Теми статей
Обрати теми

Неприбутківці

Адамович Наталія, податковий експерт
Серйозні зміни для неприбутківців відбулися ще минулого літа. А нинішніми змінами до ПКУ законодавці просто зняли свої минулі недоробки. Давайте поглянемо, що вийшло.

Реєстрація і Реєстр НПО

Почнемо з хорошого. «Старих» неприбутківців, уключених до Реєстру неприбуткових організацій (НПО) на 13.08.2015 р. (день набуття чинності Законом України від 17.07.2015 р. № 652-VIII), прийнято рішення не виключати з нього аж до 01.07.2017 р. ( п. 34 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Неприбутківцям, які потрапили автоматом до Реєстру НПО, але не відповідають умовам п. 133.4 ПКУ,

дали додатковий час до 01.07.2017 р., щоб:

— привести в порядок свої статутні документи відповідно до вимог п. 133.4 ПКУ;

— подати їх копії до контролюючого органу

Тих же, хто не виконає ці вимоги, після 01.07.2017 р. виключать із Реєстру ( п. 35 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

А ось на релігійні організації, що перебувають у Реєстрі НПО, не поширюватимуть вимоги до статутних документів аж до 01.01.2018 р.

Зверніть увагу! Деяка невизначеність щодо дотримання критеріїв неприбутковості в частині статутних документів була в бюджетних установ. Адже в бюджетників статутних документів немає апріорі.

Так-от, тепер у п.п. 133.4.1 ПКУ чітко прописали, що норми абзаців третього і четвертого цього підпункту в частині відповідності статутних документів критеріям неприбутковості на бюджетні установи не поширюються.

Внесли ясність щодо «неприбуткових» вимог і для тих неприбутківців, які діють не на підставі статуту або положення, а відповідно до установчих документів організації вищого рівня.

А тепер про строки реєстрації новачків. Новостворені суб’єкти, якщо подадуть заявку (документи) під час держреєстрації або протягом 10 днів для внесення до Реєстру НПО (і благополучно будуть унесені до нього), для цілей оподаткування будуть вважатися неприбутківцями з дня їх держреєстрації ( п.п. 133.4.1 ПКУ).

Це позбавить новостворених неприбутківців від необхідності подавати декларацію з податку на прибуток за період з моменту їхньої госреєстрації до внесення до Реєстру НПО.

Звітність неприбутківців

Тепер у п. 133.4.7 ПКУ чітко встановили, що для НПО, унесених до Реєстру, звітним періодом є рік. Тобто відзвітувати вони повинні у звичайному порядку протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Для цього неприбутківці згідно з пп. 46.2 і 46.3 ПКУ повинні

подати Звіт про використання доходів (прибутку) неприбуткової організації* та обов’язково як додаток річну фінансову звітність

* За формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. № 553. Детальніше про його заповнення див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 87, с. 8.

І, схоже, від цього не відкрутитися вже при поданні Звіту за 2016 рік.

До цього, нагадаємо, неприбутківці, прислухаючись до контролерів, подавали фінзітність на свій розсуд і за своїм бажанням (див. лист ДФСУ від 17.10.2016 р. № 33649/7/99-99-15-02-01-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 87, с. 8).

Зверніть увагу! Віднині у Звіті, крім відмітки про подання фінзвітності ( п. 48.3 ПКУ), обов’язково потрібно зазначати дату і номер рішення про включення неприбуткової організації до Реєстру НПО, а також ознаку неприбутковості. Ця інформація тепер має статус обов’язкових реквізитів. Без них ваш Звіт утратить статус декларації ( пп. 46.1, 48.4 ПКУ).

Щоправда, «річні» строки подання Звіту та фінзвітності не стосуються:

1) профспілок, їх об’єднань та організацій профспілок.

Профспілки взагалі не повинні подавати річний Звіт

Профспілки, їх об’єднання та організації профспілок подають Звіт, тільки якщо порушать вимоги п. 133.4 ПКУ;

2) решти неприбутківців, які порушили протягом року вимоги п. 133.4 ПКУ (ср. ). І профспілки, і неприбутківці-порушники подають Звіт вже зовсім у інші строки та за правилами, прописаними для порушників.

Звітність порушників

Тим, хто порушать вимоги, установлені в п. 133.4 ПКУ, — нагадаємо, що це не тільки:

1) організаційні вимоги стосуються

— створення та реєстрації відповідно до «неприбуткового» законодавства;

— унесення до Реєстру НПО;

— порядку роботи з установчими документами, що неодмінно передбачають передачу активів неприбутковим організаціям або в зарахування доходів до бюджету при ліквідації НПО, що, як і раніше, не стосується ОСББ,

2) але й вимога щодо використання доходу на самоутримання і фінансування цілей і видів діяльності, визначених у їх статуті,

доведеться подати Звіт «достроково», не чекаючи кінця року

А якщо точніше, то порушнику (як ми вже зазначили вище, це стосується і профспілок, їх об’єднань, і організацій профспілок) доведеться протягом року діяти, як прописано в п.п. 133.4.3 ПКУ:

1) за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою, якщо таке визнання відбулося пізніше) по місяць порушення (включно) у строки, установлені для місячного (!) періоду, подати Звіт (у якому розрахувати податок на прибуток тільки (!) із суми нецільового використання коштів);

2) з першого дня місяця, що настає за місяцем порушення, по 31 грудня (до кінця року порушення) щокварталу (!) подавати декларацію з податку на прибуток (наростаючим підсумком) і квартальну фінзвітність і сплачувати податок на прибуток у квартальні строки.

Ну а з наступного звітного (податкового) року подавати декларацію з податку на прибуток із фінзвітністю як звичайний повноцінний платник податку на прибуток за правилами ст. 46, 49, 57, 137 ПКУ.

Тому будьте уважні! За «неприбуткові» порушення доведеться розплатитися частиною прибутку та переведенням у прибутківці.

висновки

  • Для неприбутківців чітко прописали, що звітний період у них рік. Зауважимо, що в річні строки доведеться подати і неприбутковий Звіт за 2016 рік.
  • Разом з річним Звітом неприбутківці обов’язково як додаток повинні подати річну фінзвітність.
  • Порушників вимог до неприбутківців позбавлять неприбуткового статусу з місяця, що настає за місяцем порушення.
  • До кінця року порушникам доведеться щокварталу подавати декларацію з податку на прибуток з квартальною фінзвітністю і сплачувати податок на прибуток у квартальні строки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі