Теми статей
Обрати теми

ЄСВ

У питаннях нарахування і сплати ЄСВ на перший план виходить Закон № 2464. Він відносить до платників ЄСВ у тому числі фізичних осіб — підприємців (ФОП). Причому за загальним правилом вони зобов’язані сплачувати ЄСВ не лише з доходів застрахованих осіб, але і безпосередньо зі своїх підприємницьких доходів (ЄСВ «за себе»). Але є із цього правила винятки — ФОП, які звільнені від сплати ЄСВ «за себе». Причому у 2017 році їх полку прибуло.

ЄСВ-звільнений. Звільнені від сплати ЄСВ «за себе» ФОП, які є:

пенсіонерами за віком, незалежно від того, досягли вони загального пенсійного віку, встановленого Законом № 1058, або така пенсія оформлена на пільгових умовах зі зменшенням пенсійного віку*, й отримують пенсію згідно із законом.

* У тому числі особи, яким призначені пенсії відповідно до ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII і ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII.

При цьому податківці продовжують наполягати, що підприємці, яким призначена пенсія за вислугу років, скористатися цією пільгою не можуть. З таким роз’ясненням ви можете ознайомитися в підкатегорії 301.04.02 БЗ;

інвалідами й отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу.

Такі «виняткові» підприємці (і єдиноподатники, а з 01.01.2017 р. ще й загальносистемники) звільнені від сплати ЄСВ «за себе». Але, за бажання, вони можуть стати платниками ЄСВ на умовах добровільної участі (ч. 4 ст. 4 Закону № 2464).

Але повернемося до тих, хто зобов’язаний сплачувати ЄСВ «за себе».

Мінстрахвнесок. Минулого року ЄСВ у розмірі не нижче мінімального страхового внеску за кожен календарний місяць звітного періоду зобов’язані були сплачувати тільки єдиноподатники. А ось загальносистемники сплачували ЄСВ тільки за прибуткові місяці. Але з 01.01.2017 р. правила «гри» змінилися. Тепер у коло «не нижче мінстрахвнеску за кожен місяць звітного року» потрапили і загальносистемники.

Так, з 01.01.2017 р. загальносистемники нараховують ЄСВ на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою розміру мінімального страхового внеску на місяць. Якщо рік збитковий або «нульовий» — визначай базу нарахування ЄСВ самостійно, але не нижче мінімалки у кожному місяці. ☹

Але є і «ложка меду» для підприємців — спрощенців групи 1. За кожен місяць 2017 року вони мають право сплачувати єдиний внесок у сумі не менше 0,5 мінімального страхового внеску**.

** Зазначимо, що з 01.01.2018 р. усі єдиноподатники зобов’язані будуть сплачувати «за себе» ЄСВ за місяць у розмірі не нижче мінімального страхового внеску. Пільгу, яка діє цього року для єдиноподатників першої групи і передбачає сплату ЄСВ «за себе» за місяць у розмірі не нижче 0,5 мінстрахвнеску, «вбили».

Нагадаємо: мінімальний страховий внесок дорівнює добутку мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, і ставки ЄСВ.

У 2017 році мінімальна заробітна плата складає 3200 грн. Таким чином, мінімальний страховий внесок за місяць для ФОП — загальносистемників і спрощенців груп 2 і 3 у поточному (2017) році складає 704 грн. (3200 грн. х 22 % : 100 %).

У свою чергу, для єдиноподатників групи 1 мінімальна сума ЄСВ дорівнює 352 грн. (704 грн. х 0,5).

Важливо! Сплачуючи за місяці 2017 року ЄСВ у половинчастому розмірі мінстрахвнеску, спрощенці групи 1 у «скарбничку» пенсійного і лікарняного страхового стажу «складають» не повні місяці, а «шматочки», що обчислюються пропорційно сплаченому ЄСВ. Врахуйте це.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

ЄСВ «за себе»

2017, № 76, с. 95

2

Податкова реформа — 2017 для загальносистемників

2017, № 4, с. 37

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі