).

Хіба що реєструвалися «збільшуючі» РК і «нульові» однорядкові РК, в яких одночасно одним рядком змінювали кількість (у гр. 7, 8) і ціну (у гр. 9, 10). Щоправда, для зміни номенклатури цей варіант не годився. Ну а ще з 28.11.2017 р. колишню БЗ 101.15 (що радила міняти номенклатуру в РК звичним способом — двома рядками: з «-» і з «+») перевели в «недіючі».

На цьому фоні контролери стали висувати нові ідеї про те, як змінити номенклатуру. Тепер податківці вирішили справу ускладнити і пропонують змінювати номенклатуру в два кроки — через два РК:

— перший РК — «зменшуючий» (зі знаком «-») — реєструє покупець;

— другий РК — «збільшуючий» (зі знаком «+») — реєструє продавець.

Ну що сказати? Підхід фіскалів «цікавий». Адже так на рівному місці коригування торкнеться у сторін ліміту. Оскільки достатній ліміт повинні мати обидві сторони: і покупець (для реєстрації РК з «-»), і продавець (для реєстрації РК з «+»). Та й чи вийде покупцеві легко зареєструвати «зменшуючий» РК? В усякому разі, зараз, коли в ЄРПН є неполадки (які, до речі, самі контролери на місцях називали «глюк СЕА»... м-да ☹).

І ось що ще впадає в очі. У своїх рекомендаціях податківці (зверніть увагу!) взагалі не роблять жодних посилань на норми ПКУ. І це при тому, що п. 192.1 ПКУ прямо припускає: РК може бути і «нульовим» (а не тільки «збільшуючим» або «зменшуючим»). А далі вимагає від продавця зареєструвати такий РК («якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації»).

І до речі, услід виникає запитання: а як здійснювати ПДВ-коригування у схожих ситуаціях? При виправленні ПН-помилок, коригуванні коду УКТ ЗЕД у імпортерів і т. п. Невже також через два РК? ☹

Не можемо погодитися з таким свавіллям. Сподіваємося, що «глюк» СЕА полагодять, контролери дадуть відбій і усе повернуть на колишні позиції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі