Теми статей
Обрати теми

Новорічні цукеркові набори: у ПН одним рядком

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 10.11.2017 р. № 2576/ІПК/04-36-12-01-16

висновок документа

Операція з постачання подарункового кондитерського набору (комплекту), що містить декілька видів однієї товарної позиції і один (чи декілька) видів іншої товарної позиції, в податковій накладній (ПН) відображається одним рядком

На порозі зимових свят від податківців вийшла «солодка» консультація, що роз’яснює, як заповнювати ПН при продажу подарункових кондитерських наборів.

По суті, в ній контролери підтвердили свою нову позицію, озвучену восени (див. лист ДФСУ від 12.09.2017 р. № 1908/6/99-99-15-03-02-15/ІПК в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 79, с. 4). Нагадаємо, що тоді податківці, на щастя, змінили думку: відступили від жорстких вимог розписувати комплект (набір) за складовими і запропонували заносити комплект (набір) в НН одним рядком. А заразом в такому ж дусі оновили свою консультацію у БЗ 101.16.

Ще б пак! Адже якщо заглянути в «митні» правила кодування за УКТ ЗЕД, то для наборів (компонентів) там можна зустріти схожі (!) інструкції. Відкриємо, наприклад, Основні правила інтерпретації УКТ ЗЕД і Пояснення до УКТ ЗЕД, затверджені наказом ДФСУ від 09.06.2015 р. № 401. У них бачимо правило 3 (b) для товарів, що надходять в наборах уроздріб (хоча, думаємо, його можна узяти на озброєння будь-яким суб’єктам). Так от, за ним увесь набір можна закодувати під одним кодом УКТ ЗЕД (тобто окремо усі компоненти не кодувати). Але як усьому набору присвоїти код? За компонентом, що надає набору основну відмітну ознаку.

Приємно, що врешті-решт дочиталися цього і податківці. Тим паче, що розписати «по повній» увесь комплект, насправді, не завжди можливо. Для цього як мінімум треба вести «покомпонентний» облік усіх складових (з «покомпонентними» цінами для заповнення ПН). Тому тут усе залежить від обліку, договору і первинки. Якщо за договором і первинкою продаємо комплект (набір), то так само потрібно заповнювати і гр. 2 ПН. І до речі, те, що номенклатура товарів, які поставляються, повинна відповідати первинці, укотре підкреслюють і податківці.

Тобто якщо продаємо набір/комплект (а не цукерки «Ластівка», «Ромашка», «Дюшес» і т. ін.), то в «номенклатурній» гр. 2 ПН можна так і записати «Новорічний подарунок», в «кількісній» гр. 6 ПН вказати кількість наборів, а в «ціновий» гр. 7 ПН — ціну за набір. При цьому в «кодовій» гр. 3.1 ПН проставити код за «основним» компонентом солодощів в наборі: наприклад, 1806 (якщо це шоколад) або 1704 (якщо білий шоколад/карамель, іриски/мармелад) або 1905 (якщо печиво, вафлі) тощо.

Проте (!) коли якийсь компонент «солодкого» набору — імпортний, для нього потрібно буде в ПН відвести окремий рядок (для кодування 10-значним кодом УКТ ЗЕД і проставляння «імпортної» відмітки «Х» у гр. 3.2 ПН). Тому набагато краще, якщо перепродаємо цілком імпортний набір — тоді з 10-значним кодом занесемо його до ПН одним рядком.

До речі, проблем не повинно виникати у перепродавців, наприклад, роздрібних торговців. У ПН вони закодують набори тим же кодом, під яким купили їх у виробника (оптовика). І не хвилюйтесь, якщо на самому наборі (на маркіровці від виробника) для споживачів буде деталізований склад набору і перерахований увесь асортимент цукерок та інших солодощів. Поштучно ви їх все одно не придбавали, купили як «набір» і продаєте як «набір».

Ну і пам’ятайте про те, що щорічно (у період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року) звільняються від ПДВ (тобто пільгуються) операції з продажу виробниками і торговими підприємствами дитячих «новорічно-різдвяних» подарунків і квитків, якщо вони закуповуються за рахунок коштів профспілкових організацій або інших неприбуткових організацій (ст. 2 Закону України від 30.11.2000 р. № 2117-III; код ПДВ-пільги «14060204»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі