Теми статей
Обрати теми

«Лівопальний» акциз: як усе ж таки звітувати?

Павленко Олексій, податковий експерт

вывод документа


Дані акцизних накладних (АН)/розрахунків коригування (РК) до них, складених у листопаді, але зареєстрованих у грудні, не враховуються у графі 3 додатка 11 до декларації за грудень 2016 року

Лист фіскалів, що коментується, — про заповнення акцизної декларації за грудень-2016. Водночас він може торкнутися всіх платників «лівопального» акцизу (далі — ЛП-акциз), адже «доводить» думку фіскалів щодо спірних питань заповнення громіздкого додатка 11 до акцизної декларації. Про некоректність-незаконність багатьох показників цього додатка і проблеми з його заповненням ви вже знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 5, с. 21.

На жаль, фіскали підходять до питань його заповнення з суто формального боку — орієнтуючись, швидше, на форму додатка, ніж на ПКУ. Так, вони пишуть, що при заповненні додатка 11 до декларації за грудень-2016 залишки пального на 01.12.2016 р. (гр. 3) слід було брати з СЕАРП саме на цю дату, причому без урахування «перехідних» АН і РК (тих, що були виписані до 01.12.2016 р., а зареєстровані в СЕАРП після цієї дати)!

Утім, податківці й раніше писали приблизно те ж саме, але без такої конкретики про «перехідні» АН/РК. Цей момент майте на увазі і при заповненні додатка 11 до декларації за січень-2017. Тобто залишки на початок і кінець місяця (графи 3 і 18) фіскали, імовірно, перевірятимуть на предмет збігу з показниками СЕАРП (залишками пального конкретного коду УКТ ЗЕД) на відповідне 1-ше число.

вывод документа


У додатку 11 до декларації за грудень 2016 року у графах 4 — 10 зазначають дані про отримання та реалізацію пального, зареєстровані в ЄРАН тільки протягом грудня (незалежно від дати складання АН/РК)

Те саме, за логікою, стосується і січня, і наступних місяців 2017 року... Така відповідь чітко прив’язує заповнення цих граф додатка 11 до даних ЄРАН звітного місяця. Тобто не має жодного значення дата виписки АН і РК, до розрахунку береться тільки дата і місяць їх реєстрації в ЄРАН.

Проте це докорінно суперечить попереднім роз’ясненням фіскалів (див. консультацію в 116.05 БЗ про визначення об’єкта оподаткування ЛП-акцизом, що тільки напередодні перестала діяти). Тоді, нагадаємо, вони заявляли, що при обчисленні об’єкта оподаткування ЛП-акцизом і складанні акцизної декларації слід ураховувати всі обсяги пального за АН/РК, виписаними минулого місяця, але зареєстрованими в ЄРАН, у тому числі, і в наступному місяці — аж до дати подання декларації за звітний місяць. А цей новий, суто формальний підхід може призводити до штучного (незаконного!) збільшення об’єкта оподаткування ЛП-акцизом.

Як же бути в такій ситуації, коли платники фактично кинуті на волю фіскальної долі?

Ви, звичайно, можете керуватися новими вказівками фіскалів. Але тоді, вірогідно, доведеться подати уточнюючі декларації за грудень та інші місяці 2016 року. А можете скористатися п. 46.4 ПКУ і заповнити акцизну декларацію з додатком 11 так, щоб її результат незаконно не змінював ваш об’єкт оподаткування ЛП-акцизом. Але при цьому бажано грамотно написати і доповнення до декларації, про яке йдеться в зазначеному п. 46.4 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі