Теми статей
Обрати теми

Критерії блокування ПН: «полку» прибуло

Мінфін у черговий раз удосконалив «блокувальні» Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджені його наказом від 13.06.2017 р. № 567 (далі — Критерії № 567). Зміни внесені наказом від 09.11.2017 р. № 926.

Мінфін у черговий раз удосконалив «блокувальні» Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджені його наказом від 13.06.2017 р. № 567 (далі — Критерії № 567). Зміни внесені наказом від 09.11.2017 р. № 926.

Регулятор доповнив п. 6 Критеріїв № 567 ще одним — третім критерієм для моніторингу і блокування ПН/РК. Підкоригований також і «блокувальний» п.п. 1 п. 6.

Крім того, разом із сільгосптоваровиробниками Таблицю даних платника податку автоматично враховуватимуть у системі моніторингу ще у однієї категорії ПДВ-платників.

Так до чого ж готуватися платникам ПДВ?

Новий критерій блокування. Торкається цей «блокувальний» критерій розрахунків коригування (РК) до податкових накладних (ПН), складених на ПДВ-платників. При цьому РК підпаде під блокування, якщо ним передбачається змінити (п.п. 3 п. 6 Критеріїв № 567):

вартість товару/послуги більше ніж удвічі (причому, судячи з усього, як у більший, так і у менший бік)

та/або

номенклатуру товарів/послуг: для товарів — перші чотири цифри коду згідно з УКТ ЗЕД, для послуг — перші дві цифри коду відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг. Як вихід: для «заміни» номенклатури у такому разі доведеться складати зменшуючий РК і нову ПН. З приводу дати ПН детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 92, с. 3.

Зверніть увагу! Зупиняти РК, виписані до ПН на неплатника ПДВ, за цих підстав не будуть — їм через це блокування не загрожує.

Змінений критерій блокування. Нагадаємо: п.п. 1 п. 6 Критеріїв № 567 містить в собі відразу три умови для блокування, які повинні застосовуватися одночасно. Детально про них можна прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 53, с. 2 і 5, № 88, с. 9 і 12.

Так от, з тих трьох умов, за яких реєстрація ПН/РК буде призупинена, залишилися незмінними дві:

перша — обсяг постачання товару/послуги в ПН/РК, поданій для реєстрації, в 1,5 раза перевищує різницю між обсягами придбання і обсягами постачання такого товару/послуги з 1 січня 2017 року, тобто:

ПН (без ПДВ) ≥ (Придб - Продаж) х 1,5;

третявідсутність товару/послуги, зазначеного/зазначеної в поданій на реєстрацію ПН, як товару/послуги, що постачається на постійній основі, в Таблиці даних платника податку.

А ось друга умова щодо залишку «ризикового» товару в процентному вираженні на «віртуальному» складі зазнала змін. Нагадаємо: залишок товарів визначається в розрізі кодів УКТ ЗЕД і за правилами, за якими розраховується «1,5 націнка». Перелік таких «ризикових» товарів затверджений наказом ДФСУ від 30.06.2017 р. № 461.

Відтепер залишок «ризикових» товарів диференційований і прив’язаний до значення показника D. Останній, у свою чергу, є розрахунковою величиною, що дорівнює S/T — відношення загальної суми сплачених за останні 12 місяців податків/зборів (крім суми «ввізного» ПДВ) і ЄСВ (S) до загальної суми постачання товарів/послуг, що оподатковуються за ставками 20 % і 7 %, за останні 12 місяців, яка зазначена в зареєстрованих ПН/РК (T).

Градація для попадання під блокування така, як показано у табл.

Значення показника D

Залишок «ризикових» товарів у «різниці»

більше 0,03

більше 75 %

від 0,02 до 0,03

більше 60 %

від 0,015 до 0,02

більше 50 %

від 0,01 до 0,015

більше 45 %

від 0,005 до 0,01

більше 30 %

до 0,005

більше 20 %

Як бачимо, чим нижче значення показника D (простіше кажучи, податкове навантаження), тим менше «ризикових» товарів має бути в залишку «різниці». Інакше блокування ПН/РК не минути.

Таблиця «автоматом». З урахуванням останніх змін в Критерії № 567, тепер Таблиці даних платника податку проходитимуть автоматично (!) без розгляду комісією ДФСУ у двох категорій ПДВ-платників.

1. Сільгосптоваровиробник, якщо він відповідає кожній (!) з наступних умов:

— внесений до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та/або (!) на 31.12.2016 р. застосовував «спецрежим» за ПДВ згідно зі ст. 209 ПКУ, чинною на той час. Відмітку про свій статус сільгоспвиробникові необхідно вказати у спецполі шапки Таблиці;

— станом на 01.01.2017 р. має власні (право власності/користування) та/або орендовані земельні ділянки загальною площею понад 200 га (включно), що задекларовані до 20.02.2017 р.

Увага! Цю умову підкоригували. Тепер тут йдеться про земельні ділянки (як власні, так і орендовані), а не про одну земділянку, як було раніше. Крім того, уточнили, що власними вважаються земельні ділянки, на які оформлено (!) право власності або право користування. Загальна площа залишилася незмінною — понад 200 га (включно). Але тепер усіх ділянок разом, а не однієї окремої;

— за період з 01.01.2017 р. не вносив зміни до засновницьких документів про одночасну зміну засновника і керівника підприємства;

— у Таблиці даних платника податку (у графі 4) вказав коди згідно з УКТ ЗЕД постачання (виготовлення) таких груп товарів: 01 — живі тварини; 03 — риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні; 04 — молоко та молочні продукти; яйця птиці; натуральний мед; їстівні продукти тваринного походження, в іншому місці не зазначені; 07 — овочі та деякі їстівні коренеплоди і бульби; 08 — їстівні плоди та горіхи; шкірки цитрусових або динь; 10 — зернові культури; 12 — насіння і плоди олійних рослин; інше насіння, плоди та зерна; технічні або лікарські рослини; солома і фураж.

2. Платник, у якого, знову-таки, одночасно виконуються такі умови (п. 3 Критеріїв № 567):

1) значення показника D > 0,02, тобто так зване податкове навантаження, перевищує 2 %;

2) показник P < Pм х 1,3, де

P — сума ПДВ, зазначена в ПН/РК, зареєстрованих у звітному (податковому) періоді, з урахуванням поданої на реєстрацію ПН/РК;

Pм — найбільша місячна сума ПДВ, зазначена в ПН/РК, зареєстрованих за останні 12 місяців.

Тобто показником P фактично обмежується сума ПДВ в ПН/РК, що реєструються в поточному місяці, коефіцієнтом 1,3 у порівнянні з найбільшим ПДВ за один з 12 попередніх місяців.

Зверніть увагу! Для прийняття Таблиці в автоматичному режимі використовуватимуть показник, ідентичний за своїми параметрами «четвертій» ознаці непотрапляння під моніторинг;

3) обсяг постачання товарів/послуг у ПН/РК, складених з 01.01.2017 р. в Реєстрі і вказаних в Таблиці, перевищує 25 % загального обсягу постачання за цей же період. Вважаємо, під «складеними» з 01.01.2017 р. Мінфін таки мав на увазі «зареєстровані» в цей період ПН/РК.

Важливо! Значення показників D і P так само обраховуватимуть автоматично. Але! Встановлена конкретна дата — кожного 10 числа календарного місяця, наступного за звітним (п.п. 4 п. 5 Критеріїв № 567). Цього ж дня інформація стане доступною платникові в його електронному кабінеті. Таким чином, завіса «таємниці» трохи відкриється, і платник зможе побачити, що там йому «нарахували». Хоча сам процес розрахунку, як і раніше, «в руках» фіскалів. Як і дотепер, Таблицю подають виключно в електронному вигляді засобами електронного зв’язку (п. 4 Критеріїв № 567) і разом з поясненням (п. 3 Критеріїв № 567).

Строк розгляду комісією ДФСУ Таблиці і пояснень до неї Мінфін залишив «старий» — 5 робочих днів, що настають за днем її отримання.

Врахуйте! При моніторингу комісія ДФСУ має право прийняти рішення про неврахування інформації, вказаної в Таблиці, якщо отримає відомості про її недостовірність. За ситуації, коли така інформація вже була врахована системою моніторингу автоматично, «автомат» відмінять після того, як комісія прийме рішення про неврахування такої Таблиці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі