Теми статей
Обрати теми

Неоподатковувані послуги для нерезидента: що з ПДВ?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Резидент надає нерезиденту консультаційні послуги (не оподатковуються ПДВ за п.п. «в» п. 186.3 ПКУ: через «закордонність» замовника). При цьому резидент несе витрати як «з ПДВ», так і «без ПДВ». Крім того, за домовленістю сторін частину з таких витрат резидент перевиставляє нерезиденту, який їх компенсує окремо від плати за послуги. Чи виникатимуть у такому разі ПЗ з ПДВ?

Спершу зазначимо про кілька моментів, важливих при постачанні неоподатковуваних послуг, після чого поговоримо про компенсацію витрат.

Постачання неоподатковуваних послуг та «компенсуючі» ПЗ. За правилами п.п. «в» п. 186.3 ПКУ місце постачання консультаційних послуг визначають за замовником. А він — нерезидент. Тому у консультаційних послуг місце постачання — «за межами». Такі послуги не підпадають під об’єкт оподаткування ( п.п. «б» п. 185.1 ПКУ) і їх не оподатковують ПДВ. Отже, на плату за послуги (необ’єктне постачання) податкову накладну не виписують. Хоча такі операції потрібно показати в «неоподатковуваному» ряд. 5 декларації з ПДВ з розшифровкою в додатку Д6.

Причому, як зазначалося, для надання таких послуг резидент несе певні витрати двох видів: (1) «з ПДВ» і (2) «без ПДВ». Частину з таких витрат за домовленістю нерезидент компенсує окремо резиденту — окремим платежем (їх оподаткування розглянемо пізніше). А зараз поговоримо про інші витрати, які пов’язані з наданням послуг.

Уся цікавинка в тому, що ці витрати резидент здійснює для неоподатковуваних постачань (тобто для діяльності, не оподатковуваної ПДВ). Тому:

(1) щодо тих витрат, які були «з ПДВ», доведеться нарахувати самому собі «компенсуючі» ПЗ (за п.п. «а» п. 198.5 ПКУ), щоб компенсувати за ними «вхідний» ПК. Адже ці витрати призначаються для неоподатковуваної діяльності. Отже, такі витрати «з ПДВ» візьміть на замітку, щоб охопити їх «компенсуючими» ПЗ;

(2) якщо поряд з неоподатковуваними операціями резидент здійснює також оподатковувану діяльність, слід пам’ятати про необхідність розподілу «вхідного» ПДВ (за ст. 199 ПКУ). Нагадаємо, що ПДВ розподіляють за придбаннями «подвійного призначення», що беруть участь одночасно і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності. Точніше кажучи, у такому разі нараховують часткові «компенсуючі» ПЗ. Платники «зі стажем» (які минулого року розподіляли ПДВ) увесь рік розподіляють ПДВ з урахуванням минулорічного коефіцієнта розподілу (ЧВ). А за підсумками року проводять річний перерахунок. Детальніше про нарахування «компенсуючих» ПЗ (за п. 198.5 ПКУ) та ПДВ-розподіл (за ст. 199 ПКУ) див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 64.

А ось за «безПДВшними» витратами для неоподатковуваних послуг картина більш приваблива. Оскільки за витратами «без ПДВ» нічого робити не потрібно. У них (через безПДВшність) «на вході» немає ПК/на «виході» — немає ПЗ (оскільки консультаційні послуги не оподатковуються — не об’єкт). Тож ані «компенсуючі» ПЗ, ані розподіл ПДВ їм не загрожують.

Тепер про долю тих витрат, які окремо компенсуються нерезидентом.

Якщо нерезидент окремо компенсує витрати. За домовленістю сторін деякі витрати нерезидент компенсує окремо від плати за консультаційні послуги. У такому разі, по суті, маємо справу з посередництвом на купівлю послуг (резидент придбаває відповідні послуги за дорученням нерезидента).

Оподаткування послуг у такому разі підпорядковується загальним правилам, і ключову роль усе так само відіграє місце постачання послуг. Його визначають за правилами «послугових» пп. 186.2 — 186.4 ПКУ. Тож усе залежатиме від того, де у таких послуг розташоване (визначене за правилами цих пунктів) місце їх постачання: на митній території України чи ні. Тоді:

— якщо у таких послуг місце постачання «за межами» (скажімо, послуги потрапляють до п. 186.3 ПКУ, згідно з яким місце постачання визначають за замовником, а він у нас — нерезидент), то компенсацію послуг нерезидентом не оподатковують ПДВ;

— якщо у таких послуг місце постачання «в Україні» (скажімо, послуги потрапляють до пп. 186.2 або 186.4 ПКУ і місце їх постачання «українське»), то компенсацію послуг нерезидентом оподатковують ПДВ.

Отже, при компенсації послуг нерезидентом усе вирішують сам вид послуг і встановлені для нього правила визначення місця постачання. Залежно від цього компенсація послуг нерезидентом або оподатковуватиметься, або не оподатковуватиметься ПДВ.

В останньому випадку майте на увазі таке: припустимо, що з урахуванням таких правил компенсація послуг нерезидентом не оподатковується ПДВ. Тоді якщо резидент придбавав ці послуги «з ПДВ» (відобразив ПК), а від нерезидента отримує неоподатковувану компенсацію (неоподатковувана операція), йому доведеться самому собі нарахувати «компенсуючі» ПЗ (за п.п. «а» п. 198.5 ПКУ), щоб за такими послугами компенсувати «вхідний» ПК. Ну і, само собою, не забувати про розподіл «вхідного» ПДВ за придбаннями «подвійного призначення», якщо резидент одночасно здійснює і оподатковувану, і неоподатковувану діяльність.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі