Теми статей
Обрати теми

Новий Звіт «неприбуткових»: тепер простіше

Солошенко Людмила, податковий експерт
«Неприбутковий» Звіт нарешті оновили цього літа*. Ну а нещодавно від податківців прозвучали роз’яснення з цього приводу. Вони містять чимало цікавинок. Тому давайте ближче познайомимося і з «неприбутковою» звітністю, і з ЦВ від податківців.

img 1

* Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації затверджено наказом Мінфіну України від 17.06.2016 р. № 553, набув чинності 02.08.2016 р.

податкова звітність

Спершу нагадаємо, що серйозні зміни сталися для «неприбутківців» ще минулого літа, з набуттям чинності Законом України від 17.07.2015 р. № 652-VIII (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 68-69, с. 12). Саме тоді було узаконено: неприбуткові організації (далі — НПО) — апріорі неплатники податку на прибуток** ( п. 133.4 ПКУ). Тому декларацію з податку на прибуток вони не подають. У них своя звітність «неприбутковий» Звіт (див. п. 46.2 ПКУ). Й очікувалося, що «під» ці зміни заразом оновлять і НПО-звітність. Але з цим затягнули.

** Але тільки ті, які нічого не порушують, тобто використовують доходи на самоутримання та фінансування видів діяльності, визначених у їх статуті.

У результаті, за 2015 рік неприбутківці звітували, як і раніше, — Звітом, затвердженим наказом Міндоходів від 27.01.2014 р. № 85 (лист ДФСУ від 04.01.2016 р. № 102/7/99-99-19-02-01-17). І тільки цього літа йому на зміну, нарешті, прийшов новий «неприбутковий» Звіт. Щоправда, вже «самотній» — без порядку заповнення. Отже, частково це упущення податківцям довелося виправляти в листі № 33649***. Ну що ж, далі вся увага йому.

*** Лист ДФСУ від 17.10.2016 р. № 33649/7/99-99-15-02-01-17.

Причому домовимося, що спочатку поговоримо про «слухняні» НПО (які відповідають НПО- вимогам з п.п. 133.4.1 ПКУ і їх не порушують) і з’ясуємо, як звітувати їм. Ну а потім поглянемо, що ж чекає порушників.

«Неприбутковий» Звіт — подаємо за рік

Про строки подання «неприбуткової» звітності в п. 46.2 ПКУ зазначається ось що. НПО подають «неприбутковий» Звіт у строки, установлені для подання декларації з податку на прибуток. Проте всім відомо, що періодами з прибутку можуть бути «рік» або «квартал». У листі № 33649 контролери уточнили, що

для «неприбуткових» звітним періодом залишається календарний рік

Тобто НПО, що не порушували вимог ПКУ, подають «неприбутковий» Звіт за базовий податковий (звітний) період календарний рік протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. А ось щокварталу — за I квартал, півріччя, 3 квартали — «неприбутковий» Звіт подавати не потрібно. У такому самому дусі можна зустріти консультацію і в підкатегорії 102.04 БЗ. Приємно, що наші звітно-«річні» припущення для «неприбуткових» у цьому плані підтвердилися (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 33, с. 21).

Тепер з приводу того, чи повинні НПО разом з «неприбутковим» Звітом подавати і фінзвітність.

Фінзвітність до Звіту — за бажанням

Річ у тім, що ПКУ, чесно кажучи, не вимагає від НПО подавати податківцям зі Звітом ще й фінзвітність. Цей обов’язок закріплено в п. 46.2 ПКУ тільки для платників податку на прибуток. До того ж, самі контролери неодноразово раніше роз’яснювали, що фінзвітність разом із «неприбутковим» Звітом подавати не потрібно (лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 04.02.2016 р. № 391/10/08-01-15-02-11; підкатегорія 102.04 БЗ; «Вісник. Право знати все про податки та збори», 2016, № 7, с. 40; № 11, с. 24).

Тепер їх роз’яснення з цього приводу «пом’якшали». У листі № 33649 податківці пішли від жорсткого «не потрібно» і повідомили:

фінансову звітність разом із «неприбутковим» Звітом НПО можуть подавати за бажанням

Тоді, якщо разом з «неприбутковим» Звітом подають фінансову звітність, проставляють відмітку «+» у спеціальному полі його заключної частини (див. виноску 6 до Звіту). Примітно, що там можна позначити будь-яку фінзвітність: як звичайну, так і скорочену. Хоча насправді фінзвітне життя «неприбутківців» ще з минулого року також намагалися спростити. І на сьогодні для НПО встановлено скорочену (!) за показниками фінансову звітність у складі Балансу і Звіту про фінрезультати ( ч. 3 ст. 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» від 16.07.99 р. № 996-ХIV). Тому вони, чітко кажучи, можуть складати:

— фінансовий звіт СМП (суб’єкта малого підприємництва) (у складі ф. № 1-м «Баланс», ф. № 2-м «Звіт про фінансові результати») або

— спрощений фінансовий звіт СМП (у складі ф. № 1-мс «Баланс», ф. № 2-мс «Звіт про фінансові результати»).

Отже, для НПО фактично важливі в кінці Звіту тільки два останні «фінзвітні» поля (з них відміткою обираємо потрібне).

Отже, подавати чи не подавати податківцям разом з річним «неприбутковим» Звітом ще й фінзвітність, НПО вирішує для себе самостійно. Тоді як органам статистики фінзвітність (квартальну/річну) НПО подають у загальному порядку (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 33, с. 21).

Тепер придивимося до самої форми оновленого Звіту.

Спрощення форми

Новий «неприбутковий» Звіт так само складають у гривнях. Причому структура його, в цілому, збереглася колишньою (див. табл.).

Склад «неприбуткової» звітності

«Неприбутковий» ЗВІТ:

Основна частина

частина I

доходи:

ряд. 1

з розшифровкою (за видами доходів) у ряд. 1.1 — 1.16

витрати:

ряд. 2

з розшифровкою (за видами витрат) у ряд. 2.1 — 2.6.3

частина II

ряд. 3 — 6

у них НПО-порушники виводять суму податкових зобов’язань з податку на прибуток

Виправлення помилок

ряд. 7 — 10

заповнюють у разі виправлення помилок

ДОДАТКИ до «неприбуткового» ЗВІТУ:

Додаток ГД

до ряд. 1.15.2 ГД, 2.6.2 ГД і 3.1 ГД

(подається при здійсненні операцій з гуманітарною допомогою)

Додаток ВП

до ряд. 7 — 9 «неприбуткового» Звіту

(подається, якщо помилки виправляються в поточному «неприбутковому» Звіті, тобто способом виправлення «в поточній звітності» з п.п. «б» п. 50.1 ПКУ);

як правило, за допомогою додатка ВП виправляють помилки, пов’язані з обчисленням податкового зобов’язання (тобто допущені в частини II «неприбуткового» Звіту, лист № 33649*)

* А ось помилки в частині I Звіту (що не призводять до збільшення податкових зобов’язань з податку на прибуток) НПО може виправити через уточнюючий Звіт (тобто способом виправлення «через уточнюючий розрахунок» — самостійний документ з п.п. «а» п. 50.1 ПКУ), або переподавши Звіт з відміткою «звітний новий» (якщо помилки виявили в уже поданому Звіті, але ще не минув граничний строк його подання). При виправленні таких помилок в уточнюючому Звіті зазначають правильні показники, тобто вже з урахуванням уточнень, а ряд. 7 — 10 уточнюючого Звіту (або «звітного нового» Звіту) не заповнюють (консультація в підкатегорії 102.04 БЗ).

Тобто сам Звіт так само складається з 3 частин:

— частина I — мабуть, основна для неприбуткових організацій. Так, якщо НПО нічого не порушує і, скажімо, не виправляє «старі» помилки, то зазвичай заповнюватиме у Звіті тільки частину I;

— частина II — призначена для НПО-порушників (які розраховують тут податок на прибуток). Тоді як «слухняні» НПО (які дотримують НПО-умови з п. 133.4 ПКУ), як наголошувалося, цю частину не заповнюють;

— завершальний блок для виправлення помилок. Ну а особливо приємно, що

частину I у «неприбутковому» Звіті значно спростили

Як? На відміну від старого Звіту, її уніфікували: згрупували тут усі види отриманих доходів НПО без їх розмежування за окремими ознаками неприбутковості. Тому тепер абсолютно всі «неприбутківці» (незалежно від виду) показуватимуть свої доходи в ряд. 1 з їх розшифровкою в ряд. 1.1 — 1.16 (залежно від напряму своєї діяльності). Тож із заповненням Звіту ситуація тепер має спроститися.

Ну і ще один момент, що стосується власне відображення у Звіті доходів і витрат. У листі № 33649 зазначено: відомості, наведені у Звіті, повинні ґрунтуватися на даних бухобліку. У зв’язку з цим, мабуть, варто пригадати консультацію з підкатегорії 102.04 БЗ (що стосується, щоправда, «старого» Звіту, але, думаємо, що в цьому плані навряд чи що зміниться). У ній на запитання про те, як формуються доходи та витрати в неприбуткових організацій, контролери роз’яснювали:

доходи і витрати в «неприбутковому» Звіті формуються на підставі первинних документів, складених за правилами бухобліку

Причому в іншій консультації з тієї самої підкатегорії підкреслювалося: витрати формуються за правилами бухобліку, тобто в момент їх виникнення, незалежно від дати сплати коштів. Отже, схоже, податківці тут виступають за повну прив’язку до бухобліку і відображення доходів і витрат НПО у Звіті за бухобліковими правилами, тобто «за нарахуванням». А ось рух грошей (і відображення доходів і витрат «за грошима»), як було колись у давнину, — не враховується. Візьміть це на замітку, складаючи «неприбутковий» Звіт.

Ну а тепер про менш приємне — про порушників.

НПО-порушники

Нагадаємо, що для перебування серед лав «неприбутківців» (крім організаційних вимог: (1) створення та реєстрації відповідно до «неприбуткового» законодавства, (2) унесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій****, (3) порядку у засновницьких документах, що неодмінно повинні передбачати передачу активів неприбутковим організаціям або в зарахування доходів до бюджету при ліквідації неприбуткової організації, що, правда, не стосується ОСББ) ще

**** Детальніше про «неприбутковий» Реєстр див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 7.

НПО повинні пам’ятати про правильне — цільове (!) — використання своїх доходів

Тобто враховувати, що:

— отримані доходи НПО може використовувати виключно (!) на своє утримання та фінансування цілей, завдань і напрямів діяльності, визначених у статутних документах ( п.п. 133.4.2 ПКУ);

гуманітарну допомогу (у разі надходження) слід розподіляти чітко за цільовим призначенням (Закон України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.99 р. № 1192-XIV, лист № 33649);

заборонено розподіляти отримані доходи серед засновників (учасників), членів організації, працівників (крім оплати їх праці та нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб ( п.п. 133.4.1 ПКУ).

Інакше якщо ці «цільові» умови (якісь із них) не дотримуються (порушуються), то НПО покарають: позбавлять неприбуткового статусу і переведуть у платники податку на прибуток. Причому в такому разі

через порушення НПО повинна буде подати Звіт «достроково», не чекаючи кінця року

І «межовим» тут виявиться місяць порушення. Оскільки НПО тоді доведеться ( п.п. 133.4.3 ПКУ):

— за період з початку року по місяць порушення (включно) у строки, встановлені для місячного (!) періоду, подати Звіт (у якому розрахувати податок на прибуток із суми нецільового використання коштів). На щастя, податок на прибуток у цьому випадку розраховують тільки (!) виходячи із суми нецільового використання коштів, а далі

— з наступного місяця до кінця року порушення щокварталу подавати декларацію з податку на прибуток з фінзвітністю (див. рис.):

img 2

Ну а з наступного звітного (податкового) року організація подає декларацію з податку на прибуток із фінзвітністю в загальному порядку (як повноцінний платник податку на прибуток за правилами ст. 46, 49, 57, 137 ПКУ).

Зауважте, що в такому разі в останньому «неприбутковому» Звіті, крім усього іншого:

у полі 2 заголовної частини зазначають місяць порушення — це нове поле, що з’явилося в «неприбутковій» звітності якраз для порушників (див. виноску 1 до Звіту*****);

***** Щоправда, запитання викликає виноска 2. Адже з неї створюється враження, що після порушення до кінця року потрібно продовжувати подавати щоквартальні Звіти (хоча, насправді, до кінця року порушення слід щокварталу подавати декларацію з податку на прибуток, про що, до речі, йдеться і в ПКУ, і в самому листі № 33649). Отже, швидше за все, це помилка розробників, і квартальні періоди (I квартал, півріччя, 3 квартали) в шапці Звіту просто зайві.

— у загальному порядку за такий останній «неприбутковий» період заповнюють частину I Звіту (лист № 33649);

— заповнюють частину II Звіту, де відображають: суму коштів, використаних не за цільовим призначенням (ряд. 3), у тому числі гуманітарної допомоги (ряд. 3.1) та/або суму доходів (їх частину), що були розподілені між засновниками, учасниками тощо (ряд. 4), а також самостійно розраховують з них податок на прибуток (за ставкою 18 %). Очевидно, сплатити такий податок доведеться також у строки, установлені для місячного періоду, тобто протягом 10 календарних днів, що настають за 20-денним строком, відведеним на подання останнього Звіту ( п. 57.1 ПКУ).

Причому всю ситуацію з порушеннями наочно ілюструє приклад листа № 33649. Так, якщо порушення трапилося в серпні, то НПО є «неприбутковою» включно по серпень. А починаючи з вересня, вона вже стає платником податку на прибуток.

У зв’язку з цим НПО повинна:

подати останній «неприбутковий» Звіт (із січня по серпень включно) не пізніше 20 вересня. При цьому в полі 2 його заголовної частини зробити відмітку «08» (про номер місяця порушення — серпень);

— а далі до кінця року щокварталу подавати декларації з податку на прибуток разом з фінзвітністю, тобто відповідно: декларацію з податку за 3 квартали (у якій відобразити тільки (!) дані вересня) разом з фінзвітністю за 9 місяців, ну а потім декларацію за рік разом з фінзвітністю за рік.

Отже, майте на увазі: за «неприбуткові» порушення чекає розплата прибутком і переведенням у «прибутківці». Тому будьте все ж акуратні.

висновки

  • Для НПО звітним періодом залишається рік. При цьому за 2016-й НПО подаватимуть «неприбутковий» Звіт за новою формою (затвердженою наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. № 553). У ньому відчутно спростили частину I.
  • Разом з річним «неприбутковим» Звітом НПО можуть за бажанням подавати податківцям і річну фінзвітність. А ось статистиці фінзвітність НПО подають у загальному порядку.
  • За нецільове використання доходів або їх розподіл між засновниками, учасниками тощо НПО позбавлять неприбуткового статусу і з місяця, що настає за місяцем порушення, переведуть у платники податку на прибуток.
  • У разі порушень останній «неприбутковий» Звіт НПО подає за період з початку року по місяць порушення (включно). Далі до кінця року порушення організація (вже як платник податку на прибуток) щокварталу подає декларацію з податку на прибуток разом з фінзвітністю.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі