Теми статей
Обрати теми

Встигнути все: строки подання звітності та сплати сільгоспЄП

Алла Свіріденко, податковий експерт
Строки подання звітності та сплати податкових зобов’язань — головні питання в розрахунку будь-якого податку. Трохи забарився — будь готовий поділитися з бюджетом своїми «кровними», сплачуй штраф за зволікання. Не хочеться? Тоді розберемося: коли і за якою формою складають Податкову декларацію платника єдиного податку групи 4, а також із якою періодичністю та у який строк сплачують сільгоспЄП?

Строки подання декларації

Звітним періодом для платників єдиного податку (ЄП) групи 4 є календарний рік. Про це йдеться в п. 294.1 ПКУ. Отже, загалом

платники сільгоспЄП складають звітність за період з 1 січня по 31 грудня поточного року ( п. 294.2 ПКУ)

Виняток становлять ліквідовувані сільгоспвиробники. Для них встановлюється спеціальний податковий (звітний) період від початку року до їх фактичного припинення ( абзац третій п. 294.2 ПКУ). Тобто податковий період триває з 1 січня і закінчується датою ліквідації такого платника податку.

Порядок подання звітності, а також строки сплати сільгоспЄП встановлені п. 295.9 ПКУ.

Так, сільгосппідприємства щорічно станом на 1 січня розраховують суму податкового зобов’язання та не пізніше 20 лютого поточного року подають ( пп. 295.9.1 і 298.8.1 ПКУ):

загальну податкову декларацію за сільгоспЄП на поточний рік про всю площу земельних ділянок, з яких справляється податок, — до органу ДФСУ за своїм місцем розташування (місцем перебування на податковому обліку);

звітну податкову декларацію на поточний рік окремо про кожну земельну ділянку — до органу ДФСУ за місцем розташування такої земельної ділянки;

розрахунок сільгоспчастки — до органів ДФСУ за своїм місцем розташування та/або за місцем розташування земельних ділянок (детальніше про розрахунок див. на с. 12);

відомості про наявність земельних ділянок — до органів ДФСУ за своїм місцем розташування та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Усі названі документи подають одним пакетом.

Загалом усе зрозуміло, але є кілька нюансів.

Розпочнемо зі строків подання Податкової декларації платника ЄП групи 4. У ПКУ вони окреслені неоднозначно:

— у п.п. 298.8.1 ПКУ сказано, що декларацію слід подавати до 20 лютого;

— у п.п. 295.9.1 не пізніше за 20 лютого поточного року.

Таким чином, ціна питання — власне 20-те число. Тому, уникаючи можливих конфліктних ситуацій, звітні документи сільгосппідприємствам безпечніше подавати не пізніше за 19 лютого.

Утім, 2017 року календар на боці платника податків ☺. Цього року 19 лютого припадає на неділю, а згідно з п. 49.20 ПКУ строк подання відстрочується на робочий день, що йде за вихідними. Отже,

за 2017 рік платникові сільгоспЄП належить відзвітувати не пізніше 20 лютого 2017 року

Крім того, треба пам’ятати таке правило подання декларації: до органу ДФСУ за своїм місцем розташування платник податків подає декларацію з позначкою «01. Загальна», а до органів ДФСУ за місцем розташування земельних ділянок — з позначкою «04. Звітна». При цьому, якщо місце розташування земельної(их) ділянки(ок) і платника збігається, то сільгоспвиробник подає до органу контролю за місцем розташування дві декларації: і загальну, і звітну. Це випливає з положень ПКУ, і саме таку рекомендацію податківці дали в листі ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24765/6/99-99-15-03-02-15 (далі — лист № 24765).

Варто відзначити, що раніше в консультації з підкатегорії 108.02.01 БЗ вони давали інше роз’яснення. Тоді рекомендувалося подавати тільки одну, звітну, декларацію, яка одночасно є звітною і загальною. Звісно, логіка в такому підході є. Адже, надаючи дві однакові декларації (загальну і звітну), ми по суті дублюємо інформацію. Але повторимось, подання однієї (тільки звітної) декларації ПКУ не передбачає. Тобто з точки зору законодавства правильніше заповнювати дві декларації (загальну та звітну)*.

* Як нам відомо, програма ОПЗ для подання сільгоспдекларації в електронній формі дозволяє проставити обидві позначки «01. Загальна» і «04. Звітна». Тому, надаючи звітність в електронній формі, можете обійтися й однією декларацією з двома позначками.

І нарешті останній «деклараційний» нюанс:

скільки декларацій треба подавати за наявності земель в одному районі, але в різних сільрадах (різні коди КОАТУУ)

Таке питання виникає через недостатньо коректне формулювання п.п. 298.8.1 ПКУ, де зазначено, що звітну декларацію подають окремо про кожну земельну ділянку. Звісно, про кожне поле декларацію подавати не треба. Кількість звітних декларацій визначається кількістю сільрад, у межах яких розташовані земділянки. Відзначимо, що схожу точку зору висловили й податківці в уже згаданому листі № 24765. Тобто за земельні ділянки, розташовані в межах одного району, але під різними кодами КОАТУУ, платник сільгоспЄП подає до органу ДФСУ у відповідному районі звітні декларації окремо за кожним КОАТУУ.

Строки сплати податку

Як ми з’ясували, платники сільгоспЄП самостійно обчислюють річну суму податку станом на 1 січня поточного року. При цьому порядок і строки сплати розрахункової суми сільгоспЄП встановлює п.п. 295.9.2 ПКУ. Тут передбачено, що податок сплачують щокварталу протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу. Слід зазначити, що ПКУ зважає на специфіку діяльності сільгоспвиробників і передбачає нерівномірний розподіл податкових зобов’язань впродовж року. Якщо конкретніше, то сільгоспЄП сплачують у таких розмірах:

— за I квартал — 10 %;

— за II квартал — 10 %;

— за III квартал — 50 %;

— за IV квартал — 30 %.

Зверніть увагу! На відміну від граничних строків подання звітності, які відстрочуються на день, що настає за вихідним або святковим днем, для строків сплати податків і зборів у ПКУ таке відстрочення не передбачене. Тому, якщо останній день строку сплати сільгоспЄП припадає на вихідний або святковий день, податок необхідно сплатити напередодні.

Отже, 2017 року сільгоспЄП слід сплатити в такі строки:

за I квартал — до 28 квітня 2017 року, за II квартал — до 28 липня 2017 року**, за III квартал — не пізніше 30 жовтня 2017 року і за IV квартал — не пізніше 30 січня 2018 року

** Граничний строк сплати сільгоспЄП за I і II квартали 2017 року припадає відповідно на 30 квітня 2017 року (неділя) і 30 липня 2017 року (неділя). Тому податок за ці періоди треба сплатити напередодні вихідних — не пізніше 28 квітня 2017 року і 28 липня 2017 року відповідно.

Окремо встановлені строки сплати сільгоспЄП для сільгосппідприємств, створених шляхом злиття, приєднання або перетворення. У п.п. 295.9.3 ПКУ передбачено, що такі платники вперше сплачують податок упродовж 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, в якому відбулося утворення підприємства (виникло право на земельну ділянку), а надалі — у порядку, визначеному п.п. 295.9.2 ПКУ.

І наостанок. Суми сільгоспЄП перераховують до місцевого бюджету за місцем розташування земельної ділянки ( п.п. 295.9.8 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі