Теми статей
Обрати теми

Зайва податкова накладна: як виправляти в ПДВ-декларації?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У серпні 2016 року помилково виписали податкову накладну (події не було) і включили до декларації з ПДВ. У лютому 2017 року склали та зареєстрували зменшуючий розрахунок коригування. Можна відобразити цей РК у лютому чи треба подавати уточнюючий розрахунок до серпня?

Сумнівів бути не повинно: виправляємося виключно шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР) за серпень 2016-го. Причому «виправляючий» РК до декларації з ПДВ за лютий 2017 року включати не потрібно. Пояснимо свою відповідь.

Допущена помилка залишила слід не тільки в показниках декларації з ПДВ, а й у заповненні такого податковооблікового документа, як податкова накладна (ПН). Необхідно відрізняти порядок виправлення помилки в декларації з ПДВ і порядок виправлення помилки в ПН.

Про те, що помилка в ПН виправляється шляхом складання до неї РК, зазначено в останньому абзаці п. 192.1 ПКУ.

Нагадаємо, ст. 192 ПКУ регулює порядок коригування ПЗ і ПК у разі перегляду цін, повернення товарів/послуг тощо. Згідно з п. 192.3 ПКУ результати таких коригувань ПЗ і ПК необхідно відображати в декларації з ПДВ звітного (поточного) періоду. Проте в нашому випадку маємо справу не з коригуванням, а з помилкою. Тобто п. 192.3 ПКУ нас не стосується. Інакше кажучи,

РК, що виправляє серпневу ПН, не повинен відображатися в декларації поточного періоду — лютого

Тепер про виправлення помилки в декларації з ПДВ. Згідно зі ст. 50 ПКУ і п. 1 розд. IV Порядку № 21* платник зобов’язаний виправити допущену у звітності помилку шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР) до помилкового періоду в межах строків зі ст. 102 ПКУ. Жодних інших норм, що регулюють цей порядок, у розд. V ПКУ (у тому числі і у ст. 192 ПКУ) немає.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Через те що помилкова ПН проникла у серпневу декларацію, ми вважаємо більш наочним «розгорнуте» виправлення в УР. Тобто за наявності зареєстрованого «зменшуючого» РК у лютому його треба відобразити в рядку 7 УР. До нього заповнити уточнюючий додаток Д1, де наводиться тільки сума уточнення. У нашому випадку це сума зменшення.

Інша справа, якби ви помилку виявили, але з певних причин не можете у покупця зареєструвати «зменшуючий» РК. У цьому випадку ми вважаємо, що виправляти помилку (знімати зайві ПЗ) усе одно треба. Адже події під ПДВ не було. Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 89, с. 10.

Виходить, виправляємо помилку в ПН шляхом складання РК. А ось виправити помилку в декларації з ПДВ за серпень 2016 року необхідно, подавши УР до цього періоду. Підкреслимо: по суті, РК до помилкової ПН — це механізм виправлення помилки тільки в ПН, але який у вашій ситуації дозволить відновити помилково зменшену суму ліміту. Тоді як УР допоможе зняти зайві ПЗ.

Таким чином, виправляємо помилку в декларації з ПДВ за серпень 2016-го шляхом подання УР разом з уточнюючим додатком Д1. РК до помилкової ПН, складений і зареєстрований у лютому 2017 року, у декларації з ПДВ лютого не відображаємо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі