Теми статей
Обрати теми

Поновлення на роботі за рішенням суду: як відобразити у трудовій книжці?

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Підприємство звільнило працівника за прогул. Однак він вирішив, що звільнений незаконно і звернувся за захистом своїх прав до суду. Суд виніс рішення на користь працівника. Тепер він має бути поновлений на роботі на колишній посаді. Як правильно внести зміни до трудової книжки працівника?
img 1

Дійсно, якщо працівник вважає, що його звільнили незаконно, то для захисту та поновлення своїх прав він має право звернутися до суду.

Тепер перед підприємством постало завдання — оформити цю процедуру документально як належить. Що для цього потрібно зробити?

Перший крок. Видайте наказ/розпорядження про поновлення працівника на роботі на колишній посаді. До речі, цей документ знадобиться вам для заповнення трудової книжки.

У документі зазначте підставу для такого поновлення — реквізити відповідного рішення суду, а також те, що колишній наказ про звільнення визнається недійсним.

Майте на увазі, поновлення на роботі відбудеться не з дати винесення судом рішення про таке поновлення, а з дати звільнення працівника, яка відповідно до цього рішення визнається недійсною, — уточнює Мінпраці в листі від 07.08.2007 р. № 205/06/187-07.

Ознайомте працівника з наказом/розпорядженням під підпис.

При цьому новий трудовий договір з працівником не укладайте, оскільки поновлює свою дію трудовий договір, укладений до незаконного звільнення.

Другий крок. Унесіть відповідний запис до трудової книжки. Про те, як це зробити, розповідає п. 2.10 Інструкції № 58.

Так, у разі незаконного звільнення або переведення на іншу роботу, установленого органом, який розглядає трудові спори, і поновлення на попередній роботі або зміни формулювання причини звільнення в розділі «Відомості про роботу» у новому рядку зазначають:

— у графі 1 — наступний порядковий номер;

— у графі 2 — дату внесення запису про поновлення працівника на роботі;

— у графі 3 — «Запис за № (зазначаєте номер запису про звільнення, яке суд визнав незаконним) є недійсним, поновлений на попередній роботі»;

— у графі 4 — реквізити наказу/розпорядження про поновлення працівника на роботі.

Так, і не забудьте перед цим «поновлювальним» записом у графі 3 у вигляді заголовка вписати повне найменування підприємства.

Хоча

якщо працівник забажає, йому може бути видано дублікат трудової книжки без унесення до неї запису, визнаного недійсним

Про те, як оформляють дублікат, читайте на с. 7.

Після видання наказу/розпорядження про поновлення працівника на роботі на колишній посаді та внесення відповідних даних до трудової книжки ваш обов’язок з поновлення працівника вважається виконаним ( ст. 76 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.02.2016 р. № 1404-VIII).

Наведемо зразок заповнення трудової книжки для цієї ситуації (див. с. 42).

img 2
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі