Теми статей
Обрати теми

Свята/неробочі дні: зустрічаємо нові, проводжаємо старі

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Закон України від 16.11.2017 р. № 2211-VIII

висновок документа

25 грудня — Різдво Христове — тепер офіційно святковий день. Але ось 2 травня — працюємо

Закон, що коментується, вносить зміни до переліку святкових і неробочих днів, встановлених ст. 73 КЗоТ. Він набув чинності 02.12.2017 р. Тож час розібратися з «покращеннями» ☺.

По-перше, 25 грудня — день святкування Різдва Христового католиками і протестантами став неробочим днем. А ось святковий день 2 травня — скасовано.

По-друге, День солідарності трудящих — 1 травня — «утримався» серед святкових днів. Проте його перейменували на День праці.

У результаті маємо таке.

У 2017 році кількість святкових і неробочих днів дорівнює 12 (11 святкових і неробочих днів, які ви встигли відгуляти до внесення змін до ст. 73 КЗпП, + вже цього року 25 грудня — Різдво Христове — неробочий день). Врахуйте це в подальшому при розрахунку відпускних працівникам.

Важливо! Запровадження нового святкового дня — 25 грудня — може спричинити зміну норми тривалості робочого часу на 2017 рік, встановленої на підприємстві. Обов’язково перевірте себе ще раз.

Так, наприклад, при 40-годинному п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу та неділю з однаковою тривалістю робочого часу за день протягом робочого тижня, норма тривалості робочого часу:

на грудень 2017 року зменшиться до 160 годин (була 168 годин);

на 2017 рік у цілому — до 1978 годин (була 1986 годин).

Ще раз звернемо вашу увагу на те, що норму тривалості робочого часу роботодавці розраховують самостійно виходячи зі встановлених на підприємстві тривалості робочого тижня (п’ятиденний чи шестиденний), вихідних днів, тривалості щоденної роботи (зміни). Детально про те, як розрахувати норму робочого часу, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 65, с. 24.

Переходимо до 2018 року.

З урахуванням змін, внесених Законом, що коментується, до ст. 73 КЗпП, можна припустити, що в 2018 році кількість святкових і неробочих днів дорівнюватиме 11. Перерахуємо їх: 1 січня — Новий рік; 7 січня — Різдво Христове; 8 березня — Міжнародний жіночий день; 8 квітня — Великдень; 1 травня — День праці; 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги); 27 травня — Трійця; 28 червня — День Конституції України; 24 серпня — День незалежності України; 14 жовтня — День захисника України; 25 грудня — Різдво Христове.

І на завершення наведемо розраховану норму тривалості робочого часу на 2018 рік для 40-годинного п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями в суботу та неділю з однаковою тривалістю робочого часу за день протягом робочого тижня.

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі