Теми статей
Обрати теми

Якщо новоспечений малодохідник забув про відмітку про незастосування різниць

Свіріденко Алла, податковий експерт
У 2015 році наше підприємство належало до високодохідників і в податковоприбутковому обліку коригувало фінансовий результат на всі податкові різниці. У 2016 році дохід не перевищив 20 млн грн. Чи мали ми право при заповненні декларації з податку на прибуток за 2016 рік відмовитися від розрахунку різниць і рахувати податок тільки виходячи з бухгалтерського фінрезультату без жодних коригувань?
«прибуткова» звітність

Так, звичайно ж, в описаній ситуації ви за бажання цілком могли відмовитися від розрахунку податкових різниць. Звідки такий оптимістичний висновок? Давайте розберемося разом.

Як передбачено п.п. 134.1.1 ПКУ, підприємці-малодохідники, тобто ті, в яких дохід за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн., можуть прийняти рішення про незастосування коригування фінрезультату на податкові різниці (крім від’ємного результату об’єкта оподаткування минулих податкових років) не більше одного разу протягом безперервної сукупності років, в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходів. І ще:

про своє рішення платник податків зазначає в декларації, яку подає за перший рік у такій безперервній послідовності років

Ваша ситуація абсолютно чітко відповідає умовам, сформульованим у п.п. 134.1.1 ПКУ, а саме: дохід підприємства за останній річний звітний період (2016 рік) не перевищив граничний розмір у 20 млн грн. Отже, для вашого підприємства 2016 рік — саме той «перший рік у безперервній послідовності років», про який йдеться в п.п. 134.1.1 ПКУ і в якому ви повинні визначитися, рахувати різниці чи ні.

Виходить, якщо ваше підприємство у 2015 році було високодохідником, проте за підсумками 2016 року не досягло граничного розміру доходів у 20 млн грн., у декларації за 2016 рік потрібно було визначитися зі своїм ставленням до різниць. І якщо рахувати їх не у ваших інтересах, про це потрібно повідомити податківців при поданні прибуткової декларації за 2016 рік (див. «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 3, с. 47).

Для цього потрібно при заповненні декларації за 2016 рік проставити відмітку в полі «Наявність рішення», а в полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на всі різниці» зазначити номер і дату розпорядчого документа, на підставі якого таке рішення прийнято (див. консультацію в підкатегорії 102.23.02 БЗ).

Як бути, якщо ви цього не зробили?

Не переживайте, усе ще можна легко виправити! Для цього

до «прибуткової» декларації за 2016 рік слід подати уточнюючу декларацію і вже в ній повідомити податківців про своє рішення не рахувати різниці

Ну і звичайно ж, у цій уточнюючій декларації ви зможете перерахувати податкові зобов’язання з податку на прибуток без урахування податкових різниць. Про право платників податків самовиправлятися таким чином у разі, якщо при складанні декларації забули зазначити про незастосування податкових різниць, говорили і податківці в консультації з підкатегорії 102.23.02 БЗ.

Причому, якщо ви встигнете подати уточненку до граничного строку сплати (не пізніше 17.02.2017 р.) і в ній задекларуєте зобов’язання в меншій сумі, то сплачувати за первісно поданою декларацією вам не доведеться. Адже уточнюючу декларацію податківці проводять датою її подання (детальніше про заповнення уточнюючих декларацій з прибутку див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 42).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі